Utkastad islamistisk centerpartist startar nytt politiskt parti

Politik inrikes

7 Augusti 2019

Yüksel startar nu ett nytt parti. Namnet på partiet fastställs på en lanseringskonferens den 22 september i Göteborg. Det nya partiet siktar på att komma in i riksdagen i valet 2022 samt i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö. Yüksel kommer att sammanfatta partiprogram och hjärtefrågor i en debattartikel i slutet av augusti.

Mikail Yüksel har gjort sig känd för att vara den toppkandidat i centerpartiet som uteslöts för sitt samröre med den ultrafascistiska organisationen Grå Vargarna inför riksdagsvalet 2018.

Han uteslöts under stort tumult från Centerpartiet först den 22 augusti, när det stod helt klart att partiet omöjligt kunde stå bakom honom längre. Enligt honom själv har partiet varit informerat om hans kontakter med Grå Vargarna, vilket Centerpartiet envist förnekat.

Dagen efter beskedet om att partiet hade uteslutit honom uttalade han sig i Göteborgsposten. Där meddelade han att han menar att han varit helt öppen mot Centerpartiet gällande sin bakgrund och mötet med Grå vargarna. Han kommer att fortsätta sin riksdagskandidatur, och om han väljs in tänker han starta ett nytt parti. Han uteslöts senare ur Centerpartiet och plockades bort från listan.

Inför valet söndagen den 9 september 2018 gjorde han sig känd genom att kampanja i distriktet Kulu i centrala Turkiet. Många svenskturkar förhandsröstar på Sveriges hederskonsulat i staden, som är en samlingsplats för svenskar med turkiskt ursprung. Det rör sig om tiotusentals personer. Runt 50 000 svenskar kommer från staden och distriktet. De flesta kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare på 1960- och 1970-talet och många av dem tillbringar semestern i Kulu.

Han blev anklagad för att ta sig in på valbar plats genom klanröstning, något som inte kan ledas i bevis. Det står dock klart att det rör sig om en person som tidigare har lyckats få med sig människor att personrösta på honom. Det var genom personröster han lyckades ta sig upp på valbar plats i Centerpartiet, innan han uteslöts.

Hur många kan då detta nystartade parti locka? Muslimer kan tänkas se detta nya politiska parti som deras röst i riksdag och kommun och rösta på Yüksel av den anledningen. Det borde då främst gälla sunnimuslimer. Drygt 65 % av Sveriges muslimer är sunnimuslimer. 2016 fanns ca 800 000 självidentifierade muslimer i Sverige. Det rör sig alltså om en ansenlig del av valmanskåren som hypotetiskt kan tänkas stödja detta parti efter logiken att sunnimuslimer skulle se ett politiskt parti som startas av en sunnimuslim som en bättre företrädare för dem.

2018 höll president Erdogan ett tal i Sarajevo, där han uppmanade turkar i Europa att engagera sig i politiken där de bor för att främja regimens intressen i europeiska parlament. I tidsskriften Foreign Policy skriver de att Turkiet söker inflytande och röster i hela EU och sprider idéer som innebär svårigheter att integrera den turkiska diasporan. Toppolitiker i Turkiet anklagar regelbundet Europa för att vara islamofobiskt och uppmanar både turkar och andra muslimer som bor i Europa att avvisa västerländska värderingar.

Varför tog det så lång tid för Centerpartiet att utesluta Yüksel?
Han utmärkte sig redan i februari 2015 när han tillsammans med den sedan tidigare ökende Barbaros Leylani höll ett torgmöte på Mynttorget i Stockholm. Mikail Yüksel förnekade i ett tal på mötet folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915.

Han uttryckte också att Cypern endast är turkiskt. Den ökände Barbaros Leylani gjorde sig först känd för allmänheten när han på Sergels Torg i Stockholm 2016 skrek ”De ska elimineras” och ”Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!”. Leylani var tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet, men avgick efter händelsen.

Centerpartiet skrev på sin hemsida den 22 augusti 2018: “Det har framkommit uppgifter till partiledningen om att Yüksel för fem år sedan, innan han engagerade sig i Centerpartiet, deltagit i ett arbete med att starta upp en underavdelning till Grå Vargarna.

Partiledningen har också fått kännedom att han då också låtit ta bilder på sig själv tillsammans med Grå Vargarnas partiledare. Grå Vargarna är en ultranationalistisk och högerextrem rörelse som också kopplas till politiskt våld. Mikail Yüksels aktiviteter är tillräckligt starka kopplingar till Grå Vargarna för att det ska vara uteslutet att kandidera för Centerpartiet. Uppgifterna är också så allvarliga att det har föranlett ett uteslutningsärende, där partistyrelsen i dag tagit beslut om uteslutning. Mikail Yüksels medlemskap i Centerpartiet upphör därför med omedelbar verkan.”

Centerns partisekreterare Michael Arthursson uppgav för TT att skälet är att Yüksel tidigare haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. – I går (tisdag 2018-08-21) fick vi kännedom att han har en mycket starkare koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om, säger partisekreteraren Michael Arthursson till TT.

Centerpartiet utesluter med omedelbar verkan sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel. Det beslutade partistyrelsen för Centerpartiet vid ett möte under onsdagen.– Det var en stor majoritet som stod bakom det, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

I ett inlägg på Facebook svarar Yüksel:

Man hänvisar till att jag skulle träffat Grå Vargarna utan att informera partiet. Det är helt enkelt inte sant.”

Mikail Yüksel, var fram till uteslutningen Göteborgscenterns vice ordförande och toppkandidat på riksdagslistan, han hade valkampanjat i Turkiet på sommaren tillsammans med andra svenska politiker som har turkiska rötter. Yüksel mötte röstberättigade svenska medborgare i staden Kulu dit många med turkisk bakgrund åker på semester. Yüksel säger till TT att han inte visste om att han var utesluten och förnekar att han haft samröre med Grå vargarna. – Nej, jag har aldrig varit medlem i annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook, sa Mikail Yüksel, till TT.

Sent på onsdagskvällen publicerade Yüksel ett inlägg på sin Facebook-sida där han bland annat skriver:

”Jag har som sagt blivit utesluten ur Centerpartiet. Man hänvisar till att jag skulle träffat Grå Vargarna utan att informera partiet. Det är helt enkelt inte sant. Jag har varit öppen med att min pappa varit aktiv inom det turkiska nationalistiska partiet (i Sverige grå vargarna) och att jag den vägen träffat deras representanter.”

I en debattartikel i Expressen i augusti 2018 skrev författaren och Turkietkännaren Kurdo Baksi att president Erdogan redan i december 2017 skickade ut en film via den Erdogan-vänliga nyhetsbyrån Anadolu Agency med en uppmaning till svenskar med rötter i Turkiet att rösta på Centerpartisten Mikail Yüksel.

Vad det nya politiska partiet lett av Mikail Yüksel kommer att innebära för svensk politik är för tidigt att sia om. Det står dock klart att Yüksel har planerat en längre tid för ett nytt politiskt parti och att han har förmåga att locka till sig personröster. Partiprogrammet kommer sannolikt att innehålla många värdeord som är populära inom vänsterkretsar.

Frågan är hur många av socialdemokraternas, miljöpartiets och centerns väljare som kommer att lägga sin röst på det nystartade partiet och hur det kommer att rita om den politiska kartan i Sverige.