Dollarn som reservvaluta har gjort det möjligt för Washington att samla obscena underskott och exportera sin inflation till världens länder.

Politik utrikes

Thomas J. Penn:

Varför ville Washington att Ryssland skulle invadera Ukraina?

Washington får sin globala makt genom sin kontroll över den amerikanska dollarn, även känd som världens reservvaluta. Denna speciella status gör det möjligt för Washington att samla obscena underskott som inte på något sätt återspeglar USAs verkliga produktionskapacitet.

Flera månader innan Rysslands intervention i Ukraina hörde vi Washington ringa varningsklockor angående vad de har citerat som en ”förestående rysk invasion av Ukraina.”

Washington, med sina upprepade anklagelser om en överhängande falsk flaggincident, till dess stationering av trupper i Östeuropa, verkade desperat för att få Ryssland att göra ett sådant drag. Ju mer Rysslands president Vladimir Putin vägrar att ta betet, desto större blev förtvivlan i Washington.

Varför är Washington – och i förlängningen Nato och EU – så besatta av Ukraina? Vad är det de hoppas uppnå? När man väl förstår den mekanism genom vilken Washington får sin verkliga makt, blir dess handlingar i förhållande till Ryssland lättare att förstå.

Låt oss lägga åt sidan allt det tjafs Washington spyr ut om mänskliga rättigheter, demokrati och suveränitet, för detta är bara frågor som de använder som täckmantel och som de rutinmässigt bortser från själva för att uppnå sina mål. Vad är det Washington egentligen vill?

Den vill blanda ihop och föra Ukrainafrågan för att hålla tillbaka Ryssland.

Varför vill man hålla tillbaka Ryssland?

Washington får sin globala makt genom sin kontroll över den amerikanska dollarn, även känd som världens reservvaluta. Denna speciella status gör det möjligt för Washington att samla obscena underskott som inte på något sätt återspeglar USAs verkliga produktionskapacitet.

Den amerikanska dollarn har varit helt dominerande som den valuta som används för internationell handel sedan den ersatte pundet på 1920-talet. Råvaror som olja, guld, basmetaller och jordbruksprodukter prissätts och betalas i dollar. Detta skapade en stor global efterfrågan på dollarn, vilket gav ett enormt värde till dollarns värdering och skapade en stark efterfrågan på amerikanska statsobligationer.

Allt detta gör det möjligt för den amerikanska federala regeringen att printa ut dollar i biljoner, låna utan gränser och spendera övergivet mycket.

Dollarns dominans har gett Amerika stor global makt, men den är nu hotad som aldrig förr eftersom Ryssland, Kina och andra ekonomiskt utmanar USA.

Många försöker nu komma ifrån sitt beroende av dollarn eftersom Washington har fortsatt att missbruka sin status som emittent av världens reservvaluta under decennierna.

I synnerhet Ryssland och Kina har drastiskt minskat sin användning av dollarn.

Under 2015 genomfördes cirka 90% av deras bilaterala transaktioner i dollar. Men sedan starten av handelskriget mellan USA och Kina har det sjunkit till 46% och minskar snabbt ytterligare. Till och med amerikans allierade och partners, som Turkiet och Indien, har börjat handla med sina respektive nationella valutor när det passar dem.

Länder ifrågasätter varför amerikanska finansinstitut ska fungera som mellanhänder för internationell bankverksamhet.

Peking uppmuntrar aktivt användningen av sin valuta, renminbin, i handelstransaktioner, särskilt under dess massiva Bält- och väginitiativ. Med Kina som återhämtat sig starkare än de andra stora ekonomierna från Covid-19, har utländskt kapital också strömmat in, när Peking öppnar sina finansiella marknader.

Alexey Maslov, chef för Institute of Far Eastern Studies vid Ryska vetenskapsakademin, har berättat för Nikkei Asian Review att ”dedollariseringen” mellan Ryssland och Kina närmade sig ett ”genombrottsögonblick” som skulle kunna lyfta deras relation till en de facto allians.

Denna allians, och dess hot mot dollarns överhöghet, oroar Washington djupt.

”Det nuvarande dollarcentrerade systemet kan inte fortsätta för evigt”, säger Barry Eichengreen, professor i ekonomi och statsvetenskap, University of California, Berkeley.

”Ett multipolärt internationellt monetärt och finansiellt system kommer, eftersom USA står för en minskande andel av den globala ekonomin.”

Goldman Sachs-strateger har förutspått att det nu finns ”verkliga farhågor kring den amerikanska dollarns livslängd som reservvaluta”, medan den amerikanska fondförvaltaren Stanley Druckenmiller har varnat för att dollarn kan upphöra att vara den dominerande globala reservvalutan inom 15 år.

Ironiskt nog har USA:s växande användning av stränga sanktioner mot länder som de inte gillar, såsom Kina och Ryssland, underblåst denna trend, eftersom länder söker nya sätt att finansiera handel utan att Washington har möjlighet att lägga beslag på deras pengar.

”USA, genom att ständigt använda sanktioner, ”cuts off its nose to spite its face” (ett uttryck som används för att beskriva en onödigt självdestruktiv överreaktion på ett problem) har Anuradha Chenoy, tidigare dekanus för Jawaharlal Nehru Universitys School of International Studies i New Delhi, sagt.

Jag diskuterade allt detta i detalj i ett stycke för RT DE (Tyskland) i april 2021, med titeln Nord Stream 2 – Den verkliga anledningen till den amerikanska regeringens avsky:

”…USA:s regering, som emittent av världens reservvaluta, är bara intresserad av en sak: spridningen av den amerikanska dollarn. Detta enda faktum är allt man behöver förstå för att verkligen förstå USA:s utrikespolitik.

”Vad betyder detta i praktiken? Det betyder att den amerikanska regeringen, i samverkan med Federal Reserve, har förmågan att printa ut den amerikanska dollarn efter behag… och kan exportera sin inflation till resten av världens nationer.

Varje nation som vill ägna sig åt internationell handel, inklusive köp av råvaror som naturgas eller olja, måste upprätthålla enorma amerikanska dollarreserver för att möjliggöra sina inköp.

”Världen fungerar i själva verket som en svamp för att absorbera USA:s inflation, vilket tillåter den amerikanska regeringen att samla obscena underskott som möjliggör en massiv militärbudget och berikar en mycket liten del av USA:s befolkning på bekostnad inte bara av världens befolkning, utan också av den amerikanska arbetarklassen.

”När det gäller alla länder som vill ta sig loss från den amerikanska dollarn vet vi alltför väl vad USA har i beredskap för dem… Det är här Ryssland kommer in. Om man verkligen vill förstå varför det amerikanska etablissemanget hatar Ryssland under Vladimir Putin måste man bara förstå dollarns roll i världen. Ryssland är ett direkt hot mot spridningen av den amerikanska dollarn.

”För sin del har Ryska federationen blivit ganska motståndskraftig under de senaste 20 åren och mycket mindre mottaglig för påtryckningar eller inflytande utifrån… Ryssland är en suverän nation som inte skräms av USA.

”USA kan inte bara inleda en militär attack mot Ryska federationen som det gjorde i Irak och många andra nationer som avvisade dollarhegemoni. Ryssland har nu makten att förhindra spridningen av den amerikanska dollarn.

För att återgå till svampanalogin: Ryssland minskar storleken på svampen. Detta lämnar den amerikanska regeringen med ett mindre och mindre antal länder att exportera dollarinflation till. Ju mindre svampen blir, desto mer desperat blir USA:s utrikespolitik, eftersom amerikanska ledare med alla medel försöker behålla sitt grepp om världsmakten…”

Varje nation som inte följer Washingtons dikret och vägrar att spela dollarspelet möts av en färgrevolution, en kupp, en falsk flagga eller brutal militärstyrka.

Washington vet att om fler och fler av dessa dollar som hålls i valutareserver blir överflödiga, kommer de att ta sig tillbaka till USA för att förvärra inflationstrycket där.

Detta är till exempel den främsta anledningen till varför Washington är så häftigt emot gasledningen Nord Stream 2: eftersom ryssarna och tyskarna tillsammans kommer att bestämma prismekanismen, inte Washington.

Världens nationer bör ha den suveräna rätten att välja vilken valuta de väljer att handla med och inte tvingas, med piporna av en amerikansk pistol riktad emot sig, att använda den amerikanska dollarn.

Detta är den verkliga anledningen till att Washington var fast besluten att dra in ryska styrkor i Ukraina. Washington måste försöka, på alla möjliga sätt, hålla tillbaka Ryssland och sedan försöka tvinga henne till underkastelse, d.v.s. full och total acceptans av USA:s dollarhegemoni över henne.

Men efter årtionden av missbruk går det nuvarande dollarbaserade monetära systemet upp i rök.

Räntorna har manipulerats på konstgjord väg till noll, västerländska centralbanker tjänar pengar på skulder via kvantitativa lättnader, och konsumentpriserna skjuter i höjden som en funktion av att den monetära basen blåses upp.

Washington kommer att fortsätta att göra allt som krävs för att fortsätta dollarns överhöghet, inklusive att använda Ukraina och det ukrainska folket som kanonmat i dess ansträngningar att provocera Ryssland och tvinga på henne dollarhegemoni.

Washington vill ytterligare isolera Ryssland från väst genom att utmåla henne som en våldsam angripare.

 

Thomas J. Penn är amerikansk medborgare och har bott i Tyskland i många år. Han var underofficer för infanteri i den amerikanska armén. Han har studerat ekonomi och management och har lång erfarenhet av finansmarknaderna.

US Wants War in Ukraine Ultimately for USD Hegemony