Lena Malmberg (MED): Vi behöver stärka valhemligheten.

Demokrati

Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling (MED): ”Efter valet 2018 fick Sverige påpekande från OSSE:s valobservatörer att vi behöver stärka valhemligheten. Den är idag inte säker.

Inför EU-valet i maj 2019 skrev MED en debattartikel i Expressen som behandlade vikten av att ta fram en gemensam valsedel efter modell i andra länder (till exempel Finland). Den säkrar inte bara valhemligheten utan innebär att alla partier, oavsett storlek och statligt partistöd eller inte (MED har inget partistöd), ska få en likvärdig chans i valen.

Sedan går det ju naturligtvis inte att underskatta miljönyttan med att slippa producera tonvis med valsedlar som ska distribueras medelst olika transporter och vilken påverkan det har på miljön.

Här är artikeln som även undertecknades av flera andra partier. MED kommer att driva denna fråga stenhårt inför valet 2022.”

Du hittar artikeln som Lena Malmberg hänvisar till här.

Från artikeln:
Sverige behöver ett nytt röstningssystem som gör det lika lätt att rösta på alla deltagande partier. Detta kan exempelvis ske genom att använda neutrala valsedlar på samma sätt som i Finland. Det skulle minska den totala mängden valsedlar och därmed spara både miljö och pengar.

Denna artikel är underskriven av

Fredrik Sander Vice partiledare och förstakandidat i EU-valet för Medborgerlig Samling

Mattias Bjärnemalm, Förstakandidat i EU-valet för Piratpartiet

Henrik Alexandersson, Förstakandidat i EU-valet för Klassiskt Liberala Partiet

Hans Jangeby, Partiledare för Äkta Demokrati

Claes Littorin, Förstakandidat i EU-valet för Landsbygdspartiet Oberoende

Joel Boehme Partiledare för Volt Sverige

Jan Jäger Språkrör och förstakandidat i EU-valet för Basinkomstpartiet

Patrik Tikkanen Förstakandidat i EU-valet för Kristna Värdepartiet

Inger Reinfeldt, Förstakandidat i EU-valet för Trygghetspartiet

Demokratifrågorna är direkt avgörande för vårt land. Det är mycket glädjande att MED och flera andra små partier är engagerade i frågan.

Du hittar mer information om Medborglig samling och deras politik här.