Yttrandefrihetsseminarium med YO lördagen den 18 januari.

Yttrandefrihet

Yttrandefriheten är en av de absolut viktigaste friheterna för demokratin. Den är idag under stark press från både vår egen regering som återkommande stiftar lagar för att begränsa den och har försökt göra lagändringar för att begränsa fria journalisters möjligheter att ta del av offentliga handlingar. Allt för att enbart den information som de själva styr över ska komma fram till allmänheten.

Yttrandefrihetsombudsmannen har nu sitt första seminarium efter öppningskonferensen, som jag skrev om i artikel den 6 november.

Inbjudan från Yttrandefrihetsombudsmannen.

En eftermiddag om yttrandefrihet. Lördag den 18 januari kl 13.30

Alviks Kulturhus, Gustavslundsvägen 168 i Bromma, västra Stockholm

Gustavslundsvägen 168 Gustavslundsvägen 168, 167 51 Bromma. Karta.                                        
Inträde 150 kr.

De tar emot inträdesavgiften i kontanter och Swish. Numret fås på plats kl 13.

Vittnesmål från åsiktsförföljda och anföranden om lagstiftning.

Ola Bengtsson, jurist och ordförande i YO

Åsa Westerberg, dömd aktivist

Kjell Böhlin, granskare

Jonas Persson, anmäld reporter

Jan Tullberg, civ ekon och debattör

Hemlig gäst.

Arrangemang: Yttrandefrihetsombudsmannen.

Näthatsgranskaren, HMF (Hets mot folkgrupp) och polistrakasserier mot @BMartinovski @JonasPerssonNT @medmanniskan står i fokus.

Kjell Bohlin
Han berättar hur Åberg försöker stoppa hans granskning av honom i egenskap av ansiktet utåt för Näthatsgranskaren, och därmed för att han får betraktas vara en offentlig person. Även åklagaren göra sitt bästa för att få tyst på Bohlin, vilket är minst lika intressant gällande yttrandefriheten och offentlighetsprincipen.

Jonas Persson
Polisen gjorde husrannsakan hos honom. Efter husrannsakan låg sex hårddiskar, inte inkopplade grafikkort för 7000 kr gick sönder under beslaget eller när de förvarade utrustningen. Beslaget hävdes först efter mycket lång tid och något åtal har det inte blivit. Husrannsakan gick mycket bryskt tillväga. Han kommer bland annat att prata om polisbrutalitet.

Bilyana Martinovski

Forskaren Bilyana Martinovski, som i
greps av ett stort polisuppbåd på Arlanda och i samband med gripandet behandlades kränkande och brutalt, DNA-topsades utan att hon delgetts misstanke om brott. Först flera timmar senare kom förklaringen: Hennes twittrande har “sårat” känslorna hos en medlem i det statligt finansierade censurnätverket #jagärhär. Martinovskis elaka twittrande ägde rum 2017. Hon intervjuades nyligen av Swebb-tv, länk dit här.


Ann Kristin Sandlund

Ann Kristin är sjukpensionär. Hon har dömts för att felaktigt ha skrivit att Näthatsgranskaren Tomas Åberg i sin tur dömts för djurplågeri. Hon kommer inte själv men YO kommer kort referera hennes fall där hon dömdes till 10 000 kr.

Åsa Westerberg

Hon har blivit gripen och DNA-topsad. Hon har åtalats för Hets mot folkgrupp för att hon påstås ha skrivit islamkritiska inlägg på en sociala medier-plattform som heter MeWe. Hon anklagades även för att ha förtalat Tomas Åberg (ansiktet utåt för Näthatsgranskaren. Swebbtv-tv närvarade vid rättegången. Ni hittar reportaget här.