Brittisk rapport uppmanar Boris Johnson att överge strategin med flockimmunitet

Samhälle

Storbritannien släppte igår en ny rapport där man ger rådet till Boris Johnson att helt byta strategi, den gamla strategin, som även Sverige tycks jobba efter, var baserad på fel data med alldeles för låg andel sjukhusvård av de smittade.

Storbritannien överger Tegnell-strategin: ”Skulle resultera i hundratusentals döda. Ett recept på humanitär katastrof. Självmord.”

Storbritannien kommer av allt att döma nu att byta fokus och likt de flesta andra länder i första hand få ner smittspridningen så fort som möjligt.

Företrädare för Folkhälsomyndigheten här i Sverige har så sent som igår och i söndags hänvisat till just Storbritannien och deras strategi, som dessa nu gett upp på grund av felaktig data.

Sverige måste tänka om, enligt den nya rapporten från Storbritannien skulle vår nuvarande strategi riskera sluta i en fullständig katastrof.

Imorse meddelade regeringen i Sverige att gymnasium, universitet och vuxenutbildningar inför distansutbildningar.

Framöver kan det bli aktuellt att även stänga förskolor och grundskolor, men då ska tillsyn av barn till personer som jobbar i samhällsviktiga yrken säkerställas.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på tisdagen tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, meddelar Affärsvärlden.

Forskare vid Imperial College London, matade in den brittiska regeringens modell med flockimmunitet och jämförde den med den nya och strängare Coronavirusstrategi som tillkännagavs på måndagen. De sa att den ändrade strategin skulle kunna minska Storbritanniens dödsfall från Covid-19 från uppskattningsvis 260 000 enligt den tidigare politiken till ”några tusentals eller tiotals av tusental.” Rapporten hittar du här.

Forskarna presenterade sin senaste analys efter premiärministerns presskonferens på 10 Downing Street. De föreslog att regeringens ursprungliga politik som tillkännagavs förra veckan skulle ha minskat Covid-19-dödsfall från 500 000 utan någon åtgärd alls till 260 000 – och skulle ha minskat den högsta efterfrågan på sjukvården med två tredjedelar men skulle fortfarande överväldiga hälsosystemet.

Att modellera ett scenario som liknar de nya åtgärderna – inklusive social distansering av hela befolkningen, hemisolering av fall och hushållskarantän för deras familjer – kan leda till totala dödsfall på cirka 20 000 om de observeras strikt, säger Azra Ghani, en annan medlem av Imperial team.

De har nu över 50 forskare som arbetar med COVID-19 [inom centrum] bara för att få bästa möjliga känsla av all vetenskaplig information där ute, ”tillägger hon.

Efter att ha arbetat med modellering för både SARS 2002 och H1N1 ’svininfluensa’ 2009, har professor Ghani insikt i hur virala utbrott i denna skala utvecklas, liksom hur denna nya stam av coronavirus jämförs med tidigare utbrott. Men de uppgifter teamet samlar in har också bidragit till att utveckla en tydligare bild av den kliniska delen och svårighetsgraden hos personer som kommer i kontakt med viruset.

Stängning av skolor kan också bli nödvändiga, även om de allvarligt kan skada sjukvårdsapparaten genom att tvinga personal att stanna hemma för att ta hand om sina barn. Så många som en tredjedel av sjuksköterskorna har barn i skolåldern, sa Prof Ferguson. Detta enligt Financial Times.

I en artikel i Statnews idag beskrivs vad sjukhusen runt om i världen har att förvänta sig de närmaste veckorna.

Alla sjukhus kan med hjälp av Pennmodellen skriva in hur många konstaterade Covid-19-fall man har i sitt upptagningsområde och hur många patienter man för närvarande behandlar och få fram vad som ligger framför dem och jämföra med sjukhusets kapacitet.

Det som har förändrats är nya uppgifter om epedemins inverkan på Italiens hälsovårdssystem. I grund och botten är det katastrofalt, där 30% av patienterna på sjukhus måste läggas in på intensivvård.

Teamet på Imperial College och London School of Hygiene and Tropical Medicine rekommenderar den brittiska regeringen att överge modellen med flockimmunitet, som annars att visa förkrossande siffror – liksom dödstal – och trycket på sjukvårdssystemet kommer annars att bli oacceptabelt.

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/16/new-data-new-policy-why-uks-coronavirus-strategy-has-changed

https://www.ft.com/content/249daf9a-67c3-11ea-800d-da70cff6e4d3

Vi planerade för att bygga flockimmunitet. Vi inser nu att det inte är möjligt att hantera det, säger professor Azra Ghani, ordförande för epidemiologi för infektionssjukdomar vid Imperial. ”Vi drar därför slutsatsen att den hållbara strategin för närvarande är att kontrollera och hålla tillbaka smittan.”

Vår rapport 9 om COVID-19 borde inte vara en överraskning, men det är inte en lättläst rapport. Detta virus är bara för svårt. Att platta ut kurvan är inte så annorlunda mot inneslutning. Enligt WHO krävs mycket stark social distansering så fort hälso- och sjukvårdssystemet är i fara.

https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/news–wuhan-coronavirus/

En användare skriver om den svenska modellen: De har typ precis börjat jobba idag så det kommer nog under dagen. Eller så förstår man inte vad britterna gör. Tror däremot att FHM och Tegnell et al sitter och funderar över om deras strategi att låta 6 miljoner insjukna med mellan 60 000-300 000 döda svenskar som resultat. Vi lever i en demokrati där förvaltningen kan bestämma precis vad de vill. Till exempel att döda alla oss dyra med kroniska sjukdomar och beta av pensionsberget. Frågan är vad väljarna säger vid nästa val?