När Saudiarabien ansluter kan Petrodollarn utmanas. Över ett dussin länder har formellt ansökt till BRICS

Ekonomi Politik utrikes

Chris Devonshire-Ellis

Den ryske utrikesministern Sergey Lavrov har förklarat att över ett dussin länder formellt har ansökt om att ansluta sig till BRICS-gruppen efter gruppens beslut att tillåta nya medlemmar tidigare i år.

BRICS omfattar för närvarande Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Det är inte ett frihandelsblock, men medlemmarna samordnar i handelsfrågor och har etablerat en policybank, New Development Bank, (NDB) för att samordna infrastrukturlån.

Det inrättades 2014 för att tillhandahålla alternativa lånemekanismer från IMF och Världsbankens strukturer, som medlemmarna hade ansett hade blivit för USA-centrerade.

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) bildades av Kina ungefär samtidigt av i stort sett samma skäl och för att erbjuda alternativ finansiering till den som tillhandahålls av IMF och Världsbankerna, vilka ansågs införa politiska reformer utformade för att hjälpa USA i utbyte mot att ge lån.

Både NDB- och AIIB-bankerna är Triple A-klassade och kapitaliserade till 100 miljarder USD. NDB-bankaktierna innehas lika av var och en av de fem medlemmarna. Totalt står BRICS-grupperingen som den ser ut för närvarande för över 40% av världens befolkning och nästan en fjärdedel av världens BNP.

BNP-siffran förväntas fördubblas till 50% av den globala BNP till 2030. En utvidgning av BRICS kommer omedelbart att påskynda den processen.

En utökad BRICS som inkluderar nationerna nedan tillsammans med Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika skulle ha cirka 45% av de kända globala oljereserverna och över 60% av alla kända globala gasreserver.

Dess sammanlagda BNP i dag skulle uppgå till 29,35 biljoner USD, vilket gör den betydligt större än USA:s ekonomi på 23 biljoner USD och dubbelt så stor som EU:s 14,5 biljoner USD.

De nya medlemmarna som identifieras nedan skulle lägga till knappt 1 miljard konsumenter till BRICS+-familjen, för totalt 4,257 miljarder, eller drygt 50% av den totala globala befolkningen 2022.

Anmärkningsvärt när det gäller de nya blivande medlemmarna är de uppenbara kvalificeringskriterierna: besittning av stora volymer av globala naturresurser. Jag har angett energispelarna, men dessa sträcker sig också till majoritetsinnehav av nästan alla globala resurser, inklusive ädelmetaller, sällsynta jordartsmetaller, andra sällsynta mineraler, energiresurser som kol och solenergitimmer, jordbruksmark, fiske och sötvatten.

Mjuk makt finns också i de många politiska block och handelsblock som genomsyrar bland medlemmarna, nyckeln bland dem är Shanghai Cooperation Organisation, tillsammans med strategiska OPEC-beslutsfattare.

Hand i hand med dessa finns betydande frihandelsblock: ASEAN, Mercosur, Gulf Cooperation Council, Arab Trade Zone, Eurasian Economic Union och African Continental Free Trade Area förutom RCEP och i mindre grad det regionalt politiskt inflytelserika ALBA och SAARC.

En sådan gruppering är också geofysiskt mångsidig, med potentiella medlemmar av BRICS+ som kan utöva avsevärt inflytande på sin egen bakgård: Argentina och Brasilien i Latinamerika, Nicaragua i Centralamerika, Algeriet, Egypten, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten i MENA, Nigeria, Senegal och Sydafrika i Afrika, Afghanistan, Kazakstan och Ryssland i Centralasien, Indien, Indonesien och Thailand från Sydostasien och Kina i Östasien.

Alla är naturligtvis medlemmar i Kinas Belt and Road Initiative och kommer sannolikt att påverka andra regionala BRI-länder i sinom tid. Många andra nationer har undertecknat BRI-avtal och har allt tätare handelsförbindelser med Kina och Ryssland.

Det betyder att dessa ytterligare framtida potentiella kandidater senare kan förväntas inkludera:

Centralamerika: Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras och Panama

Latinamerika: Bolivia, Chile, Kuba, Ecuador, Peru, Uruguay och Venezuela

Kaukasus: Azerbajdzjan

Centralasien: Mongoliet, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan

Sydasien: Pakistan, Sri Lanka och Vietnam

Läsare får givetvis själv bestämma sig för konsekvenserna av utvecklingen av BRICS+-gruppen och inverkan på global handel – och framtida leveranskedjor.

Det är dock uppenbart att även om det nuvarande fokuset har varit på de förändringar som skapats av västs införande av sanktioner mot Ryssland, och handelssanktioner mot Kina (inklusive halvledare), har en mer betydande förändring av den globala handeln och leveranskedjorna ägt rum samtidigt – och en som sannolikt kommer att få ännu djupare konsekvenser.

Om de accepteras skulle de nya föreslagna BRICS-medlemmarna skapa en enhet med en BNP som är 30% större än USA, över 50% av världens befolkning och som kontrollerar 60% av de globala gasreserverna.

Angående en BRICS-expansion uppgav Lavrov att Algeriet, Argentina och Iran alla hade ansökt, medan det redan är känt att Saudiarabien, Türkiye, Egypten och Afghanistan är intresserade, tillsammans med Indonesien, som förväntas göra en formell ansökan om att bli medlem på det kommande G20-toppmötet på Bali.

Andra troliga kandidater för medlemskap inkluderar Kazakstan, Nicaragua, Nigeria, Senegal, Thailand och Förenade Arabemiraten. Alla hade sina finansministrar närvarande vid BRICS expansionsdialogmöte som hölls i maj.

Vi kan undersöka de grundläggande ekonomiska uppgifterna för de föreslagna nya BRICS-medlemmarna enligt följande. Angivna BNP-siffror är nominella, tillväxttakten för 2022 är baserad på årets första 9 månader från data utgivna av respektive centralbank.

Afghanistan

BNP: 21,5 miljarder USD

BNP per capita: 520 USD

Tillväxttakt 2022: 2 %

Befolkning: 40 miljoner

Afghanistan är ett av de fattigaste länderna i världen, krossat av årtionden av krig. Upprätthållande av fred och återuppbyggnad av infrastruktur och regionala handelsförbindelser avgörande för utvecklingen av Centralasien, och Afghanistans medlemskap i ett utökat BRICS kommer att ge välbehövlig ytterligare säkerhet. USA har fryst alla afghanska tillgångar som hålls utomlands som skadestånd för 9-11. Att gå med i BRICS kommer att ge det tillgång till nya finansierings- och ombyggnadskällor.

Afghanistan är en observatörsstat till Shanghai Cooperation Organization som inkluderar Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som fullvärdiga medlemmar, medan Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Kambodja, Egypten, Kuwait, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Saudiarabien, Sri Lanka, Turkiye, Turkmenistan, Qatar och Förenade Arabemiraten har alla olika status som SCO-dialogpartner och observatörer.

De är också medlem i det sydasiatiska handelsblocket SAARC som inkluderar Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Nepal, Pakistan och Sri Lanka. Afghanistans största handelspartner är Indien, följt av Pakistan, Kina, Turkiye och Förenade Arabemiraten.

Algeriet

BNP: 168 miljarder USD

BNP per capita: 3 700 USD

Tillväxttakt 2022: 2,3 %

Befolkning: 45 miljoner

Sett till marknadsstorlek har Algeriet de tionde största beprövade naturgasreserverna globalt, är världens sjätte största gasexportör och har världens tredje största outnyttjade skiffergasresurser.

Algeriet är medlem i OPEC, som även inkluderar Kongo, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Venezuela, samt den arabiska handelszonen som även omfattar Bahrain, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Libyen, Marocko, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Sudan, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen.

Algeriet är också medlem i African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA) som sänker tullarna till noll på 98% av all handel inom Afrika.

Algeriets största handelspartner är Italien, Frankrike, Spanien, USA och Brasilien, även om det nyligen har visat en strävan att bli mer involverade på icke-västerländska marknader.

Argentina

BNP: 491,5 miljarder USD

BNP per capita: 10 730 USD

Tillväxttakt 2022: 3,6 %

Befolkning: 46 miljoner

Argentina är en jordbruksekonomi och en stor global leverantör. Det är den näst största medlemmen i det latinamerikanska handelsblocket Mercosur som även inkluderar Brasilien, Paraguay och Uruguay och som har ytterligare handelsavtal med de flesta andra LatAm-nationer.

Mercosur har även handelsavtal med Indien och Southern African Customs Union, som inkluderar Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia och Sydafrika. Argentinas största handelspartner inkluderar Brasilien, följt av Kina, USA, Tyskland, Chile, Paraguay, Vietnam och Tyskland.

Egypten

BNP: 404 miljarder USD

BNP per capita: 3 880 USD

Tillväxttakt 2022: 6,6 %

Befolkning: 104 miljoner

Egypten är ett energi- och jordbruksspelare, med viktig export inklusive petroleum och petroleumprodukter, följt av rå bomull, bomullsgarn och textilier. Råvaror, mineral- och kemiska produkter samt kapitalvaror exporteras också. Bland jordbruksexporten finns ris, lök, vitlök och citrusfrukter.

Egypten är medlem i den arabiska handelszonen som även omfattar Algeriet, Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Libyen, Marocko, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Sudan, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen.

Egypten är också medlem i African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA) som sänker tullarna till noll på 98% av all handel inom Afrika.

Egypten är en dialogpartner till Shanghai Cooperation Organization som inkluderar Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som fullvärdiga medlemmar, medan Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Kambodja, Kuwait, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Saudiarabien, Sri Lanka, Turkiye, Turkmenistan, Qatar och Förenade Arabemiraten har alla olika status som SCO-dialogpartner och observatörer.

Egyptens viktigaste handelspartner inkluderar Kina, USA, Italien, Tyskland och arabländerna i Gulfen.

Indonesien

BNP: 1,2 biljoner USD

BNP per capita: 4 300 USD

Tillväxttakt 2022: 5,4 %

Befolkning: 276 miljoner

Indonesien är medlem i det sydostasiatiska ASEAN-frihandelsblocket, som även inkluderar Brunei, Kambodja, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam. Tidigare en medlem av OPEC.

Indonesiens huvudsakliga handel är olja och gas, mineraler, rå palmolja, elektriska apparater och gummiprodukter.

Via ASEAN har man frihandelsavtal med Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea, Kina, Hongkong och Indien.

Indonesien har också undertecknat RCEP-frihandelsavtalet mellan ASEAN och Australien, Kina, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea och har ett avtal med Chile.

Indonesien förhandlar om andra frihandelsavtal med Europeiska unionen (EU), Indien, Tunisien och Turkiet samt ser över sina handelsavtal med Japan och Pakistan. Dess främsta handelspartner är Kina, följt av USA, Japan, Singapore och Indien.

Iran

BNP: 231,5 miljarder USD

BNP per capita: 2 760 USD

Tillväxttakt 2022: 3,7 %

Befolkning: 85 miljoner

Iran har motsvarande över 1,2 biljoner fat olja och gas och är den största innehavaren av kolvätereserver i världen.

Tungt sanktionerat av USA och Europa på grund av planer på att utveckla kärnkraftverk (Västlandet fruktar att dessa kan användas för att tillverka kärnvapen som kan träffa Israel), är Iran dock medlem i OPEC, som även inkluderar Algeriet, Kongo, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Venezuela.

Det är också på väg att bli fullvärdig medlem i Shanghai Cooperation Organisation som inkluderar Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som fullvärdiga medlemmar, medan Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Kambodja, Egypten, Kuwait, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Saudiarabien, Sri Lanka, Turkiye, Turkmenistan, Qatar och Förenade Arabemiraten har alla olika status som SCO-dialogpartner och observatörer.

Iran har nyligen meddelat att de kommer att länka sina energiförsörjningskedjor till SCO-medlemmarnas elnät och är det huvudsakliga transiteringsfokuset för den internationella nord-sydliga transportkorridoren (INSTC) som länkar samman handel från Europa, Ryssland, Turkiet, Kaukasus och Centralasien genom till marknader i Östafrika, Mellanöstern och Sydasien.

Iran har ett frihandelsavtal med Eurasian Economic Union (EAEU) som omfattar Armenien, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan och Ryssland.

Dess främsta handelspartner är Kina, Förenade Arabemiraten, Indien, Turkiet, Ryssland och Tyskland.

Kazakhstan

BNP: 191 miljarder USD

BNP per capita: 10 100 USD

Tillväxttakt 2022: 3,2 %

Befolkning: 19 miljoner

Kazakstan har en exportorienterad ekonomi som är starkt beroende av transporter av olja och relaterade produkter (58 procent av den totala exporten). Utöver olja inkluderar dess huvudsakliga exportvaror naturgas, järnmetaller, koppar, aluminium, zink och uran. Kazakstan är världens nionde största kolproducent och rankas 17:e i världen för produktion av råolja och 24:e för naturgas.

Kazakstan är fullvärdig medlem i Shanghai Cooperation Organization som även inkluderar Kina, Indien, Kirgizistan, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som fullvärdiga medlemmar, med Iran på väg att ansluta sig till dem, medan Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Kambodja, Egypten, Kuwait, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Saudiarabien, Sri Lanka, Turkiye, Turkmenistan, Qatar och Förenade Arabemiraten är alla i olika status som SCO-dialogpartner och observatörer.

Kazakstan är fullvärdig medlem i handelsblocket Eurasian Economic Union (EAEU) som även omfattar Armenien, Vitryssland, Kirgizistan och Ryssland. Kazakstans största handelspartner är Kina, Ryssland, Italien, Nederländerna och Uzbekistan.

Nicaragua

BNP: 14 miljarder USD

BNP per capita: 2 100 USD

Tillväxttakt 2022: 4,3 %

Befolkning: 7 miljoner

Nicaragua är sanktionerat av USA för sina förbindelser med Kuba och Ryssland. Det är en gruvspelare och det ledande guldproducerande landet i Centralamerika och har ett frihandelsavtal med ALBA-blocket, som inkluderar Kuba, Venezuela, Dominica, Antigua & Barbuda, Saint Vincent och Grenadinerna, Granada och Saint Kitts & Nevis, och är därför en inflytelserik spelare i Karibien.

Det är användbart för Kina, särskilt som det tävlar med Taiwan om erkännande – Karibien är en av de få återstående regionerna där Taiwan har fullständiga diplomatiska förbindelser.

Nicaraguas huvudsakliga exportvaror är guld, kaffe, isolerad tråd och fryst nötkött. Dess främsta handelspartner är USA, följt av Kina, Mexiko, El Salvador, Honduras och Costa Rica.

Nigeria

BNP: 441 miljarder USD

BNP per capita: 2 100 USD

Tillväxttakt 2022:  -12 %

Befolkning: 211 miljoner

Nigeria är den största olje- och gasproducenten i Afrika och bland de 10:e största i världen för båda.

Det är medlem i OPEC, som även inkluderar Algeriet, Kongo, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Venezuela.

Det är dessutom medlem i det afrikanska kontinentala frihandelsavtalet (AfCFTA) som sänker tullarna till noll på 98 % av all handel inom Afrika.

Dess huvudsakliga handel är råolja, petroleumgas, raffinerad petroleum, såväl som i varvsfartyg. Nigerias främsta handelspartner är Indien, Spanien, Nederländerna, Kina och Sydafrika.

Saudiarabien

BNP: 833,5 miljarder USD

BNP per capita: 23 600 USD

Tillväxttakt 2022: 8 %

Befolkning: 35 miljoner

Saudiarabien besitter cirka 17% av världens bevisade petroleumreserver. Förutom petroleum inkluderar kungarikets andra naturresurser som naturgas, järnmalm, guld och koppar.

Det är medlem i OPEC, som även inkluderar Algeriet, Kongo, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Förenade Arabemiraten och Venezuela, samt den arabiska handelszonen som även inkluderar Algeriet, Bahrain, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Libyen, Marocko, Oman, Palestina, Qatar, Sudan, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen.

Saudiarabien är också medlem i Gulf Cooperation Council (GCC), en regional, mellanstatlig, politisk och ekonomisk union som består av Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten. GCC har för närvarande ett frihandelsavtal med Singapore och förhandlar om frihandelsavtal med Kina och Indien.

Saudiarabien är dessutom en dialogpartner till Shanghai Cooperation Organization och har meddelat att de önskar bli en fullvärdig medlem. SCO inkluderar även Kina, Indien, Kirgizistan, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som fullvärdiga medlemmar, med Iran på väg att ansluta sig till dem, medan Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Kambodja, Egypten, Kuwait, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Turkiye, Turkmenistan, Qatar och Förenade Arabemiraten har alla olika status som SCO-dialogpartner och observatörer.

Saudiarabiens främsta handelspartner är Förenade Arabemiraten, Kina, Indien och Singapore. Kungariket undertecknade en strategisk investeringsplan på 400 miljarder USD med Kina tidigare i år.

Senegal

BNP: 27,7 miljarder USD

BNP per capita: 1 606 USD

Tillväxttakt 2022:  1,6 %

Befolkning: 17 miljoner

Senegal är en aktör för guldgruvor och energi med medelstor kapacitet, med reserver i guld, olja och gas. Energiindustrin befinner sig i ett tillväxtskede eftersom reserver nyligen har hittats. Detta kommer sannolikt att förändra dess ekonomi.

Senegals huvudsakliga exportvaror inkluderar guld, raffinerad petroleum, fryst fisk, fosforsyra (används i gödningsmedel) och malda nötter.

Det är också medlem i African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA) som sänker tullarna till noll på 98 % av all handel inom Afrika. Senegals viktigaste handelspartner är grannlandet Mali, samt Indien, Kina, Australien och Schweiz.

Thailand

BNP: 506 miljarder USD

BNP per capita: 7 250 USD

Tillväxttakt 2022: 3,3 %

Befolkning: 70 miljoner

Thailand är en av ASEAN:s största ekonomier, med frihandelsblocket som även inkluderar Brunei, Kambodja, Laos, Indonesien, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore och Vietnam. Via ASEAN har man frihandelsavtal med Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea, Kina, Hongkong och Indien, och avtal med Chile och Peru.

Thailand har också undertecknat RCEP-frihandelsavtalet mellan ASEAN och Australien, Kina, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea. Landet exporterar huvudsakligen tillverkade varor (86% av de totala försändelserna) med elektronik (14%), fordon (13%), maskiner och utrustning (7,5%) och livsmedel (7,5%) som de viktigaste.

Jordbruksvaror, främst ris och gummi, står för 8% av de totala leveranserna. Thailands främsta handelspartner är USA, Kina, Japan, Hongkong och Vietnam.

Förenade Arabemiraten

BNP: 36 miljarder USD

BNP per capita: 36 300 USD

Tillväxttakt 2022: 8,2 %

Befolkning: 10 miljoner

Förenade Arabemiraten (UAE) är bland världens tio största oljeproducenter. Cirka 96 % av landets cirka 100 miljarder fat bevisade oljereserver finns i Abu Dhabi, på 6:e plats i världen.

Förenade Arabemiraten är medlem i OPEC, som även inkluderar Algeriet, Kongo, Ecuador, Ekvatorialguinea, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Saudiarabien och Venezuela, samt den arabiska handelszonen som även inkluderar Algeriet, Bahrain, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Libyen, Marocko, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Sudan, Syrien, Tunisien och Jemen.

Det är också medlem i Gulf Cooperation Council (GCC), en regional, mellanstatlig, politisk och ekonomisk union som består av Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien. GCC har för närvarande ett frihandelsavtal med Singapore och förhandlar om frihandelsavtal med Kina och Indien.

Förenade Arabemiraten är en dialogpartner till Shanghai Cooperation Organization som inkluderar Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som fullvärdiga medlemmar, medan Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Kambodja, Kuwait, Maldiverna, Mongoliet, Myanmar, Nepal, Saudiarabien, Sri Lanka, Turkiye, Turkmenistan och Qatar har alla olika status som SCO-dialogpartner och observatörer.

Förenade Arabemiratens ekonomi är starkt beroende av exporten av olja och naturgas (40 % av den totala exporten). Övrig export inkluderar pärlor och andra ädelmetaller och stenar (28 %), maskiner, ljudinspelare och delar (9 %) och transportfordon (6 %). Elfordonsindustrin håller också på att bli centrerad delvis kring Förenade Arabemiraten.

Emirates största handelspartner är Saudiarabien, Irak, Indien och Schweiz.

Chris Devonshire-Ellis är ordförande för Dezan Shira & Associates och en global tankeledare. Hans åsikter och åsikter är eftertraktade på global basis med nya analyser som dykt upp i Barrons, Middle East Institute och Al-Jazeera bland många andra. Han har skrivit över 30 böcker om Kina, Asien och global handel.

The New Candidate Countries for BRICS expansion