Det är ett stort underkännande av Sveriges muslimer när polisen i Malmö gör bedömningen att de måste stoppa ett provokativt yttrande. Det innebär i praktiken att man pekat ut muslimer som en våldsam grupp som inte klarar av provokativa yttranden.

Politik inrikes Yttrandefrihet

Nima Gholam Ali Pour: För några år sedan skrev jag någon bok som fick titeln ”Allah bestämmer inte i Sverige”. Nu känns det som om jag hade fel. Händelserna omkring koranbränningen i Malmö visar verkligen att svenska myndigheter anpassar sig till islam istället för att islam ska anpassa till Sverige.

När det gäller själva koranbränningen är det ingen handling som jag stödjer. Jag tycker inte heller att man ska bränna bibeln eller den svenska flaggan. Det är inte ett konstruktivt sätt att bemöta eller kritisera saker och ting.

Däremot ska en person ha rätten att göra det. Det är provocerande att göra det men om man har yttrandefrihet så får man uttrycka sig provokativt.

Vi kan inte ha ett samhälle där en person inte får uttrycka sig provokativt längre.

En gång i tiden var det provokativt om kvinnor hade byxor. Självklart måste provokativa yttranden varit tillåtna i en demokrati.

Det kan inte heller vara så att människor ska vara rädda för att uttrycka sig provokativt.

Vilket sorts samhälle får vi då om alla är rädda för att kränka muslimer?

Det är ett stort underkännande av Sveriges muslimer när polisen i Malmö gör bedömningen att de måste stoppa ett provokativt yttrande som kränker islam eftersom man inte kan hantera ordnings- och säkerhetsläget.

Det innebär i praktiken att man pekat ut muslimer som en våldsam grupp som inte klarar av provokativa yttranden.

Det kommer självklart leda till att muslimer stigmatiseras, eftersom yttrandefriheten innebär att alla religioner ska kunna utsättas för provokativa manifestationer.

När en viss religiös grupp inte klarar av provokativa yttranden kommer den religiösa gruppen anses vara ett hot mot yttrandefriheten.

Det kunde blivit så att dessa personer kommit och bränt någon koran och sedan gått vidare med sitt liv. Då kunde man sagt att även muslimer klarar av provokativa yttranden och de behöver ingen specialbehandling. Man kunde sagt att islam är förenligt med yttrandefrihet och demokrati.

Nu blev det inte så. Istället såg vi att yttrandefriheten får ge vika för att islam tar en större plats i Sverige.

De kommande dagarna kommer en och annan politiker och debattör ursäkta dessa upplopp i Malmö med att muslimerna blev kränkta.

Du kan inte gå ut och starta ett upplopp och bränna någon annans egendom om du känner dig kränkt. De regler som gäller oss andra gäller muslimerna också. Att koranen blivit skändad rättfärdigar inte att man bränner upp någon annans egendom.

De politiker som inte på ett tydligt sätt fördömer dessa upplopp är på de kriminellas sida och rättfärdigar upploppen.

Vi kan inte ha ett samhälle där vissa grupper startar upplopp varje gång de känner sig kränkta.

Det är många människor som känner sig kränkta i Sverige. Vi skulle ha ett mycket våldsamt samhälle om alla startade upplopp varje gång de kände sig kränkta.

Det här visar också vad som händer när vi tummar på demokratin för att vissa grupper ska känna sig bekväma.

Om man kan rubba yttrandefriheten så kan även alla andra grundläggande principer rubbas. Ett samhälle som inte står upp för sina värderingar blir utmanad förr eller senare.

Nima Gholam Ali Pour är kommunpolitiker för SD i Malmö, politisk sekreterare Malmö stad och ledamot i grundskolenämnden. Du hittar hans Facebookprofil här.

Han lämnade Socialdemokraterna 2013 i protest mot att Omar Mostafa blev invald som suppliant i Socialdemokraternas partistyrelse. Han har en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och en magistersexamen i Internationell Migration och Etniska Relationer (IMER).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.