Biologisk ”bomb” vid kusten: Alikarnassos ”kokar”- Turkisk plan för att sprida viruset till grekiska öarna

Migration Politik utrikes

Turkiet kommer troligen att försöka exportera ”problem” till Grekland, särskilt nu när de står inför en allvarlig ekonomisk kris. De senaste dagarnas turkiska aktiviteter tyder på det.

De grekiska öarna har haft stora problem under lång tid. Två av de stora flyktinglägren i Grekland är satta i karantän på grund av att migranter där testat positivt för covid-19.

Dailymail skriver att satellitbilder som tagits över Turkiet som verkar visa migranter som flyttas från inlandsanläggningar till kustregioner i Turkiet. The Times skriver att tusentals migranter enligt satellitbilder och underättelser flyttas mot den turkiska kusten.

Turkarna kommer förmodligen inte att ge upp det de startade i Evros. Att EU gett dem nya pengar gav dem troligen bara en signal om att det alltid går att hota till sig mer pengar.

Enligt grekiska Pendapostagrama: Trots att åtgärder har vidtagits fortsätter ökningen av antalet coronafall, särskilt i vissa områden.

På kartan visas positionerna och antalet fall. I lila rapporteras måttliga mängder fall, medan det i rött visas området där det nu finns många fall.

Detta är en extremt farlig situation för regionen Dodekanesan, även om det finns andra möjliga flöden av migranter till den grekiska sidan.

Hittills har det gjorts minst två misslyckade försök från den turkiska sidan under de senaste dagarna att köra över illigala migranter till den grekiska sidan. Grekiska flottan och hamnen har lyckats avvisa dem.

De har förstärkt marinen på Egeiska havet. Kustbevakningsfartyg har tagit positioner längs den grekisk-turkiska marina gränsen. Många av migranterna är infekterade med coronavirus.

Enligt information har turkarna huvudsakligen samlats utanför öarna i nordöstra Egeiska havet. De flesta av fartygen finns mittemot Lesvos och Chios. De har med sig tusentals illegala migranter och har ett stort antal fartyg. De drar fördel av det goda vädret som råder sedan några dagar för att kunna sätta iland migranterna på grekisk mark.

Transporterna organiseras troligen av de turkiska officiella myndigheterna enligt standarderna från föregående liknande, men misslyckade, operation som gjordes i Evros förra månaden.

För detta ändamål användes, enligt pålitliga källor turistbussar och taxibilar, där migranter från olika läger i Turkiet gick ombord och kördes främst till Dikili och Cesme i området Smyrna och Ayvalik.

Grekiska myndigheter säger att oavsett vad turkarna gör, vet de att de kommer att förlora igen.

Greklands försvarsminister, Panagiotopoulos, på tv i går morse.

https://twitter.com/thedukeoriginal/status/1249644611800350720?s=19

Information och publikationer på sistone visar att Turkiet bland annat riktar in sig på Dodekanesiska regionen och att de vill orsaka allvarliga problem i Grekland genom pandemin.

Samtidigt har det grekiska försvarsministeriet placerat ut krigsfartyg och stärkt dess makt för att kunna hantera den organiserade turkiska planen.

Det finns tecken på att Turkiet kan ha riktat in sig på Castellorizo och att ett betydande antal illegala invandrare och flyktingar sägs vara koncentrerade i regionen Antalya.

I den grekiska övärlden har de en hög bevakning med både militär bemanning och flottan.

Ankara planerar att förflytta migranter som är infekterade med covid-19 till den grekiska gränsen – Video från Küçükkuyu hamn.

https://twitter.com/andreasmoun/status/1249591417896402944?s=19

Här ser du ett videoklipp från tidigare i veckan från den grekiska gränsen mot Turkiet:

https://youtu.be/l7GBcHHmSog

Källa: Andreas Mountzouroulias

Turkiet stärker sitt inflytande i Albanien

Den turkiska presidenten har för avsikt att förvandla Albanien till en turkisk militärbas mot Grekland i syfte att effektivt omsluta det strategiska territoriet runt det grekiskt territoriet. Efter överenskommelsen med Albanien är vägen nu öppen.

Avtalet ger ett ekonomiskt bidrag på 100 miljoner turkiska lira eller 16,5 miljoner amerikanska dollar, som kommer att användas för att uppgradera de väpnade styrkorna med vapensystem genom den turkiska försvarsindustrin.

Biträdande försvarsminister Petro Koçi, som framträdde vid säkerhetsrådets möte gav besked att avtalet gäller på fem år och i huvudsak kommer att uppgradera de albanska väpnade styrkorna genom inköp av militär utrustning.

Enligt albanska medier finns det ett avtal mellan Rama och Erdoğan om att förflytta 30 000 migranter från Turkiet till Albanien i regionen norra Epirus där upp till 120 000 greker bor. Grekarna i norra Epirus är förföljda av den albanska staten med återkommande stängda skolor, konfiskerade fastigheter och trakasserier av religiösa ceremonier av den albanska polisen.

Nu verkar det som om Albanien vill fortsätta att försvaga den grekiska identiteten i regionen genom att samarbeta med Turkiet genom att förflytta illegala migranter till området och därmed ändra områdets demografi från att vara majoritetsgrekisk.

Det råder ingen tvekan om att Albanien och Turkiet samarbetar för att inte bara förändra demografin i den grekiska majoritetsregionen, utan också för att öppna en ny front för att illegala migranter ska kunna ta sig in i Europeiska unionen (Grekland) olagligt.

Precis som turkiska underrättelsesagenter spelade en nyckelroll i att framkalla våld vid den grekisk-Turkiska gränsen, kommer de nu att kunna skapa spänningar vid den grekisk-albanska gränsen, konstaterar Greekcitytimes.