Corona. Viss förberedelse behöver vi alla göra.

Samhälle

Folkhälsomyndigheten (FHM) har fått en roll som är i det närmaste politisk vilket är en märklig rollfördelning. De spelar ett högt spel när de släppt smittan lös utan provtagning med efterföljande karantän, isolering eller smittspårning utom provtagning för fall som kräver sjukhusvård. Detta kan vi som är utan tillgång till politisk makt inte påverka i nuläget.

Det finns annat vi kan göra, och vi kan hålla oss informerade.

Det troliga scenariot enligt doktor John Campbell är att många människor smittas samtidigt till följd av den av FHM valda strategin vilket leder till att fler samtidigt behöver sjukhusvård. Sjukhusens kapacitet kan bli mycket överbelastad om man tittar på hur det har utvecklat sig i Italien.

Ju färre man träffar desto bättre

Undvik interaktion med folk i görligaste mån. Jobba hemifrån om du kan. Undvik att träffa folk, och träffa inte äldre, sjuka och svaga. Träffa folk utomhus om du måste träffa någon. Äldre och sjuka ska inte heller vara barnvakt i nuläget eftersom även symtomfria barn kan smitta.

Vad virologer tror sig veta nu

* Du smittar även innan du utvecklar symtom.

* Barn och ungdomar som är smittade utvecklar sällan starka symtom, men de kan smitta andra.

* Det har inte gått att visa att tidigare varianterna av Corona viruset gav immunitet efter att man smittats en gång. Man kan alltså inte vara säker på att befolkningen kan bli immun mot Corona.

Både av själviska och solidariska skäl – håll dig frisk under peeken

Eftersom det innebär att var och en av oss personligen tjänar på att undvika att bli smittade när den stora peeken kommer (vi vet ju inte om vi blir så sjuka att vi behöver sjukhusvård) så gör vi klokt i att på alla upptänkliga sätt undvika att bli smittade just nu.

De flesta kommer att smittas – men det är en fördel att inte smittas under peeken.

Det troliga enligt doktor Campbell är att mellan 60 och 80% av befolkningen kommer att få smittan. Vi kommer alltså troligen att bli smittade förr eller senare.

Med det som utgångspunkt så ska vi förstås se till att vi själva och våra nära och kära tar oss igenom det hela helskinnade och utan bestående men.

Många av oss kommer att ha lindriga symtom eller inga symtom alls, men det går inte att veta på förhand vilka som drabbas hårt, även om äldre och svaga verkar vara värst drabbade.

Undvik att bli smittad också av solidaritet med våra svaga

Genom att inte bli smittbärare undviker vi också att gamla, svaga och sjuka smittas, och det är de som dessvärre ofta får sätta livet till. Det är alltså en solidarisk handling mot de svaga grupperna att efter bästa förmåga hålla sig ifrån att bli smittad, och om vi blir smittade se till att, om det går, klara oss utan sjukhusvård eftersom de svaga grupperna kommer att behöva mycket sjukhusvård och kapaciteten inte kommer att räcka till alla under peeken.

När måste man självisolera?

Om du får torrhosta eller feber ska du självisolera dig och dina anhöriga i minst 7 dagar. Enligt doktor Campbell är det önskvärt att självisolera i 10 dagar för att minska smittspridningen eftersom du kan ha Corona även om du inte själv blir allvarligt sjuk och du kan vara smittbärare i upp till 10 dagar. Han anser att även anhöriga ska självisolera i 10 dagar.

Det finns två mycket informativa filmer som beskriver det här. Doktor Campbell beskriver vilken metod Storbritannien valt. Sveriges FHM har av allt att döma valt samma väg.

Den första filmen beskriver vilken metod man valt för att uppnå immunitet för befolkningen och vilka strategier gällande detta som är viktiga att känna till, och under vilka förutsättningar metoden kan lyckas.

Den andra filmen beskriver skillnaden mellan denna metod och WHO:s rekommendationer. Här får vi även en bra inblick i hur en mycket kunnig läkare resonerar. Han är både metodisk och pedagogisk.

Doktor Campbell kommer troligen ut med nya informativa filmer. Du hittar hans Youtubekanal här.

Det är sällan bra att bli handlingsförlamad av oro. Då är det bättre att agera och planera, är min erfarenhet.

Såhär tänker jag om hur det kan göras:

Vad bör man då göra nu?

Köp hem mat som är lätt att äta och tillaga om du är för sjuk för att stå och koka och skära ingridienser. Tänk efter vad du brukar vilja äta och dricka när du känner dig krasslig och köp hem det. Den här maten behöver räcka till dig och dina anhöriga i 10 dagar.

Börja boosta immunförsvaret

Om du inte har några sjukdomar som hindrar att du tar följande så är det bra att boosta immunförsvaret:

* Ta stora doser C-vitamin (eller ren askorbinsyra) flera gånger per dag. De rekommenderade doserna på burkarna är för låga. Livsmedelsverkets rekommendation 75 mg per dag är satt för att hålla skörbjugg borta, men motsvarar inte kroppens behov. Ta åtminstone 2 gram per dag, fördelat på tre tillfällen under dagen. Det kroppen inte behöver följer med ut den naturliga vägen.

* D-vitamin ökar chansen att kroppar klarar av att ta hand om virus.

* Även Omega 3 är bra för immunförsvaret. Tar du blodförtunnande medicin måste du dock fråga din läkare innan du tar Omega 3.

* Ta också probiotika. En stor del av immunförsvaret sitter i tarmarna.

* Färsk ingefära och färsk vitlök boostar också immunförsvaret.

* Drick varm vätska med jämna mellanrum under dagen. Fuktiga slemhinnor är mer motståndskraftiga.

Städa extra

Städa ofta med varmt vatten och vanligt rengöringsmedel. Viruset kan annars fastna på dina händer och då kan du stoppa i dig det genom att du omedvetet rör munnen, ögonen eller näsan.

Tvätta händerna minst 20 sekunder med varmt vatten och tvål före måltid och varje gång du varit utanför hemmet. Däremellan oftare än du brukar.

Köp hem en flaska finare olivolja att smörja händerna med emellanåt så blir de inte torra. En liten droppe efter handtvätt räcker så slipper du nariga händer.

Virus gillar torr luft

Om du har en luftfuktare, så dra igång den. Virus gillar inte fuktig luft. Det hjälper också dina luftvägar att hålla sig fuktiga och motståndskraftiga.

Preppa

Köp hem så pass mycket livsmedel vid ett köptillfälle så att du sedan slipper åka till affären när smittan blivit ännu mer utbredd. Välj om möjligt att åka en tidpunkt på dagen när det är lite folk i affären. Finns det en större affär där du inte behöver stå så nära folk så välj den.

Köp gärna hem sådant som har lång hållbarhet som ris, pasta, potatis och rotfrukter. Det är bra basföda om matleverenser från kontinenten stannar av. Konserver håller också länge. Köp sådant du brukar äta och välj proteinrika konserver.

Om livsmedelsleverenserna från kontinenten stannar av en period så blir det brist på livsmedel i affärerna.

Extra värmeljus, handtvål och andra hygienartiklar är också bra att ha extra hemma.

Husapotek

Tänk efter om du har ett bra husapotek hemma. Sådant som alsolsprit, sårtejp, kompresser, gasbinda, värktabletter, resorb, hostmedicin, gurgelvatten till halsen och halstabletter kan vara bra att ha hemma så att du slipper ge dig iväg till ett apotek i onödan när smittan är mer utbredd.

Glöm inte köpa sådant du mår bra av. Får du sitta i isolering eller karantän blir livet lite roligare om du har favoritgodiset eller vad det nu kan vara hemma.