Vi måste försöka minska smittspridningen, rädda liv och skydda oss själva. – Sy ett eget munskydd

Samhälle

Att sy ett eget munskydd av tyg verkar i nuläget vara den enda framkomliga vägen att på något sätt skydda sig själv från smitta och omgivningen från smitta som man själv har utan att ha utvecklat symtom.

Vi i väst har troligen underskattat värdet av att befolkningen bär munskydd när de rör sig bland andra.

Varför behöver man använda munskydd?

USAs folkhälsomyndighet CDC meddelar nu i fredags att de efter att ha tagit del av nya studier slår fast att en betydande del av de som är smittade med coronavirus saknar symtom (är asymptomatiska) och att även de som så småningom utvecklar symtom (presymptomatiska) kan överföra viruset till andra innan de uppvisar symtom.

Detta innebär att viruset kan spridas mellan människor som interagerar i närheten av varandra – till exempel genom att prata, hosta eller nysa – även om dessa människor inte uppvisar symtom.

Mot bakgrund av dessa nya forskningsrön rekommenderar CDC att man bär tyg över mun och näsa i miljöer där andra sociala distansåtgärder är svåra att upprätthålla, till exempel i livsmedelsbutiker och apotek. De poängterar att tidigare sociala distanseringsåtgärder även gäller fortsättningsvis.

De proffessionella andningsskydden måste sjukvården ha

Eftersom det är nödvändigt att sjukvårdspersonal, som ju ska hålla oss vid liv om vi blir allvarligt sjuka, och därför absolut måste prioriteras vad gäller riktiga andningsskydd, rekommenderar CDC befolkningen i USA att tillverka egna munskydd och bära dem när de rör sig ute i samhället.

Förra veckan föreslog det tyska läkarförbundet medborgarna att göra tygmask att bära när de var ute bland folk och låta masker av medicinsk kvalitet gå till sjukvårdspersonalen. I Österrike krävs det nu att man bär munskydd när man går in i en livsmedelsaffär eller galleria.

Olika material skyddar olika bra. Forskare vid Cambridge University testade ett brett utbud av material för hemmagjorda munskydd.

Coronavirus bara 0,1 mikron stora. Kan hemmagjorda masker fånga mindre viruspartiklar? För att besvara denna fråga testade forskarna 0,02 mikron Bakteriofag MS2-partiklar (5 gånger mindre än coronaviruset).

Alla hemmagjorda material utom halsduken lyckades fånga mer än 50% av partiklarna.

Testet visar att vissa material släpper in minimalt med partiklar av samma storlek som viruset, men är så svåra att andas igenom att man inte orkar ha dem på sig någon längre stund, och då försvinner ju själva syftet med att ha munskyddet.

Forskarna valde tillslut örngott och t-shirt av 100% bomull som de bästa materialen.

Du kan läsa hela testet här.

För allmänhet som inte kommer att kunna få tag i de andningsmasker som är mest verkningsfulla (FFP3) får utgångspunkten vara att få i sig så lite virus som möjligt.

Mängden virus man får i sig och under hur lång tid man exponeras verkar påverka hur bra kroppens immunförsvar kan handskas med viruset enligt artikel i New York Times.

Välj rätt tyg

Det bäst är att sy ett munskydd som kan tvättas varmt och som tål att torktumlas. Den bästa typen av munskydd är lite elastiskt för att sitta så nära ansiktet som möjligt. Välj därför ett något elastiskt tyg.

Välj ett material till knytbanden som är lite elastiskt och som inte glider

Tyget till banden bör vara i ett material som inte gör att munskyddet glider. Använd gärna en stretchig t-shirt. Banden kommer inte att vara lika töjbara, men de kommer att sitta kvar bättre på huvudet på grund av tygets struktur så att de inte glider på håret lika mycket som vanliga band eller band gjorda av andra tyger.

Ficka för filter

Munskyddet i den här beskrivningen har en inre ficka där man kan lägga i ett filter. Om vi kommer att få tillgång till filter är inte lätt att veta, men jag gör hellre ett munskydd med möjligheten, om filter skulle dyka upp.

Tipset nedan hittade jag på Youtube. Det är ett tillräckligt stort munskydd för att gott och väl täcka näsa och mun, och kan sättas på så att det sitter tätt på ansiktet.

Så här gör du

° Tvätta och torka tyget innan
sömnad (om de krymper)
° Klipp 2 bitar bomullstyg 23 x 20 cm (B x H)
° Klipp 4 band, 46 cm långa vardera. (remsor av en t-shirt).

Färdig höjd (efter veck) bör vara cirka 7,5 cm.

Här ser du hur man gör:

Du hittar ett mönster som du kan skriva ut här:

Fabric Face Mask with TIES

Andra storlekar:

Tonåring: 20,5 x 20,5 cm, Band: 40,5 cm
Barn: 18 x 18 cm, Band: 40,5 cm

(Observera: dessa storlekar är ungefärliga värden. Var noga med att banden på barnens munskydd är så korta att de inte kan fastna med dem och strypas.)

Observera

Det här är en pedagogisk handledning och munskyddet är inte ämnat att använda inom sjukvården eller liknande enhet. Det har inte heller testats för att minska eller eliminera överföringen av andnings- eller luftburna patogener, allergener eller liknande.

Har du ingen symaskin? Snabb variant här:

Källa CDC