Rusta dementerar. De tar inte bort kors på juldekoration.

Samhälle

Butikskedjan Rusta saluför en juldekoration i form av en kyrka. Den saknar dock kors. En arg kund hörde av sig till Rusta och framförde sin åsikt om det. Deras kundservice svarade att de ”anpassa sig till fler kunder oberoende av religion”.

Nu har Rusta, antagligen efter att en mängd kunder hört av sig till dem, gått ut med en dementi. De säger nu att de inte har plockat bort korset på kyrkan.

Det första meddelandet från kundservice kan tyckas vara något märkligt. Kyrkor är trots allt nära förknippad med kristendom. Varför skulle människor som inte firar jul vilja köpa en kyrka även om den saknar ett kors i toppen?

På Rustas Facebooksida har tongångarna mot företaget inte varit nådiga.

Det är de så kallade dekorationsbyarna frågan gäller, och i det här fallet dekorationen Kyrka där det kristna korset saknas.

En upprörd Rustakund var i kontakt med kundservice. Detta är meddelade nr ett som gick ut från Rustas kundservice och som skapade mycket upprörda reaktioner.

Folk uppmanade varandra att maila deras kundservice och klaga. En användare skriver: Maila Rusta om detta då öppnas ett nytt ärende. [email protected]

Detta är Rustas dementi.

Tolkas som väckarklockor

För varje steg det västerländska samhället tar mot att utradera sin egen historia, förminska den egna kulturen eller som i ett så litet exempel som att en butikskedja plockar bort den viktigaste kristna symbolen på en juldekoration, tolkas som ett hukande. Att inte stå upp för enkla men historiskt och kulturellt viktiga symboler som följt det västerländska samhället länge, för att vara inkluderande, kommer inte att visa sig vara ett bra sätt att minska polarisering och motsättningar.

Nyligen gällde frågan märkliga förslag som Skolverket tagit upp där nationalsången inte skulle vara specifikt angiven i läroplanen och att antiken skulle strykas i läroplanen.

Varje litet exempel där vår långa och stolta nordiska och västerländska historia ska strykas bort eller förminskas tas som en tecken, en väckarklocka. Var och en för sig kan de tyckas oväsentliga men de är alla tecken på när majoritetsbefolkningen missgynnas eller på annat sätt ska ta mindre plats. Alla dessa steg sammantaget kommer att leda till att avståndet och motsättningarna mellan olika grupper i samhället ökar.

Varje orättvisa läggs på minnet

Varje gång det visar sig att migranter som grupp har fördelar framför lika svaga grupper inom majoritetsbefolkningen, som till exempel när hotade kvinnor som behöver skyddat boende inte får det till förmån för migranter som går före i bostadskön, kommer vi ett litet snäpp närmare en konfliktsituation som blir svår att bemästra.

Rusta har givetvis i sig inget ansvar för samhället. Huruvida det är den första eller andra versionen av deras information som stämmer låter jag vara osagt. De agerar sannolikt efter strikt marknadsmässiga utgångspunkter.

Det som är bekymmersamt är sammantaget företags agerande och våra politikers totala oförstånd i frågor av det här slaget kommer att lägga ytterligare några sandkorn på vågen som tillslut kommer att tippa över.