Washingtons kvinna i Berlin: Hur Tysklands utrikesminister hjälper USA att krossa den tyska ekonomin

Politik utrikes

Washingtons kvinna i Berlin: Hur Tysklands utrikesminister hjälper USA att krossa den tyska ekonomin

Conor Gallagher

Medan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz försöker det omöjliga att blidka Washington samtidigt som han försöker rädda sitt lands ekonomi, tar hans utrikesminister Annalena Baerbock en mycket hårdare linje – en linje som ligger perfekt i linje med amerikanska intressen.

Som Michael Hudson har påpekat är ett av målen i USA:s krig mot Ryssland faktiskt Tyskland, och Baerbock hjälper Washington att utföra sitt uppdrag.

America Defeats Germany for the Third Time in a Century: The MIC, BARE and OGAM Conquer NATO

På grund av kriget med Ryssland och förlusten av billig rysk energi ligger den tyska ekonomin i spillror och står inför en framtid av avindustrialisering.

Ändå vägrar den tyska regeringen att stå upp mot USA och fortsätter istället med sin katastrofala Rysslandspolitik.

Trots all skada som Rysslandskonflikten har gjort på hennes lands ekonomi, är Baerbock (och andra hökar i Tyskland) ivriga att gå med Washington mot dess nästa mål: Kina.

Under decennier förde Tyskland en utrikespolitik baserad på fredlig Wandel durch Handel (”förvandling genom handel”). Den förlitade sig på billig rysk gasimport och export till sin största handelspartner, Kina. Allt håller på att förändras nu och drivs till stor del av Baerbock och De Gröna.

På en resa till Kina, som plötsligt är kontroversiell i väst, försökte Scholz balansera på en fin linje mellan Washington och Peking.

Från South China Morning Post:

Innan han åkte till Peking sa Scholz att han insåg att EU hade blivit alltför ekonomiskt beroende av Kina men insisterade på att Tyskland inte skulle frikoppla sig från Kina eller lyssna på ”uppmaningar från vissa” om att isolera landet.

I sitt möte med Scholz i fredags försökte Kinas president Xi Jinping bekräfta den ståndpunkten och uppmanade Tyskland och EU att inte ansluta sig till ”någon tredje part” och att behålla sin strategiska autonomi.

Det är ganska tydligt vem den namnlösa parten är här. Washington vill skära av Europa från Kina, och de får hjälp av Baerbock som upprepade gånger har kritiserat Kina, och innan hon tillträdde i december 2021 lovade en ”återgång till en mer aktiv tysk utrikespolitik” som skulle styras av ”moraliska principer”.

Innan Scholz besök varnade Baerbock kanslern att han måste göra det klart för Peking ”att frågan om rättvisa konkurrensvillkor, frågan om mänskliga rättigheter och frågan om erkännande av internationell rätt är vår grund för internationellt samarbete.”

När hon jämförde Kina med Ryssland tillade hon att Tyskland ”inte längre borde vara så fundamentalt beroende av ett land som inte delar våra värderingar att vi kan bli utpressade i slutändan.”

Sedan, när Scholz var på väg till Peking, släppte Tysklands utrikeskontor en bild av en sammankomst av Baerbock och hennes G-7-motsvarigheter. Baerbock sitter vid bordet bredvid USA:s utrikesminister Anthony Blinken med viceutrikesminister Victoria ”F**k the EU” Nuland bakom sig. Enligt den tidigare Indien-diplomaten M.K. Bhadrakumar:

I huvudsak har Baerbock framhävt sitt missnöje med Scholz besök i Kina genom att samla de likasinnade G7-motsvarigheterna runt henne. Även enligt koalitionspolitikens normer är detta en överdriven gest. När ett lands högsta ledare är på besök utomlands undergräver en uppvisning av dissonans diplomatin.

Likaså valde Baerbocks G7-motsvarigheter att inte vänta på att Scholz återvände hem. Tydligen har de ett slutet sinne och nyheterna från Scholz diskussioner i Peking kommer inte att ändra på det.

Först på måndag bör Scholz be om Baerbecks avgång. Ännu bättre bör den senare lämna in sin avskedsansökan.

Ingetdera har hänt, vilket inte är förvånande. Det har stått klart under en tid att Baerbock är en hårdför atlanticist som vill att Tyskland ska föra en mycket mer aggressiv utrikespolitik. Några exempel:

Inför Tysklands federala val 2021 var Baerbock den enda kanslerkandidaten som kallade gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland för ett misstag.

I ett möte i januari med Kinas utrikesminister Wang Yi, kritiserade Baerbock Kina om mänskliga rättigheter och drog en begäran från Peking om att hon skulle undvika ”megafondiplomati”.
Hon genomförde en ensam bojkott av OS i Peking.

I augusti sa Baerbock att Tyskland ”inte skulle acceptera när internationell lag bryts och en större granne attackerar sin mindre granne i strid med internationell lag – och det gäller naturligtvis även Kina”, i en hänvisning till Taiwan.

I början av oktober vid en presskonferens med Pakistans utrikesminister Bilawal Bhutto Zardari föreslog Baerbock en FN-roll i Kashmirfrågan, till Indiens förvåning. Kommentarerna kom vid en tidpunkt då västvärlden är upprörd över Indien över dess band till Ryssland.

Hon vill ha starkare försvarsband med Japan för att motverka Kina.

Hon har varit en drivande kraft för hårdare europeiska sanktioner mot Iran och uttalad om kvinnors rättigheter där.

Tillsammans med USA motsatte hon sig att Tyskland skulle tillåta Kina att få en kontrollerande andel i en hamnterminal i Hamburg. Scholz drev en kompromiss och Tyskland godkände en försäljning av 24,9 % av terminalen till Cosco. Baerbock fortsätter att kritisera affären.

Under press efter hamnaffären i Hamburg blockerade den tyska regeringen just försäljningen av en chipfabrik till ett svenskt dotterbolag till ett kinesiskt företag.

TeknologiföretagTyskland blockerar det kinesiskägda företagets chipfabriksaffär

Hon formulerar Tysklands första ”Kina-strategi”, som kommer att släppas i början av nästa år och förväntas argumentera för att Berlin bör ansluta sig till USA i dess ekonomiska pågående krig mot Kina.

Bara för att sätta Baerbocks politik i perspektiv är Tyskland nu beroende av import av dyr flytande naturgas, vilket förstör dess industri.

Berlin spenderar 200 miljarder euro för att tillfälligt mildra slaget, men eftersom det inte finns något slut på energibristen kommer det sannolikt att leda till en finanskris, nedskärningar i sociala utgifter och en kraftig nedgång i levnadsstandarden.

Efter brytningen med Ryssland skulle en frikoppling från Kina i huvudsak vara som att ta livet av sig två gånger. Mer än en miljon jobb är direkt kopplade till Kinas handel. Dessutom är Kina en leverantör av viktiga råvaror som sällsynta jordartsmetaller.

Här är vägen Tyskland befinner sig på:

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1588163665173151744?s=20&t=A_OBmoPhmE16yX3itb2trA

Cui Hongjian, en Europaexpert vid China Institute of International Studies, sa till South China Morning Post: ”Utöver att stänga av … import av energi och resurser från Ryssland, skulle det vara ekonomiskt självmord att stänga av marknaden från Kina.”

Hur den tyske ledaren Olaf Scholz gick på en fin linje i Kina

Och ändå verkar Baerbock lika obekymrad över Kina som hon gör över Ryssland.

Medan Scholz är en karriärkorporativ politiker som vill bevara tyska företag, är Baerbock en nykomling inom politiken och en perfekt produkt från den transatlantiska ledarfabriken.

Diana Johnstone, som var pressekreterare för den gröna gruppen i Europaparlamentet från 1989 till 1996, skriver:

Baerbock är 40 år, drygt ett år yngre än De Gröna själva. Hon är mamma till två små barn, en före detta mästare i studsmatta, som ler även när hon pratar – en ren bild av glad, oskyldig person. Hon lärde sig flytande engelska i Florida på ett gymnasieutbyte, studerade internationell rätt vid London School of Economics och förespråkar (överraskning, överraskning) ett starkt partnerskap med Biden-administrationen för att rädda klimatet och världen i allmänhet…

Mellan hoppningen upp och ner på studsmattan har hennes yrkesintresse alltid varit internationella relationer från en angloamerikansk vinkel, inklusive hennes masterexamen i internationell rätt vid LSE i London.

Hennes initiering till transatlantisk styrning inkluderar medlemskap i German Marshall Fund, World Economic Forums Young Leaders Program och Europe/Transatlantic Board för De Grönas Heinrich Böll Foundation.

På den grunden har hon tagit sig snabbt till ledningen för De Gröna, med väldigt lite politisk och ingen administrativ erfarenhet.

Baerbock blev nästan kansler, men hennes kampanj spårade ur av felaktigheter i hennes CV, t.ex. att hon hade varit medlem i German Marshall Fund när hon aldrig hade varit mer än en supporter.

Hennes senaste bok, Jetzt: Wie wir unser Land erneuern (Nu: Hur vi förnyar vårt land), lyftes också från andra publikationer. Hon förnekade alla anklagelser om upphovsrättsintrång och plagiat.

”Ingen skriver en bok ensam,” sa hon.

För inblick i vad Baerbock tänker sig för Tyskland bör ett augustital på New School i New York läsas i sin helhet.

Seizing the Transatlantic Moment: Our Common Responsibility in a New World – Tal av utrikesminister Annalena Baerbock på The New School i New York

Hon beskriver den 24 februari (datumet då Ryssland började sin speciella militära operation) som ett datum som förändrade världen och använder det för att motivera sina planer på att ett upprustat Tyskland ska anta en mycket mer aggressiv utrikespolitik som en jämlik partner till USA:

Denna nya verklighet markerar en skarp vändpunkt. Men jag tror också – och det är vad jag vill prata om idag – att det markerar något annat: det markerar ett verkligt transatlantiskt ögonblick!

… 1989 erbjöd USA:s president George Bush Tyskland ett ”partnerskap i ledarskap”. Då blev det inte av. Tanken gick för långt för situationen då. I början av nittiotalet var mitt land så upptaget av att göra återförening till verklighet för alla dess medborgare. Arbetet med att förankra ett återförenat Tyskland i EU.

Men idag, i en värld av en ny tid, har detta förändrats i grunden. Vi ser tydligt: ​​Nu är det ögonblick då vi måste engagera oss i partnerskap i ledarskap.

… Så mycket som européer och amerikaner kan skilja sig åt i sin personliga historia och i sin individuella bakgrund: Vi delar gemensamma värderingar, hur vi lever och hur vi vill leva i framtiden. Det som definierar oss är frihet och demokrati.

Här lägger hon ut sin vision för Tyskland:

Tyskland har inrättat en särskild fond på 100 miljarder euro för att stärka vår militär. Vi har vänt ett decennier gammalt vapenexportparadigm, där Tyskland nu är en av Ukrainas starkaste militära och finansiella stödjande. Och vi har utökat våra bidrag till Nato: Vi leder Natos stridsgrupp i Litauen och tilldelar en brigad med upp till 800 soldater som kan sättas in där om det behövs. Vi hjälper till att säkra luftrummet över de baltiska staterna med våra stridsflygplan – och att skydda Slovakien med Patriot-luftförsvar.

Men vi vet att vi inte kan sluta här: Vårt mål är att ytterligare stärka Natos europeiska pelare, eftersom vi vill ha ett ledarskap i det europeiska och amerikanska partnerskapet. Europa spelar roll – även säkerhetsmässigt, det var vad vi såg efter den 24 februari. Om den premissen ska hålla måste vi bevisa det och se till det på lång sikt. Det innebär att bygga en mer strategisk europeisk union – en union som kan närma sig USA i ögonhöjd: i ett partnerskap i ledarskap…

Kinas kommentarer om Taiwan väcker allvarliga frågor. Det kan inte ligga i vårt intresse om Kina skapar alltför stora ekonomiska beroenden i sin region.

Vi tittar för närvarande på detta, och vi utarbetar, för första gången i mitt ministerium, vår egen Kina-strategi, som kommer att publiceras nästa år, och som är mycket i linje med strategiskt tänkande här i USA. Ett mål med denna strategi bör vara att ytterligare anpassa de transatlantiska ståndpunkterna till de utmaningar Kina ställer för vår regelbaserade internationella ordning.

Vi får se om Baerbock får sin önskan besannad. Mätningar visar att den tyska allmänheten fortfarande är motvillig; en majoritet anser inte Ryssland vara ett militärt hot, motsätter sig en militär ledarroll i Europa och föredrar en återhållsam utrikespolitik. Det återstår också att se hur Tyskland kommer att leda Natos europeiska pelare som en fattig, avindustrialiserad stat.

I en intervju med Black Agenda Report innan det tyska valet hade Diana Johnstone detta att säga om Baerbock och De Gröna:

Uppriktigt sagt hoppas jag att de inte vinner eftersom de är de farligaste när det kommer till utrikes relationer. … Människor som verkligen är till vänster i Tyskland anser att Baerbock och det tyska Gröna partiet är extremt farliga. De kommer sannolikt att snubbla in oss i ett stort krig mellan världsmakter.

Det slutade inte med att de vann valet, men Baerbock och De Gröna verkar fast beslutna att intensifiera kriget.

°°°°°

Fysiken dikterar att ”övergången bort från fossila bränslen” kommer att ta mycket fossila bränslen i anspråk och mycket tid. Att bli av med fossila bränslen innan vi har gjort den utrustning som behövs för den övergången är att garantera att vi aldrig kommer att göra den övergången.

Det faktum att BASF flyttar till Kina innebär att all kunskap som dess tyska ingenjörer utvecklade där kommer att gå förlorad för Tyskland och erhållas av Kina. Unga kineser kommer att ha en ljus framtid inom den kemiska industrin, unga tyskar, inte så särskilt.

När andra företag flyttar kommer mer institutionell kunskap att gå förlorad för alltid. Den förlusten av tysk kultur är tillräckligt för att man kan anse att Baerbock inte skiljer sig från en förrädare mot Tyskland.

Det faktum att allmänheten inte inser detta betyder inte att allmänheten har rätt, bara att de är felaktigt informerade av WDR, ZDF, et al om vad som händer.

Det är intressant att Baerbock vill sanktionera Kina. EU:s antiryska sanktioner hindrar energiintensiva företag som vill överleva från att flytta till Ryssland, där det finns gott om energi.

EU:s sanktioner mot Kina skulle hindra dem från att flytta till Kina, där deras kunder finns.

Då återstår USA, som en potentiell plats där energi är fyra gånger billigare än i Europa. Detta kan gynna Demokraterna och beröva Republikanerna ”Deplorables” rösten. Det kan också hjälpa USA, om de hamnar i krig med Kina.