Vi skulle kunna stoppa smittspridningen nästan helt och hållet redan idag, samt återgå till normala förhållanden.

Samhälle

Mats Åberg: Sverige är paria!

Våra grannländer och flera EU länder vill inte veta av oss i sommar, eftersom Sveriges enfaldiga coronastrategi tillåter smittan att spridas ohämmat. FHM säger att strategin är att ”smittan skall spridas långsamt”, men det har visat sig att vi sprider covid-19 mest och snabbast i hela norden och kanske bland de främsta i världen!

Samtidigt som andra länder har gjort allt de kan för att rädda sin befolkning har våra ledare och FHM sett på med ”spänning” (Anders Tegnell 2020-04-25) hur smittan sprider sig bland Sveriges befolkning. ”När man ser 5000 döda I Sverige och 230 i Norge, så är det ganska märkligt” säger Gro Harlem Brundtland.

Vi skulle kunna stoppa smittspridningen nästan helt och hållet redan idag, samt återgå till normala förhållanden. Det behövs inget vaccin eller någon annan lösning vi ännu inte har.

Det enda som skulle krävas är att vi alla bär ansiktsmasker. Alla länder som tillämpar masker visar just att det går att hejda viruset och att få ner dödstalen, men det kräver att alla måste bära ansiktsmasker.

Här opponerar några, till och med tokstollar ifrån vården och poängterar att ansiktsmasker inte är 100%, men om maskerna bara skyddar 80%. Förstå vad det skulle betyda att minska antalet smittade och dödstalen med upp till 80%, eller mera.

Sedan kan man också fråga sig varför de sjukhus som har bäst skyddsutrustning har även minst antal smittad personal. Går det att räkna ut varför, eller råder det fullständig flockidioti inom denna fråga?

Viktigast att förstå är att maskerna skyddar mot den initiala ”occulationen”, det vill säga hur stor den initiala dosen virus är, vilket sedan har stor betydelse för hur allvarlig den fortsatta sjukdomen blir.

Om vi ville återgå till det normala är det inte svårare än så och allting skulle kunna öppna upp igen. Men, så länge det sägs ”inte passa den svenska coronastrategin (FHM)” och svenskarna i ren fåfänga inte vill hejda smittspridningen, så förblir vi paria och får bära de högsta dödstalen per capita och vecka i världen.

The New York Times Sverige prövar en ny status: Pariah State.

Sveriges Radio Sveriges strategi mot corona är långsam smittspridning och att skydda de svagaste

Sveriges Radio Ljudklipp Lite spännande hur viruset växer kring Stockholm

Mats Åberg är samhällsdebattör. Du hittar hans Facebookprofil här.

Orden ansiktsmask och munskydd används i sammanhanget för alla typer av täckning av näsa och mun som sitter runt ansiktet.

Tidigare artiklar om munskydd:

2020-06-13 23 forskare: Inför krav på munskydd i Sverige. Utländsk färsk forskningsrapport ger dem rätt.

2020-06-03 The Lancet: Munskydd och fysisk distansering är nödvändigt för att få kontroll över smittspridningen. Redogör för en omfattande studie som ger tydliga besked om hur smittspridningen av viruset som orsakar covid-19 kan begränsas.

2020-05-10 Den helt osannolika debatten om munskydd/andningsskydd har nått rent parodiska höjder. Här länkar jag till forskning om hur effektivt olika material skyddar.

2020-04-04 Vi måste försöka minska smittspridningen, rädda liv och skydda oss själva. – Sy ett eget munskydd. Beskriver hur man kan sy ett munskydd själv.

Debattartikeln

2020-06-13 Aftonbladet – Varför vägrar du införa munskydd, Tegnell?
23 läkare och forskare: Det finns stöd i forskningen för att skydden fungerar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.