Saudiarabien och de-dollarisering: intervju på Press TV, Iran med Gilbert Doctorow

Ekonomi Politik utrikes

 

Gilbert Doctorow

I en kort liveintervju på Press TV den 18 oktober fick jag möjligheten att utvärdera saudiernas nyligen tillkännagivna beslut att utesluta representanterna för den amerikanska regeringen från sin årliga investeringskonferensen som hålls den 25:e oktober.

Jag sätter detta beslut i ett bredare sammanhang av omorienteringen av Saudierna och Gulfstaterna under de senaste månaderna bort från den globala hegemonen, som var deras traditionella säkerhetsgarant, mot ett partnerskap med Ryssland i syfte att skapa en multipolär värld.

Motsvarigheten till denna nya saudiska politik är de-dollarisering. Mot bakgrund av petrodollarns historiska roll, som går tillbaka till 1970-talet och som säkrade dollarns roll som en global reservvaluta, är saudiarabernas övergång till bilateral oljehandel i lokala valutor av enorm betydelse för att tvinga världens största gäldenär till att betala för sina krig och andra utsvävningar från sin egen ficka och inte från resten av världens fickor.

Denna process kan nu ske mycket snabbare än vad amerikanska finansanalytiker hittills antagit.

Arrangörerna av den saudiska investeringskonferensen säger: ”Vi vill inte att mötet ska bli en politisk plattform.”

Transkript

Fråga: Sir, anledningen till att evenemangsarrangörerna uppger att inte bjuder in amerikanska regeringstjänstemän till konferensen, eftersom de inte vill att konferensen ska bli en politisk plattform, låter lite ironiskt eftersom detta beslut, att utesluta USA:s regering, i huvudsak är politiskt.

Svar: Jag håller helt med om din slutsats. Naturligtvis måste just detta beslut placeras i ett globalt sammanhang, ett sammanhang av omställningar och förändringar mot en multipolär global miljö sedan början av den ryska specialmilitära operationen i februari i år.

I en talkshow på rysk tv i går kväll anmärkte en av deltagarna att många ryssar sedan den 24:e februari fick en dramatisk insikt: det var som att plötsligt närma sig ljuset i ett mörkt rum. Du tänder ljuset och ser alla råttorna när de springer omkring och söker utgången.

Och du upptäcker att de som ansågs vara vänner inte är vänner, och att människor, vars positioner angående ditt land inte var riktigt säkra, blir fasta vänner. Och det är precis vad vi ser idag.

Lite tydligare: Iran och Turkiet har visat sig vara ledande vänner till Ryssland i den meningen att de stödjer Ryssland på ett materiellt sätt och inte bara genom tal eller diplomati, samtidigt som Ryssland fortsätter sin kamp i Ukraina. OPEC:s beslut under ledning av Saudiarabien tillhör samma kategori.

Det var oförutsägbart att Gulfstaterna och Saudiarabien skulle ändra sina preferenser bland sina vänner som de har gjort nu under några månader.

Beslutet att avvisa Bidens begäran att minska oljeproduktionen är en del av en bredare utveckling i Saudiarabiens politik och jag tror särskilt när det gäller avvikelsen från dollarn, neddollariseringen av oljehandeln, och vi ser det i den saudiska relationen med Kina.

Det här är ingen liten detalj. När folk talar om de-dollarisering i den globala ekonomin, talar vi inte om tomater och tv-apparater eller iPhones som värderas i bilaterala valutor. Vi pratar om de som flyttar stora mängder valutor, de viktigaste råvarorna och bland de viktigaste råvarorna är inget viktigare än olja och gas.

Hela petrodollarregimen, som har dominerat det globala finansiella systemet sedan 1970-talet, har sitt ursprung i handeln med dessa råvaror och Saudiarabien har varit en ledande aktör i de-dollariseringen och stödjer därmed de facto det ryska kravet på mer multi- polaritet. Därför är det senaste beslutet att koppla bort amerikanska investerare i linje med de geopolitiska omorienteringar som för närvarande äger rum.

Fråga: Herr Doctorow, det är planerat att ett antal ledande amerikanska affärsmän, inklusive de från J.P. Morgan och Boeing, deltar i konferensen. Det verkar som att när det gäller lukrativa affärer och vinster är dessa företag redo att avvika från USA:s regerings väg och att ignorera kritik av Saudiarabiens kränkningar av mänskliga rättigheter.

Svar: Ja, vi får se hur det utvecklar sig. Den amerikanska affärsvärlden är väldigt skrämmande. De kommer att flyga i de riktningar som regeringen pekar att de ska flyga, och de kommer inte att flyga i områden nära under USA:s kritiska observation.

Med regeringens ställningstagande, oavsett vilka preferenser och strävan efter vinst de viktiga företag som har kallat dem har, tror jag att det är tveksamt att de skiljer sig särskilt långt från den amerikanska regeringen ogillade.

Mr. Doctorow är amerikansk medborgare och sedan länge bosatt i Bryssel, Belgien.

Gilbert Doctorow är en professionell Rysslandskännare som går tillbaka till 1965. Han är en magna cum laude examen från Harvard College (1967), tidigare Fulbright-forskare och innehavare av en Ph.D. med utmärkelser i historia från Columbia University (1975).

Efter att ha avslutat sina studier, fortsatte Mr. Doctorow en affärskarriär fokuserad på Sovjetunionen och Östeuropa. Under tjugofem år arbetade han för amerikanska och europeiska multinationella företag inom marknadsföring och allmän ledning med regionalt ansvar.

Sedan 2008 har Mr. Doctorow regelbundet publicerat analytiska artiklar om internationella angelägenheter på den belgiska dagstidningen La Libre Belgiques portal.

PressTV

 

https://gilbertdoctorow.com/