Kan vi nu enas om att det är en dålig idé att låta radikala diktaturstater finansiera moskéer i Sverige?

Politik inrikes Samhälle

Radikal politisk islam kan inte kombineras med västerländsk demokrati och mänskliga rättigheter. Radikalisering av ungdomar, mestadels med utländskt ursprung, har gjort Sverige till ett av de länder som har haft flest som reste ner till Syrien och Irak och svor trohet till mördarsekten Islamska staten. Dekallade ”återvändarna”, som i realiteten utgörs av starkt radikaliserade krigstränade och hjärntvättade individer är nu ett reellt hot mot vår egen befolknings säkerhet.

Det är mot bakgrund av detta det är mycket svårt att inte ställa sig mycket tveksam till att låta islamistiska länder få finansiera moskéer här i Sverige. Predikningarna är tillåtna på ett språk som myndighetspersoner normalt inte kan. Vi har inte heller gjort några direkta ansträngningar för att undersöka vad som predikas i dessa moskéer eller vilka talare som bjuds in.

De uppgifter som nått medborgarna är sporadiska och kan lätt avfärdas som anekdotiska. Någon metodisk kontroll av vad som sägs i moskéerna görs inte. Förhoppningsvis har Säpo en viss kontroll, eftersom några imamer trots allt klassats som säkerhetshot mot Sverige, men jag är mycket tveksam till om det sker i tillräcklig omfattning. Uppvigling är ju olagligt även från en predikstol i en moské.

Hur många moskéer predikar våld mot väst?

MSB gav Försvarshögskolan Magnus Ranstorp, Filip Ahlin, Peder Hyllengren och Magnus Normark i uppdrag att studera och värdera olika former av hur salafistisk och salafist-jihadistisk informationspåverkan och dess inflytande på den demokratiska värdegrunden. Rapporten presenterades i juni 2018.

Varför måste väst med alla till buds stående medel motarbeta salafism?

Forskarna förklarar i rapporten att Salafismen är en bokstavstrogen tolkning av koranen och den profetiska traditionen. Salafister har en mycket strikt syn på en odelbar gud (tawheed) och total underkastelse för guds lagar och regler. Salafister förkastar ”parlamentarisk demokrati” eftersom de menar att ett sådant system ger mänskligt stiftade lagar företräde framför gudomligt givna.

Demokrati likställs därför ofta med shirk, ”att sätta något vid Guds sida.” Den militanta salafismen (al-salafiyya al-jihadiyya) ser våld som ett nödvändigt medel för att förändra den nuvarande världsordningen med Pax Americana där USA och andra allierade stater ses som en spjutspets i ett krig mot islam och muslimer. Det är också en plikt för varje muslim att engagera sig i väpnad kamp mot nära fienden. Salafism kan därför inte anses förenligt med västerländsk demokrati.

Vad predikas?

I rapporten gör de en genomgång av det salafistiska innehåll som predikats av tongivande predikanter, föreläsare och inbjudna utländska gäster. De påtalar att det framkommit problematiska anti-demokratiska hållningar och i vissa fall våldsbejakande budskap. I rapporten redogör de för exempel som blivit offentliga (sidan 123 – 126 i rapporten som du hittar här.).

I predikan har man uttryckt sig gillande om islamistiska terrorgrupper och dess företrädare och att det pågår ett krig mellan väst och den muslimska världen. Den Gävle-baserade imamen Abu Raad hyllade 2014 IS efter gruppens erövring av den irakiska staden Mosul. Ali al Ganas, som också han är verksam i Gävlemoskén, har hyllat IS. Efter terrorattacken mot Charlie Hebdo 2015 publicerade al Ganas följande inlägg: ”Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tillåter det och de som håller tyst om det.” Abu Muadh, som har sin bas i Halmstad moské, har även han glorifierat martyrskap. Han har bland annat predikat att den som har mycket synder ska till jihad, vilket gör att man blir förlåten.

Hur många moskéer är styrda av salafistiska intressen?

Av uppgifter från Södertörns högskola framgår att minst sex moskéer i Sverige finansierats av Saudiarabien och fyra av Qatar.

Såväl Saudiarabien som Qatar erkänner wahhabismen, den mest bokstavstrogna varianten av islamiska tolkningar inom sunniislam. 

Andra finansiärer är länder som Turkiet, Libyen, Förenade Arabemiraten, Iran, Kuwait, Oman och Pakistan. Inte heller i dessa fall talar vi om några demokratiska föredömen. 

Var står politikerna?

Sverigedemokraterna la 2018 ett förslag att förbjuda utländsk finansiering av moskéer. Detta förslag gick inte igenom riksdagen. I april 2019 meddelade Moderaterna att de vill se ett gemensamt förbud mot finansiering av extrema samfund, men de anser att det ska skötas av EU. Kristdemokraterna meddelade i en debattartikel 2017 att de vill skapa en myndighet som övervakar utländsk finansiering av moskéer. I sitt Almedalstal 2018 meddelade Adaktusson att Kristdemokraterna lagstiftningsvägen vill förbjuda utländsk finansiering av moskéer när det finns tydliga kopplingar till islamism.

Den mest omfattande undersökningen gjordes av ETC och får ur det perspektivet åtminstone inte vara överdriven med tanke på att ETC drivs av vänstern.

Med hjälp av tidigare publicerade medieuppgifter, SST:s (myndigheten för stöd till trossamfund) register, församlingars egna uppgifter och flera av varandra oberoende experter har Dagens ETC lyckats få fram en lista över de 25 största offentliga moskéerna i Sverige och hur de finansieras. Detta skrev Petterssons blogg om för två år sedan.

Enligt uppgifter i ETC, som är en vänsterinriktad publikation och således inte får antas komma med överdrivet islamkritiska uppgifter, är 16 av de 25 moskéer de kartlagt finansierade av utländska intressen.

Det är mycket svårt att tro att denna finansiering inte följer med motkrav.

Genomgång av de undersöka moskéerna:

Saudiarabien

1. Trollhättans moské

2. Göteborgs moské

3. Hötorgsmoskén

4. Bellevuemoskén

5. Västerås moské

6. Borås moské

Turkiet

7. Fittja moské

8. Muslimska församlingen Malmö

9. Skärholmens moské

10. Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby

Qatar

11. Umm al-Muminin Khadijah-moskén

12. Gävle moské

13. Örebro moské

Förenade arabemiraten

14. Stockholms moské (Zayeds moské).

Iran

15. Imam Ali-moskén i Stockholm

Pakistan

16. Nasirmoskén

Mer om de 17 moskéerna

1. Umm al-Muminin Khadijah-moskén – Qatar

Qatar har betalat 30 miljoner för byggandet av Skandinaviens största moské. Investeringen är ett led i emiratets globala plan för att sprida sin salafistiska och extremt konservativa variant av islam.

2. Islamic center Malmö – Libyen

Libyska World Islamic Call Society tog över driften 2009, efter att först ha hjälpt till med pengar efter branden 2000.

3. Trollhättans moské – Saudiarabien, Kuwait, Oman, Förenade arabemiraten

Kostnaden för bygget beräknas till 52 miljoner kronor. Pengarna kommer från fyra länder – Saudiarabien, Kuwait, Oman och Förenade arabemiraten.

4. Göteborgs moské – Saudiarabien

Saudiarabien har betalat 100 procent av moskén. Moskén har kritiserats för att ha en imam som säger att kvinnor inte ska neka sin make sex och att månggifte är bra.

5. Fittja moské – Turkiet

Samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

6. Gävle Moské – Qatar

Drivs av qatarisk stiftelse som köpte lokalen av Metodistkyrkan för fem miljoner kronor. Moskén är extremt kontroversiell. Efter att Gefle Dagblad granskat den bombhotades redaktionen och chefredaktören mordhotades till följd av publiceringarna. Imamen vid al-Rashideenmoskén i Gävle Abo Raad frihetsberövad av Säpo. Raad som har fått sin religiösa utbildning i Saudiarabien har sagts vara en stor inspirationskälla för svenska IS-sympatisörer.

7. Örebro Moské – Qatar

Den Qatariska stiftelsen Eid Charity finansierar Örebro moské. Bland annat har man skänkt åtta miljoner kronor till verksamheten.

8. Stockholms moské (Zayeds moské) – Förenade arabemiraten

Moskén byggdes med hjälp av bidrag från enskilda muslimer både i Sverige och utomlands. Enskilt störst bidragsgivare var Förenade arabemiratens förre statschef shejk Zayed bin Sultan al Nahyan.

9. Hötorgsmoskén – Saudiarabien

Finansieras av Saudiarabien. Tjänstemän på saudiska ambassaden brukar komma och be med församlingen. Imamen är utbildad i Saudiarabien.

10. Bellevuemoskén i Göteborg – Saudiarabien

Drivs av Islamska sunnicentret (ISC) och är bekostad av Saudiarabien. ISC är ett religiöst trossamfund som enligt Uppdrag Granskning företräder den radikala salafistgrenen av islam.

11. Nasirmoskén i Göteborg – Pakistan

Sveriges första moské, tillhörande Islams Ahmadiyya församling, byggd av kalifen Mirza Nasir Ahmad från Pakistan och bekostades av honom och andra församlingsmedlemmar i Pakistan. Stod färdig 1976.

12. Västerås moské – Saudiarabien och Qatar

Marken köptes med hjälp av pengar från Saudiarabien och Qatar. Enligt moskéns företrädare lånas pengarna ut utan villkor. Har kritiserats för att ha bjudit in salafistiska imamer.

13. Skärholmens moské – Turkiet

En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

14. Islamiska kulturföreningen i Borås – Saudiarabien

Flera av varandra oberoende källor berättar att moskén har fått pengar från Saudiarabien. Moskén har inte gått att kontakta, alla offentliga kontaktuppgifter är ogiltiga. Moskén hade haft minst fem föreläsare som enligt Borås stads säkerhetschef förespråkar radikal islamism. En av dem är dömd i Tyskland efter att ha uppmanat till mord på judar. Detta redan 2017. Den aktuella moskén ligger på Norrby som är klassat som ett särskilt utsatt område av den nationella polismyndigheten.

15. Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby – Turkiet

En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

16. Imam Ali-moskén – Iran

Moskén drivs av en iransk stiftelse.

17. Muslimska församlingen Malmö – Turkiet

En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

Strider det mot någon konvention att förbjuda utländsk finansiering av moskéer?

Det är inte troligt att det strider mot någon konvention att införa förbud. I Österrike är sedan 2016 all utländsk finansiering av moskéer förbjudet. Dessutom förbjöds samtidigt utländska imamer att predika i Österrike. All undervisning ska föregå på tyska istället för turkiska som ofta var praxisen till och med 2016. Detta rapporterade Nya Dagbladet den 29 februari 2016. 2018 stängdes moskéer och ett 60-tal imamer ut­visades efter misstankar om att de finansierats från utlandet.

Vad säger andra experter?

”Saudiarabien spelar en central roll när det kommer till att sprida en extrem tolkning av islam i Sverige”, menar Magnus Normark, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) (SVD den 13 november 2018).

Enligt en rapport från EU-parlamentet under 2013 var wahabismen (det vill säga statsreligionen i Saudiarabien) den största bidragande faktorn till internationell terrorism.