Denna verklighet borde vara en konkret varning till västländer. Industrikrigföringens återkomst väst inte kan matcha.

Politik utrikes

Alex Vershinin, RUSI:

Kan väst fortfarande upprätthålla demokratins arsenal?

Kriget i Ukraina har bevisat att den industriella krigföringens tid fortfarande är här. Den massiva förbrukningen av utrustning, fordon och ammunition kräver en storskalig industriell bas för återförsörjning – kvantiteten har fortfarande en egen kvalitet.

Striderna har ställt 250 000 ukrainska soldater, tillsammans med 450 000 nyligen mobiliserade medborgarsoldater mot cirka 200 000 ryska och separatistiska trupper.

Ansträngningen att beväpna, mata och försörja dessa arméer är en monumental uppgift. Återförsörjningen av ammunition är särskilt betungande. För Ukraina förstärker denna uppgift ryska kapaciteter för djup eldkraft, som riktar sig mot ukrainsk militärindustri och transportnätverk i hela landets djup.

Den ryska armén har också drabbats av ukrainska gränsöverskridande attacker och sabotagehandlingar, men i mindre skala. Förbrukningstakten för ammunition och utrustning i Ukraina kan endast upprätthållas av en storskalig industriell bas.

Denna verklighet borde vara en konkret varning till västländer, som har minskat militär industriell kapacitet och offrat skala för effektivitet.

Denna strategi bygger på felaktiga antaganden om krigets framtid och har påverkats av både den byråkratiska kulturen i västerländska regeringar och arvet från lågintensiva konflikter.

För närvarande kanske väst inte har den industriella kapaciteten att utkämpa ett storskaligt krig.

Om USA:s regering planerar att återigen bli demokratins arsenal, måste de befintliga kapaciteterna hos den amerikanska militärindustriella basen och de grundläggande antagandena som har drivit dess utveckling ses över.

Uppskattning av ammunitionsförbrukning

Det finns inga exakta uppgifter om ammunitionsförbrukning för konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Ingen av regeringen publicerar data, men en uppskattning av rysk ammunitionsförbrukning kan beräknas med hjälp av de officiella elduppdragsdata som tillhandahålls av det ryska försvarsministeriet under dess dagliga genomgång.

Number of Russian Daily Fire Missions, 19–31 May

Även om dessa siffror blandar taktiska raketer med konventionellt artilleri är det inte orimligt att anta att en tredjedel av dessa uppdrag avfyrades av raketrupper eftersom de utgör en tredjedel av en motoriserad gevärsbrigads artilleristyrka, med två andra bataljoner som rörartilleri.

Detta tyder på 390 dagliga uppdrag avfyrade av rörartilleri. Varje rörartillerianfall utförs av ett batteri på totalt sex kanoner. Men strids- och underhållsavbrott kommer sannolikt att minska detta antal till fyra. Med fyra vapen per batteri och fyra skott per vapen skjuter rörartilleriet cirka 6 240 skott per dag.

Vi kan uppskatta ytterligare 15% slöseri för skott som sattes på marken men övergavs när batteriet rörde sig i all hast, skott som förstörts av ukrainska anfall på ammunitionsdumpar eller skott som avfyrats men inte rapporterats till högre kommandonivåer.

Detta antal kommer upp till 7 176 artilleriskott om dagen. Det bör noteras att det ryska försvarsministeriet endast rapporterar elduppdrag av styrkor från Ryska federationen. Dessa inkluderar inte formationer från separatistrepublikerna Donetsk och Luhansk, som behandlas som separata länder. Siffrorna är inte perfekta, men även om de minskar med 50% förändrar det fortfarande inte den övergripande logistikutmaningen.

Kapaciteten hos västs industriella bas

Vinnaren i ett utdraget krig mellan två nästan jämställda makter är fortfarande baserad på vilken sida som har den starkaste industriella basen.

Ett land måste antingen ha tillverkningskapacitet för att bygga enorma mängder ammunition eller ha andra tillverkningsindustrier som snabbt kan omvandlas till ammunitionsproduktion. Tyvärr verkar inte västvärlden ha det heller längre.

För närvarande minskar USA sina lager av artilleriammunition. År 2020 minskade inköpen av artilleriammunition med 36% till 425 miljoner USD. 2022 är planen att minska utgifterna för 155 mm artilleriskott till 174 miljoner dollar. Detta motsvarar 75 357 M795 basic ‘dumb’ rounds för vanligt artilleri, 1 400 XM1113 skott för M777 och 1 046 XM1113 skott för Extended Round Artillery Cannons. Slutligen finns det 75 miljoner dollar avsatta för Excalibur precisionsstyrd ammunition som kostar 176 000 dollar per runda, vilket innebär totalt 426 skott.

Kort sagt, USA:s årliga artilleriproduktion skulle i bästa fall bara pågå under 10 dagar till två veckors strid i Ukraina.

Om den initiala uppskattningen av avfyrade ryska granater är överskattad med 50%, skulle det bara förlänga det levererade artilleriet med tre veckor.

USA är inte det enda landet som står inför denna utmaning. I ett nyligen genomfört krigsspel som involverade amerikanska, brittiska och franska styrkor, uttömde brittiska styrkor nationella lager av krigsammunition efter åtta dagar.

Tyvärr är detta inte bara fallet med artilleri. Pansarvärnsskott och luftvärn Stingers är i samma båt.

USA skickade 7 000 Javelin-missiler till Ukraina – ungefär en tredjedel av dess lager – med fler leveranser att vänta.

Lockheed Martin producerar cirka 2 100 missiler om året, även om antalet kan öka till 4 000 om några år. Ukraina hävdar att de använder 500 Javelin-missiler varje dag.

Utgifterna för kryssningsmissiler och ballistiska missiler är lika stora. Ryssarna har avfyrat mellan 1 100 och 2 100 missiler.

USA köper för närvarande 110 PRISM-, 500 JASSM- och 60 Tomahawk-kryssningsmissiler årligen, vilket innebär att Ryssland under tre månaders strid har bränt igenom fyra gånger USA:s årliga missilproduktion.

Den ryska produktionstakten kan bara uppskattas. Ryssland startade missilproduktionen 2015 i begränsade initiala körningar, och även 2016 beräknades produktionskörningarna till 47 missiler. Det betyder att den bara hade fem till sex års fullskalig produktion.

Om konkurrensen mellan autokratier och demokratier verkligen har gått in i en militär fas, måste demokratins arsenal radikalt förbättra sin inställning till produktion av materiel under krigstid.

Det initiala lagret i februari 2022 är okänt, men med tanke på beräknat antal avfyrade skott och kravet på att hålla tillbaka betydande lager i händelse av krig med Nato är det osannolikt att ryssarna är oroliga.

Faktum är att de verkar ha tillräckligt för att använda kryssningsmissiler på operativ nivå på taktiska mål. Antagandet att det finns 4 000 kryssnings- och ballistiska missiler i det ryska inventariet är inte orimligt. Denna produktion kommer sannolikt att öka trots västerländska sanktioner.

I april tillkännagav ODK Saturn, som tillverkar Kalibr-missilmotorer, ytterligare 500 lediga jobb. Detta tyder på att även på detta område har väst bara paritet med Ryssland.

Felaktiga antaganden

Det första viktiga antagandet om stridens framtid är att precisionsstyrda vapen kommer att minska den totala ammunitionsförbrukningen genom att det bara krävs en runda för att förstöra målet. Kriget i Ukraina utmanar detta antagande. Många ”dumma” indirekta eldsystem uppnår en stor precision utan precisionsledning, och fortfarande är den totala ammunitionsförbrukningen enorm.

En del av problemet är att digitaliseringen av globala kartor, i kombination med en massiv spridning av drönare, tillåter geolokalisering och inriktning med ökad precision, med videobevis som visar förmågan att få första träffar av indirekta skott.

Det andra avgörande antagandet är att industrin kan slås på och av efter behag. Detta sätt att tänka importerades från näringslivet och har spridits genom USA:s regeringskultur.

Inom den civila sektorn kan kunderna öka eller minska sina beställningar. Producenten kan drabbas av en minskning av orderingången men sällan är den nedgången katastrofal eftersom det vanligtvis finns flera konsumenter och förluster kan spridas bland konsumenterna.

Tyvärr fungerar detta inte för militära inköp. Det finns bara en kund i USA för artillerigranater – militären. När beställningarna faller måste tillverkaren stänga produktionslinjer för att sänka kostnaderna för att fortsätta vara i drift. Små företag kan stängas helt.

Att generera ny kapacitet är mycket utmanande, särskilt som det finns så lite tillverkningskapacitet kvar att dra yrkesarbetare från. Detta är särskilt utmanande eftersom många äldre vapenproduktionssystem är arbetsintensiva till den grad att de praktiskt taget byggs för hand och det tar lång tid att utbilda ny arbetskraft.

Försörjningskedjans problem är också problematiska eftersom underkomponenter kan produceras av en underleverantör som antingen går i konkurs, med förlust av order eller omverktyg för andra kunder eller som förlitar sig på delar från utlandet, möjligen från ett fientligt land.

Kinas nästan monopol på sällsynta jordartsmetaller är en uppenbar utmaning här. Tillverkningen av Stingermissiler kommer inte att slutföras förrän 2026, delvis på grund av komponentbrist. USA:s rapporter om den försvarsindustriella basen har gjort det klart att det kan vara svårt att öka produktionen under krigstid, om inte omöjligt, på grund av problem med leveranskedjan och brist på utbildad personal på grund av försämringen av den amerikanska tillverkningsbasen.

Slutligen finns det ett antagande om den totala ammunitionsförbrukningen. Den amerikanska regeringen har alltid sänkt denna siffra.

Från Vietnam-eran till idag har handeldvapenfabriker krympt från fem till bara en. Detta var uppenbart på höjden av Irakkriget, när USA började få ont om handeldvapenammunition, vilket fick den amerikanska regeringen att köpa brittisk och israelisk ammunition under krigets inledande skede. Vid ett tillfälle var USA tvungen att dyka ner i Vietnam och till och med andra världskrigets ammunitionslager av 0,50 kaliber ammunition för att mata krigsmaskineriet.

Detta var till stor del resultatet av felaktiga antaganden om hur effektiva amerikanska trupper skulle vara.

Faktum är att Government Accountability Office uppskattade att det tog 250 000 skott för att döda en motståndare. Lyckligtvis för USA säkerställde dess vapenkultur att ammunitionsindustrin för handeldvapen har en civil komponent i USA.

Så är inte fallet med andra typer av ammunition, som visats tidigare med Javelin- och Stinger-missiler. Utan tillgång till myndighetsmetod är det omöjligt att förstå varför amerikanska myndigheters uppskattningar var felaktiga, men det finns en risk att samma fel gjordes med andra typer av ammunition.

Slutsats

Kriget i Ukraina visar att krig mellan jämnbördiga eller nästan jämnbördiga motståndare kräver att det finns en tekniskt avancerad produktionskapacitet i stor industriell skala. Den ryska attacken förbrukar ammunition i en takt som massivt överstiger USA:s prognoser och ammunitionsproduktion.

För att USA ska agera som demokratins arsenal i försvaret av Ukraina måste det göras en stor blick över sättet och omfattningen på vilken USA organiserar sin industriella bas. Denna situation är särskilt kritisk eftersom bakom den ryska invasionen står världens tillverkningscentrum – Kina.

När USA börjar använda mer och mer av sina lager för att hålla Ukraina i kriget, har Kina ännu inte gett något meningsfullt militärt bistånd till Ryssland.

Väst måste anta att Kina inte kommer att tillåta att Ryssland besegras, särskilt på grund av brist på ammunition. Om konkurrensen mellan autokratier och demokratier verkligen har gått in i en militär fas, så måste demokratins arsenal först radikalt förbättra sitt förhållningssätt till produktion av materiel under krigstid.

 

Alex Vershinin har 10 års frontlinjeerfarenhet i Korea, Irak och Afghanistan. Det sista decenniet före sin pensionering arbetade han som modell- och simuleringsofficer inom konceptutveckling och experiment för Nato och den amerikanska armén.

Royal United Services Institute (RUSI) är världens äldsta och Storbritanniens ledande tankesmedja för försvar och säkerhet. Deras uppdrag är att informera, påverka och stärka den offentliga debatten för att hjälpa till att bygga en säkrare och mer stabil värld.

https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/return-industrial-warfare

2 thoughts on “Denna verklighet borde vara en konkret varning till västländer. Industrikrigföringens återkomst väst inte kan matcha.

Comments are closed.