Moderaterna föll för vänsterdrevet

Politik inrikes

21 augusti 2019

Det visar sig nu tyvärr att moderaterna är samma gamla ryggradslösa parti som under Reinfeldt. Det hjälper inte att byta logotyp när partiet är så ängsligt att man överväger att helt lämna twitter för att Hanif Bali kritiserar den politik Carl Bildt fört.

Hanif Bali kritiserade igår Carl Bildt och Margot Wallström.

En hållning som hade ingett respekt och signalerat att moderaterna är ett parti att räkna med hade varit att utan omsvep meddelat ylande vänstermedia att Bali visserligen uttryckt sig ofint men att det viktigaste är kritiken om olämpligheten att fjäska för regimen i Iran.

Istället visar sig moderaterna ännu en gång vara samma ryggradslösa parti och undergräver därmed helt sin trovärdighet. Det är häpnadsväckande att det fortfarande är tonen som är viktigare än budskapet.

Carl Bildts ande svävar tung över Moderaterna. Ve den som ifrågasätter den store ledaren. Eller före detta ledaren.

Moderaterna anser sig vara tvungna att välja mellan Bali och Bildt. Detta hade absolut inte varit nödvändigt om moderaterna hade haft ambitionen att bli en stark opposition till S-regeringen.

De hade gjort klokt i att stå upp för den slagfärdige snabbtänkte Bali. Han lockar unga väljare som rör sig på sociala medier. Lämnar Hanif Bali moderaterna kommer de att få se ett tapp som de inte sett på mycket länge. När det nu visar sig att de inte står upp för sin riksdagsman kan det vara vägen utför för moderaterna.

Den grupp som ska arbeta fram moderaternas nya politik kommer att komma för sent oberoende av vad de kommer fram till. Kristersson agerade det senaste dygnet representerar en alltför räddhågsen, svag och vänsterliberal sida av moderaterna.

Bali har uppmanats att lämna sina politiska uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott. Bali har accepterat beskedet.

”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”, skrev Bali om Bildt på Twitter.

Inläggen handlar bland annat om Bildts bedömningar om Iran och Ryssland. Bali skriver, ”Nämn en gång grabben haft rätt, så drar jag tillbaka det”, när hans påståenden fått mothugg på twitter.

Margot Wallström kritiseras i hårda ordalag för sitt agerande under det pågående besöket av Irans utrikesminister.

Under gårdagseftermiddagen höll Moderaternas partiledning ett krismöte där frågan om Balis Framtid i partiet diskuterades. Bara en moderat riksdagsledamot gav sitt stöd till Hanif Bali. Det var Fredrik Schulte. Övriga visade sig vara lika veka som sin partiledare.

Under den moderata gruppens möte diskuterades om detta var en tillräcklig åtgärd för att få honom att upphöra med dessa inläggbeller om man borde uppmana honom att lämna sin riksdagsplats.

– Vi kommer nu att fortsätta föra samtal med Hanif Bali för partiledaren ser ju mycket allvarligt på hur han uttalat sig, säger Tobias Billström.

Kristersson föredrar alltså att moderaterna lämnar twitter och har ett ”mycket allvarligt samtal” med någon som äntligen möter vänstern på riktigt, vilket högern borde gjort för länge sedan istället för att låta vänstern sätta dagordningen.

På vilket sätt tänker sig Kristersson att moderaterna ska kunna vara en kraftfull opposition och utmana socialdemokraterna med en så räddhågsen och svag hållning?

Hanif Bali uttalade sig själv igår ikväll vid 23-tiden på Facebook.

De partier som önskar utmana S om makten måste ovillkorligen lägga om kurs i fråga om hanteringen av media. Det är demokratins fundament att media granskar makten. Här hjälper de istället makten.

Vem behöver en opposition som så lätt låter sig skrämmas av vänstern och media?