Till mitt folk

Samhälle

Det jag vill prata om idag kräver i dagens debattklimat en viss omskrivning. Det är ändå nödvändigt att prata med er om det nu.

Jag får skriva det som em berättelse. Tänk på den italienska eller sicilianska maffian för ett ögonblick..
Vi vet att de nådde en hel del framgång och makt tidigare. Vi vet att de har varit inblandade i några av de största brotten under det senaste århundradet. De odlade så småningom relationer med polis, FBI, politiker, till och med media, i vissa fall lyckades de nästan helt dölja sina spår.

För nu denna idé om deras framgång till det absoluta ytterligheten.
Låtsas att de hade varit så framgångsrika att de fick kontroll över själva tryckandet av våra pengar, ungefär som till exempel federal reserve – låtsas att de hade andra sicilianare i nästan varje betydelsefull nation som skötte de största bankerna.

Föreställ dig att de hade blivit så framgångsrika att de till stor del började kontrollera informationsflödet och började odla och presentera en bild som om deras värdnationer vore fria och rättvisa och transparenta demokratier, där folkets organiska vilja fortfarande valde sina ledare, när de i verkligheten använde sina hårt tillkämpade verktyg för inflytande och kontroll för att garantera valresultat – kanske till och med att elda på skandaler och engagera sig i karaktärsmord när någon utanför denna stam eller krets börjar göra allvarliga inhopp och hota deras kontroll.

Föreställ dig en sådan otrolig framgång att alla de mäktigaste politiska familjerna började gifta in sina barn i den här sicilianska maffian. Föreställ dig att varenda ny president över världens mäktigaste nation gör just detta – vilket får dem att bli mäktigare för varje efterföljande generation, genom att höja upp dem som är villiga att sälja sig själva för personlig avancemang.

Föreställ dig att samma politiker så småningom sätter Sicilien, på många sätt, över sin egen nation där de bor – antar lagar som hindrar sitt eget folk från att kritisera Sicilien eller dess folk, skicka miljarder dollar till Sicilien och till och med delta i krig för att hjälpa till att säkra Siciliens säkerhet och välstånd, och/eller utvidga deras gränser.

Denna dominans kan till och med smyga sig in i den religiösa sfären. Dessa sicilianska familjer kunde sakta men säkert börja skriva om historien, placera sig själva i epicentret, på de sätt som mest stärker deras rykte på ett sätt som bäst tjänar deras mål och skyddar dem från alla reaktioner på det de gör.

Om de lyckas, kan de vinna över en tillräcklig mängd av människor på de djupaste nivåerna – som ser det som sin mycket andliga och moraliska plikt att stärka dessa människor. En naiv undergrupp som sedan skulle kunna fungera som en armé av hängivna tjänare, som tror att de tjänar Gud när de gör det.

Jag misstänker att om den sicilianska maffian uppnådde den här nivån av makt och dominans, så skulle en konstig sak hända som ett resultat – de skulle börja bli mindre synliga för det vanliga ursprungsfolket i landet där de verkar.

De skulle utöva en sådan enorm makt och inflytande över det pågående samtalet, sådan dominans av flaskhalsarna i informationsflödet, att de skulle kunna skapa en story eller berättelse som inte bara proaktivt döljer deras grad av makt, men kanske till och med målade upp sig själva som offer – som skulle sporra godhjärtade människor överallt att känna den ständiga önskan att hjälpa dem, psykologiskt betingade av de djupaste nivåerna för att försvara och skydda dem – till och med att skicka dem pengar ur deras egen ficka, trots att dessa hypotetiska sicilianer är den rikaste gruppen i världen med stor marginal.

Även om dessa maffiafamiljer sparkats ut från otaliga nationer tidigare, misstänker jag att deras dominans över allmänhetens medvetande skulle vara så kraftfullt att de skulle lyckas begrava dessa berättelser – eller så förvränga dem och felkarakterisera dem att allmänheten skulle bli övertygad om att varenda en av dessa utvisningar var ursprungsfolkets fel, och inte dessa maffias korrupta eller kriminella eller parasitära intrig.

Jag har en känsla av att även om vi är bra på att se och känna igen brott och kriminalitet på låg och medelnivå, så finns det en unik typ av kriminalitet som är så storskalig, så allomfattande och bred att den flyger under radarn – man kan till och med säga ovanför radarn, eftersom det till och med skulle tjäna till att omdefiniera och omorientera denna radar.

Folk som var produkten av högförtroende nationer och kulturer skulle vara som får bland vargar, och kan gradvis komma att bli fullständigt dominerade (och därefter omprogrammerade) innan en kritisk massa ens började förstå vad som hände.

Föreställ dig nu en dammig, urgammal bok, där var och en av dina förfäder – som sträcker sig tillbaka till tidernas början – skrev en enda rad… en enda rad som syftar till att förmedla den mest värdefulla lärdomen de kände sig kunna förmedla till eftervärlden, ett stycke visdom som de hoppades skulle kunna hjälpa dig att undvika fallgropar, för att på bästa sätt vägleda och orientera dig… hårt vunnen visdom som tjänats in från summan av deras år och livserfarenheter.

Föreställ dig nu att någon sätter den boken i brand och vänder ryggen åt den när den brinner.

Det är så vi moderna i västerländska nationer har betingats att behandla tradition, arv och de mest värdefulla delarna av vårt kollektiva arv.

När ett folk har formats under årtusenden inom miljöer med hög förtroende för att vara exceptionellt förtroendefulla, vänliga och gästvänliga, helt utan svek och bedräglig klurighet – och ett annat folk har för alltid varit minoritetsbefolkning i olika länder, och har lärt sig alla knep som kan uppbringas för att överleva och frodas bland ”värd-populationer” som de känner enorm (om än ofta subtil, dold) fientlighet mot.

Blandningen av de två öppnar dörren för katastrof av högsta sort .. specifikt för de tidigare, eftersom makten endast (oundvikligen) kommer att röra sig i en riktning.

Det finns inget tänkbart sätt att få denna blandning att fungera på ett hälsosamt och produktivt sätt.

För dem som antyder att det ligger en skuld i naiviteten i ursprungsfolkets beteende bör fundera över detta igen.

Den pålitliga naiviteten var inte synden. Att låta de två populationerna blandas fritt var ursprungssynden.