Den helt osannolika debatten om munskydd/andningsskydd har nått rent parodiska höjder.

Samhälle

Faktum är att munskydd/andningsskydd tillverkade av olika material och i olika utföranden skyddar både bäraren och de man möter där fysisk distansering inte är möjlig.

Tanken med att bära munskydd är alltså att skydda både sig själv från viruspartiklar och omgivningen för den smitta man själv ovetandes kan bära på.

Stefan Sauk fångar resonemanget bra:

Beroende på vilket material munskydd är gjorda av släpper de egenom olika mängd viruspartiklar.

Olika material skyddar olika bra

Forskare vid Cambridge University testade ett brett utbud av material för hemmagjorda munskydd.

Coronavirus är bara 0,1 mikron stora. Kan hemmagjorda masker fånga mindre viruspartiklar? För att besvara denna fråga testade forskarna 0,02 mikron Bakteriofag MS2-partiklar (5 gånger mindre än coronaviruset).

Alla hemmagjorda material som de testade utom halsduken lyckades fånga mer än 50% av partiklarna.

Testet visar att vissa material släpper in minimalt med partiklar av samma storlek som viruset, men är så svåra att andas igenom att man inte orkar ha dem på sig någon längre stund, och då försvinner ju själva syftet med att ha munskyddet.

Forskarna valde tillslut örngott och t-shirt av 100% bomull som de bästa materialen.

Du kan läsa hela testet här.

Det finns fyra saker som talar för att munskydd är rationellt att bära utanför hemmet mot bakgrund av vad forskarna har lärt sig om viruset.

Aerosoler i luften

Det första forskarna har lärt sig om viruset är att det smittar genom så kallade aerosoler, vilket är små droppar som kan hänga kvar i luften i flera timmar. Dessa aerosoler avger den smittade genom att till exempel andas, prata, hosta, sjunga, skratta eller nysa. Det behövs alltså inte att en smittad person nyser eller hostar rakt på dig för att du ska få i dig viruspartiklar.

Viruspartiklar på saker du tar på

Viruspartiklarna ”lever” i många timmar även på till exempel metall, som ett dörrhandtag, en dörrknopp till en låda, på ett skåp eller på en ledstång i en trappa. Tar du på något där viruspartiklarna finns och sedan tar på mat du äter eller petar dig i ögonen, munnen eller näsan, så för du in viruspartiklarna i din kropp.

Dosen virus är av stor betydelse

Det andra forskarna har lärt sig är att dosen viruspartiklar du får i dig påverkar om ditt immunförsvar klarar av att ta hand om virusangreppet. Även hur ofta du utsätts för virus påverkar. Den som återkommande får i sig höga doser virus gör det svårt för kroppens immunförsvaret att klara av att ta hand om virusangreppet. Man utvecklar också ofta en svårare sjukdom om man utsätts för höga doser virus.

Man smittar även om man inte har några symtom på virusinfektion.

Forskarna kallar fenomenet asymtomatisk och presymtomatisk smitta. Med asymtomatisk smitta menas att man sprider smitta utan att ha symtom, det vill säga man utvecklar aldrig några symtom men sprider ändå smitta. Detta tycks vara fallet med de flesta barn som smittas, och är orsaken till att många länder stängt alla skolor för att barnen inte ska smitta varandra och därefter smitta vuxna och äldre som kan utveckla svåra eller livshotande sjukdom.

Presymtomatisk smitta innebär att man är smittspridare innan man utvecklar symtom. Det tycks vara vanligt hos unga vuxna och vuxna. Flera forskare menar att man som smittad sprider som mest smitta innan man själv får symtom och därefter avger höga doser virus ungefär en vecka efter att man utvecklat symtom. Det har gjorts studier som visar att inkubationstiden bör sättas till 14 dagar för att det stora flertalet som utvecklar symtom gör det inom 14 dagar från att de smittats.

Vad leder dessa kunskaper till för slutsatser?

Det är viktigt att se till att utsätta sig för så låga doser virus som möjligt och så sällan som möjligt.

Det första är att hålla sig hemma i största möjliga utsträckning.

Det andra är att hålla minst två meters avstånd till alla andra människor som inte ingår i ditt eget hushåll. Det verkar svårt för många att hålla två meters avstånd runt varandra. Av någon outgrundlig anledning tror många att avståndet 2 meter bara behöver hållas mot framsidan av andra, som om viruset bara kunde färdas mot ansiktet rakt framifrån.

Att vistas utomhus är hälsosamt om det kan ske utan att komma för nära andra människor. Ingen smittar dig om du går en ensam promenad i skogen till exempel. Att vara ute i friska luften långt från andra människor är faktiskt mycket viktigt för att kunna orka vara uthållig i social distansering.

Eftersom aerosolerna kan åka runt i luften i flera timmar bör man inte vistas inomhus i dåligt ventilerade lokaler, som till exempel affärer och gallerior där viruset kan fara omkring länge i luften.

Den andra logiska slutsatsen är att köpa eller sy munskydd i dubbelt bomullstyg och ha munskydd på sig i alla situationer utanför hemmet.

Det innebär också att det är rationellt att bära bomullshandskar när man lämnar hemmet.

Både munskydd och bomullshandskar ska tvättas i minst 60 grader direkt när man kommer hem. Gå inte runt hemma och ta i saker med bomullshandskarna på som du har amvänt ute bland folk.

Svårt att hantera munskydd

Att sätta på och ta av ett munskydd är inte svårt, men liksom allt som man inte är van vid att göra behöver man ägna några minuter åt att ta reda på hur det ska göras.

När du ska ta på dig munskyddet tvättar du först händerna innan du tar i det rena munskyddet. När du har det på dig ska du inte röra vid munskyddet utan att först tvätta händerna. Det ska täcka näsan och munnen och gå ner över hakan. För att undvika glipor där virus kan ta sig in ska det sitta så tätt emot ansiktet som möjligt.

När du tar av dig munskyddet, var noga med att inte vidröra ögonen, näsan och munnen. Lägg munskyddet direkt i tvättmaskinen när du har tagit av dig det och tvätta händerna omedelbart efter att de tagits bort. Tvätta munskyddet i minst 60 grader.

Fortsätt med social distansering, handtvätt och var försiktig

Det är värt att betona att munskydd av tyg kanske inte hindrar dig från att förvärva coronaviruset i en högrisksituation, som att sitta på trånga platser, stå i en hiss ihop med människor utanför ditt hushåll, vara i en matvarubutik, på en stormarknad eller att fortsätta att träffa vänner eller familj som inte redan bor med dig.

Eftersom coronaviruset kan överföras från någon som verkar vara symptomfri men som faktiskt har fått viruset, är det avgörande för hälsan hos personer över 70 år och de med underliggande sjukdomar att veta vilka beprövade åtgärder som hjälper till att hålla alla säkra – karantän, social distansering och handtvätt är enligt experter det viktigaste.

Folkhälsomyndigheten synes inte agera med vårt bästa för ögonen

Folkhälsomyndighetens senaste ställningstagande angående munskydd är i det närmaste bisarrt. Tegnell uttalar dessutom någon så märkligt att det vore skrattretande om inte konsenvenserna vore så allvarliga.

Vidare läsning:

Amerikanska CDC om ansiktsskydd

New York Times den 1 april. Dessa exponeringar mot Coronavirus kan vara de farligaste.

The Guardian – Många coronavirusinfektioner kan spridas av människor som nyligen har smittats av viruset och ännu inte börjat visa symtom, har forskare funnit.

Nyliga studier:

° The New England Journal of Medicin – Aerosol och ytstabilitet hos SARS-CoV-2 jämfört med SARS-CoV-1 Utvärderade aerosoler och på olika ytor och uppskattade deras sönderfallshastigheter med hjälp av en Bayesisk regressionsmodell under fem miljöförhållanden (aerosoler, plast, rostfritt stål, koppar och kartong). Resultat indikerar att aerosol- och fomite-överföring av SARS-CoV-2 är sannolik, eftersom viruset kan förbli livskraftigt och smittbart i aerosoler i timmar och på ytor upp till dagar (beroende på förutsättningarna).

° Aerosolfiltreringseffektivitet av vanliga tyger som används i masker med andningsdukar. NIH – National Library of Medicine.

° Annals of Internal Medicin – Inkubationsperioden för Coronavirussjukdom 2019 (COVID-19) från offentligt rapporterade bekräftade fall

Om överföring av SARS-CoV-2 av milt symtomatiska och asymptomatiska personer:

° ChanJF, YuanS, KokKH, et al Lunginflammation inom en familj förknippat med det nya coronaviruset från 2019 som indikerar överföring från person till person: en studie av en familjekluster. Lansett NCBI 2020395514523 CrossRef PubMed

° The New England Journal of Medicin – Zou L, Ruan F, Huang M, et al. SARS-CoV-2 viral belastning i övre andningsorganen av infekterade patienter. New England Journal of Medicine. 2020; 382 (12): 1177-1179. Den virala belastningen som detekterades hos den asymptomatiska patienten liknade den hos de symtomatiska patienterna, vilket antyder överföringspotentialen för asymptomatiska eller minimalt symtomatiska patienter.

° Pan X, Chen D, Xia Y, et al. Asymptomatiska fall i en familjekluster med SARS-CoV-2-infektion. Lancet infektionssjukdomar. 2020.

° Bai Y, Yao L, Wei T, et al. Förmodad asymptomatisk bäraröverföring av COVID-19. Jama. 2020.

° Kimball A HK, Arons M, et al. Asymptomatiska och presymptomatiska SARS-CoV-2-infektioner hos personer vid sjukvårdsanläggning med långvarig vård – King County, Washington, mars 2020. NIH – National Library of Medicine

° Wei WE LZ, Chiew CJ, Yong SE, Toh MP, Lee VJ. Presymptomatisk överföring av SARS-CoV-2 – Singapore, 23 januari – 16 mars 2020. CDC

° Li R, Pei S, Chen B, et al. Betydande odokumenterad infektion underlättar snabb spridning av nya coronavirus (SARS-CoV2). Science (New York, NY). 2020. NIH – National Library of Medicine