Salvini: Ompröva sanktionerna. De skadar oss och Ryssland tjänar på dem.

Politik utrikes

Vid ett möte i Rimini häromdagen ägde konfrontationen mellan partiledarna rum med tanke på det Italienska valet den 25 september som föranletts av att premiärminister Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan den 14 juli, som efter några politiska vändor godkändes av presidenten.

På scen hölls tal av Luigi Di Maio (Femstjärnerörelsen M5S), Enrico Letta (Demokratiska partiet), Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) och Matteo Salvini.

Salvini om Ryssland: ”Jag ber er att utvärdera användbarheten av sanktionsinstrumentet”.

Salvini vill ompröva sanktionerna mot Ryssland. Sanktionerna borde ha fått Moskva på knä. Precis motsatsen hände trots att det har gått 6 månader, menar Salvini.

Sanktionerna mot Ryssland har uppenbarligen varit illa utförda. Sanktionerna borde ha fått Ryssland på knä. Efter 6 månader hände raka motsatsen. Jag tror att det är normalt att då tänka om.

”Om vi ​​gynnar de vi sanktionerar så fungerar det inte och därför borde de tänka på det i Bryssel.” sa Matteo Salvini i Radio 24 angående sanktionerna mot Ryssland efter ett uttalande inför sitt tal vid Riminimötet.

” Vi rör oss på europeisk och internationell nivå, det är inget som Italien gör på egen hand ”men” det faktum att det som har gjorts hittills inte har lyckats måste det definitivt placeras på det europeiska bordet”, sade ledaren för Lega och ber Draghi-regeringen att ställa frågan.

Draghi stängde konversationen: ”Italien kommer att fortsätta att stödja Ukraina.

En hetsk sammandrabbning på Cl Meeting i Rimini mellan Matteo Salvini och Enrico Letta. ”Beträffande sanktionerna mot Ryssland måste vi titta på siffrorna: Rysslands handelsöverskott är 70 miljarder dollar, för första gången i historien vinner den sanktionerade”, dundrar Salvini. ”Jag ber att få utvärdera användbarheten av verktyget: om det fungerar går vi vidare men om det fungerar tvärtom riskerar vi att det pågår i tio år: ett instrument som var tänkt att avskräcka Putin i attacken slutar med att gynna Rysslands ekonomi”. Kort sagt, avslutar Salvini ”Jag skulle inte vilja ha sanktioner för att underblåsa kriget. Jag hoppas att de i Bryssel reflekterar”. Men ”i Ukrainafrågan kommer förbundet att göra vad andra demokratiska och västerländska länder gör. Hur valen än går kommer Italiens internationella ställning inte att förändras”.

Enrico Letta: ”Sanktionerna mot Ryssland är ett europeiskt val. Putin utpressar oss och inför utpressning svarar vi inte med att vika: det skulle vara den värsta signalen som kan ges”. Detta är vad Demokratiska partiets sekreterare, Enrico Letta, understryker när han svarade Lega-ledaren Matteo Salvini.

Poängen med hans resonemang är att sanktioner tynger europeiska stater. ”När det gäller sanktionerna måste vi titta på siffrorna. För första gången i historien vinner det sanktionerade landet pengar ”. Forza Italias koordinator, Antonio Tajani, stoppar honom. När Il Foglio frågar honom om han delar Salvinis åsikt svarar Tajani med ett skarpt nej: ”Sanktionerna får inte tas bort. Ryska federationen måste förstå allvaret i sin aggression. Det finns ingen fred utan rättvisa”. Letta svarar Salvini, på samma scen och efter några minuter: ”Det värsta är att ge Putin tecken på att vika. Vi behöver inte byta linje. Det skulle innebära att ge Putin segern. Putin utpressar Italien”.

Så även om Ryssland tjänar pengar på sanktionerna och EU-ländernas befolkningar är hårt ekonomiskt pressade av dem, så ska sanktionerna fortsätta för att inte ge vika för Putin? Det finns ingen logik i ett sådant resonemang.

Salvini söker vapenvila

Salvini hade planerat att åka till Moskva men resan är nu inställd. De partier som ingår i Legas politiska förbund har protesterat. Efter veckor av kontroverser har han tagit beslutet. Han stannar i Italien, ingen resa till Moskva: ”Men jag ger inte upp, jag fortsätter att prata med ryssarna för vapenvila”

Till slut var Matteo Salvini övertygad. Eller kanske inte. Han kommer inte att åka till Moskva, utan kommer att fortsätta ”dialog med ryssarna”. Hans diplomatiska resa, aviserad de senaste veckorna i ett försök att träffa Rysslands utrikesminister Lavrov (men vem vet, kanske även president Putin direkt) och stoppa ett krig som ”skadar Italien mer än Ryssland” kommer inte att hända.

Sedan vi var i maj har partiledaren gjort det känt att hans projekt har kantats av kritik och kontroverser: från ledarna för partierna i den styrande majoriteten, Letta, Calenda och Matteo Renzi. Många av hans egna partikamrater. Men framför allt öppnade han ännu en spricka inom regeringen, med utrikesminister Di Maio förvånad över att han inte hade blivit underrättad om någonting.

”Fallet” hade också hamnat under förstoringsglaset av Copasir, den parlamentariska kommittén för republikens säkerhet, ett organ i det italienska parlamentet som har till uppgift att övervaka och övervaka de italienska underrättelsetjänsternas verksamhet, som samtidigt som det utgick från att ”det aldrig uttrycker politiska utvärderingar av parlamentarikers verksamhet” hade riktat strålkastarljuset mot advokaten Antonio Capuano, Salvinis rådgivare och arrangör av resan till Moskva för Lega-ledaren.

”Jag meddelade att det skulle finnas möjlighet till en resa till Turkiet och Ryssland för att konfrontera mig själv med institutionella ämnen” sa Salvini till Il Piccolo och Messaggero Veneto, med anledning av valturnén i Friuli Venezia Giulia. «Jag skulle ha börjat med två mål: avspänning och försvar av det italienska nationella intresset. Jag noterade regeringskollegornas fördrivna reaktioner och konfronterade förbundets ledare och vi kom överens om att ta andra vägar.

Fredsplanen som Italien föreslog Moskva förkastades efter tio minuter och Ryssland föredrar att prata med Paris och Berlin snarare än Rom: detta är den aktuella bilden och jag är orolig. Med bensin långt över 2 euro per liter, skyhöga el- och gasräkningar, inflation på 7% och risken för att många fabriker lägger ner, gör allt för att stoppa kriget och återgå till fred är för Italien en fråga om liv eller död.

Partiledaren bromsar därför, överväldigad av vad han själv definierade som en ”politisk lynchning” som endast mildrades av stödet från den nya presidenten för senatens utrikeskommission Stefania Craxi:

”En politisk ledare har all legitimitet att använda diplomatiska kanaler och främja politiska handlingar”.

”Sanktionerna mot Moskva skadar Italien mer än Ryssland: det verkar paradoxalt, men det är så”, fortsatte Salvini i sitt utbrott. ”Jag tycker att det är otroligt att i det här scenariot är problemet för vänstern att förbundet arbetar för fred.” Sedan utfallet: ”Vapenstilleståndet måste begäras av ryssarna och därför fortsätter jag att samtala med ryssarna, eftersom fred ligger i allas intresse, italienarnas intresse först av allt”.

Än så länge finns minnet kvar av Salvinis första diplomatiska resa vid krigets början: i mars åkte partiledaren till Polen och avancerade till gränsen till Ukraina. Det hade inte gått särskilt bra: vid sin ankomst hade Wojciech Bakun, borgmästare i gränsstaden Przemys, anklagat honom för hans närhet till Putin genom att visa en t-shirt som Salvini burit tidigare med den ryske presidentens ansikte.

Samtidigt kommer ”Salvini-fallet” att diskuteras under de kommande dagarna på begäran av socialisterna och demokraterna i Europaparlamentet, där en diskussion kommer att hållas om relationerna mellan den ryska regeringen och Kremls diplomati med partierna inom den europeiska högern där Ligan ingår.

Il Foglio

https://www.ilfoglio.it/politica/2022/08/23/news/salvini-vuole-ripensare-le-sanzioni-contro-la-russia-tajani-al-foglio-no-non-vanno-tolte–4350859/

La Stampa

https://www.lastampa.it/politica/2022/06/04/news/salvini_frena_sul_viaggio_a_mosca_ma_non_mi_arrendo_dialogo_per_cessate_il_fuoco_-5369869/

Adnkronos

https://www.adnkronos.com/sanzioni-russia-salvini-fatte-male-vanno-ripensate_yeOfeZWDqurqmVKLdsixc