Insändare från en orolig följare. Vi måste vara rädda om vårdpersonalen

Samhälle

Jag får många mail från engagerade och oroliga följare. Den här texten har följaren försökt få publicerad som insändare i mainstreammedia, men de verkar inte vilja publicera.

Vi måste vara rädda omvårdpersonalen.

Nu i coronatider gäller det att vi försöker hålla vår vårdpersonal frisk och göra allt vi kan för att så få av dem blir Coronasmittade som möjligt.

Att det ska finnas skyddsutrustning för personalen kan man tycka är en självklarhet, men inte ens det verkar fungera. Vi kan slå fast att det är arbetsgivarens ansvar att se till att detta finns. Min text handlar dock om något som faktiskt är direkt genomförbart och som skulle göra stor skillnad, både för att personalen ska orka och för att vi ska undvika att de smittas, så att de kan vårda de värst sjuka.

Nu när hotellen tappar gäster borde landsting och kommun hyra hotellen och låta vårdpersonalen bo där.

Varför?

Om personalen bor på hotell och vandrarhem i närhet av arbetsplatsen behöver de inte åka kollektivt med andra människor och utsättas för smitta på trånga bussar och pendeltåg.

Personalen kommer också att få vila sig på ett bättre sätt eftersom deras restid till och från arbetet kortas. Dessutom kommer de att kunna umgås med kollegor på hotellet som också jobbar under väldigt stressande förhållanden. De kan stötta varandra för att orka med den stressande situation som nu gäller i vården. Familjeliv och alla åtaganden i hemmiljön får andra stötta upp med under den här pressade och livsviktiga tiden. Det är trots allt en angelägenhet för hela samhället att vår vårdpersonal håller hela det här maratonloppet för att vi ska rädda livet på så många som möjligt.

För den vårdpersonal som på grund av sina hemförhållanden inte kan bo på hotellen ska sjukhusen låta personalen parkera gratis. Då undviker ännu fler av vårdpersonalen allmänna kommunikationer och de kan ta egen bil till jobbet utan att behöva tänka på dyra parkeringsavgifter.

För de som hellre cyklar borde kommunen låna ut gratis cyklar om man inte har tillgång till cykel.

Vi måste vara rädda om vår vårdpersonal så de kan hålla sig friska och orka med nu när vården är pressad inom alla områden.

Alla ni i vården är våra hjältar.

Tankar i Coronatider