Doktor Whistleblower: Alla har rätt till syrgas vid covid-19! Jag tänker inte ”vårdplanera” en enda patient på det sättet.

Samhälle

Jon Tallinger:

Jag är Dr Whistleblower nu.
Vi behöver syrgas nu!
Jag känner trycket. Över 2000 patienter är listade hos mig. De litar på mig. Landstinget vill att jag ”vårdplanerar” mina patienter och skickar video till mig hur man ger ”vård i livets slutskede vid covid-19 i primärvården”.

Jag tänker inte ”vårdplanera” en enda patient på det sättet. Om jag har en patient som ligger för döden av metastaserad cancer och är 97 år gammal och får covid-19 med andningsbesvär så erbjuder jag syrgas om de vill ha det. Och det finns på akuten. De har rätt att få lite syrgas. Inte enbart morfin som minskar andningsförmågan och söver patienten till döden. Om de inte överlever av syrgas och inte får IVA-vård är det helt OK. Men det tar minst en vecka för mig att få fram en beställning på en syrgaskoncentrator.

Alla har rätt till syrgas vid covid-19. Jag har redan haft en patient som höll på att dö av syrebrist (84% sat) men som bara fick syrgas ett dygn på sjukhuset och sen kunde åka hem. Enbart syrgas kan vara livräddande vid covid-19.

Nu kommer jag svartmålas att jag ”oroar patienterna, alarmist och att sprida panik”. Hellre levande patient som känner oro än död patient utan oro. Han säger i videon: ”första åtgärden är morfin”…han säger inget om syrgas. Han vet att vi inte kan erbjuda syrgas.

Om mina palliativa patienter ber om att få stanna hemma får de det. Det kräver ingen ”vårdplanering”. Alla mina patienter är vårdplanerade sen innan. Jag jobbar på Läkarhuset i Tranås AB. Vi erbjuder alla med syrebrist vid covid-19 syrgas. Det vi behöver göra nu är att skaffa hjälp att få fram industriella mängder syrgas.

Snabbt! Till alla vårdcentraler i hela Sverige – hjälp till!

Hjälp mig få detta till regering, FHM och industri med O2-kapacitet. Lite otippat har andra läkare kritiserat mig för att jag är ”oetisk” för jag vill låta palliativa patienter ”dö på akuten”. Det är ju inte mitt syfte här.

Syftet är inte att skapa oro utan syrgas. Jag vill att vi ska ge syrgas för att människor ska överleva. Stora hallar för enbart syrgasbehandling?

Mängder anonyma läkare har via messenger visat 100% stöd. Privatpersoner har kontaktat för att låna ut syrgaskoncentratorer, har hänvisat till respektive landsting. Journalister ringer nu. Mitt budskap till dem har varit: ”Gör ert jobb och granska makten ”Nu!”

Alla har rätt till syrgas vid covid-19

Dr Jon Tallinger kommenterar SVTs expert angående munskydd:

Mer än dubbelt så mycket döda i Sverige som våra tre grannar ihop (16,6 milj).

Vad behöver göras?
1) Munskydd på äldreboende och vårdcentral på personal.

2) Ge allmän rekommendation till befolkningen att använda munskydd.

3) Ordna fram syrgas att ge patienter som är på vårdboende och till vårdcentraler att erbjuda i hemmet. Eller i stor skala i gymnastiksalar och så vidare.

Fortfarande idag vet jag läkare som är beordrade att arbeta utan munskydd för att inte oroa patienterna. Detta måste få ett slut. Vi har liv att rädda. Inte patienter att smitta.

Klockan tickar nu. Nu måste vi få igenom detta.

Japansk forskning om microdroppar filmade med hjälp av laser i en högsensitiv kamera. En god anledning att använda munskydd:

Finsk forskning:

Videon publicerad av Aalto universitetet den 9 april 2020.

En ny, snabbt sammansatt studie på coronavirus och luftburna partiklar har släppt de första resultaten. Studien inkluderade forskare från Aalto-universitetet Finska Meteorologiska institutet (FMI), Tekniska och Innovationscenter VTT och Helsingfors universitet.

Jon Tallinger är specialistläkare i allmänmedicin. Du hittar hans facebookprofil här.

Vill du läsa tidigare artikel om hur du kan tillverka munskydd och vilka material som vid test visar sig skydda bäst mot microdroppar så hittar du den här:

Vi måste försöka minska smittspridningen, rädda liv och skydda oss själva. – Sy ett eget munskydd

11 thoughts on “Doktor Whistleblower: Alla har rätt till syrgas vid covid-19! Jag tänker inte ”vårdplanera” en enda patient på det sättet.

Comments are closed.