Nato kan inte vinna ett krig mot ryssarna

Politik utrikes

Will Schryver:

För mig är en av de mest spännande aspekterna de oöverträffade nivåerna av propaganda som skymmer det pågående Ukrainakriget de oupphörliga anspråken från allra första början om den ryska militärens påstådda strategiska, taktiska och logistiska oduglighet.

Temat med de tråkiga ryssarna var tydligt förutfattat och samordnat, och började på allvar inom de första 24 timmarna av fientligheterna. Det är också uppenbart, åtminstone för mig, att det nästan uteslutande har härrört från CIA/MI6-analytiker/tankesmedjakomplexet.

CIA/MI6-fronter som Oryx, Bellingcat och ISW har pumpat ut den här berättelsen så obevekligt att den nu överallt har inskrivits som ”mottagen visdom”, till och med hos dem som omfamnas av många som jag förväntade mig att vara mer kräsna.

Det har gett upphov till otaliga bevisfria myter, från FakeNews nedskjutningen av två IL-76 jumbotransporter packade med ryska fallskärmsjägare, till hundratals pansarfordon som påstås ha övergivits för mekaniska fel, brist på bränsle eller andra logistiska fel.

En av de mer oförklarliga berättelserna som ingår i detta desinformationspaket har varit påståendet att ryska trupper är dåligt utbildade värnpliktiga, som kastas in i köttkvarnen med antika vapen, lite ammunition och så lite mat att de bokstavligen svälter.

Dessa långa berättelser vävs sedan tillbaka in i huvuddelen av berättelsen: den ryska armén är en oorganiserad folkhop av demoraliserade ”orcher” vars enda verkliga talang är att plundra hushållsapparater, våldta unga kvinnor och slumpmässigt skjuta ner gamla människor på gatan.

Till denna ständiga refräng knyts upprepade jämförelser med USA/NATO-styrkornas påstått ojämförliga professionalism, organisation, utbildning och vapen. Innebörden är att vilket kompani av amerikanska soldater som helst skulle vara en match för en hel bataljon ryssar.

Jag har dragit slutsatsen att denna obönhörliga berättelse måste ha som syfte att övertyga allmänheten och beslutsfattare i Nato-länderna om att västerländska militärer är så oerhört överlägsna sina ryska motsvarigheter att ingen borde ha reservationer mot att föra krig mot dem.

Och därför fortsätter vi att höra uppmaningar om omedelbar Nato-intervention i kriget; upprättandet av en ”flygförbudszon” över Ukraina och ”stövlar på marken” för att lära den förmätiga och odugliga ryska armén i tredje världen en läxa som den sent kommer att glömma.

Strunt i de många rapporterna från västerländska legiosoldater och utländska legionsvolontärer som lyckades fly tillbaka till sina hemländer efter korta och skrämmande ”tjänsteresor” i Ukraina, som alla berättar liknande berättelser.

De pratar om att de mött överväldigande eldkraft för första gången i sina militära karriärer, och de varnar nyktert alla andra som funderar på att ge sig ut på en ”safari” för att döda ryssar att det var ”ingenting som Irak” och de känner sig väldigt lyckligt lottade som har tagit sig ur det. Levande.

Strunta i det faktum att det, såvitt jag vet, finns få om några värnpliktiga bland de ryska styrkorna i Ukraina, och få om några rapporter i ryska oberoende mediakällor om demoraliserade, underförsörjade ryska bataljoner på någon krigsplats.

Tvärtom, varje indikation jag har sett tyder på att den ryska moralen är skyhög, både bland soldaterna som kämpar och den ryska allmänheten hemma.

För att vara på den säkra sidan, det har det skett ryska offer: bästa uppskattningar är ~5000 RF och ~8000 DPR/LPR KIA (killed in battle).

Dessa siffror bleknar i jämförelse med den västerländska propagandafabrikens fantasier om cirka 100 000 ryska offer totalt, inklusive 35 000 – 50 000 KIA, som, om det var sant, skulle omisskännligt återspeglas både i moralen hos armén själv och allmänheten hemma – och det är det helt klart inte fallet.

Inte heller är något av denna tillverkade berättelse förenlig med ständiga ukrainska vädjanden om massiv påfyllning av förlorat tungt vapen, och upprepad mobilisering av territoriella vakttrupper och utvidgning av värnpliktsfönstret till att omfatta 18- 60-åringar och till och med kvinnor.

På andra sidan roterar ryska trupper ut och tillbaka in på slagfältet, vilade och rustade om. Ryssland har inte beställt en allmän mobilisering och har ungefär samma antal soldater på slagfältet som de började med (175 000 – 200 000).

Så jag låter läsaren bedöma fakta i fråga om rysk militär oduglighet och massiva logistiska misslyckanden.

Och med det förordet, låt oss vända oss till den primära frågan:

Kunde Nato kämpa och vinna ett krig mot ryssarna på samma slagfält?

Mitt svar är ett bestämt NEJ, och av tre distinkta men lika diskvalificerande skäl:

1) Det finns inga bevis för att Nato-soldater är överlägsna ryssar.

2) Tillräckliga Nato-styrkor skulle aldrig kunna samlas och utrustas för att besegra ryssarna på deras egen bakgård.

3) Även försöket att koncentrera tillräckligt med amerikanska styrkor i regionen för att ta sig an ryssarna skulle resultera i att det globala amerikanska imperiet sönderfaller och snabbt påskynda den redan pågående övergången till en multipolär värld.

När det gäller punkt 1 ovan, tål det att upprepas vad jag har argumenterat flera gånger under de senaste veckorna: detta krig har sett den ryska militären snabbt utvecklas till en stridshärdad och förvånansvärt kvick och snabb att anpassa stridsstyrka. USA har inte mött en sådan kraft sedan andra världskriget.

Många tror att USA är en ”stridshärdad” styrka. Detta är rent nonsens. Av de många tusen trupperna i nuvarande amerikanska stridsförband har bara en bråkdel upplevt NÅGOT strid, och INGEN har upplevt en högintensiv konflikt som den som äger rum i Ukraina.

Jag hävdar att en av de oavsiktliga och oförutsedda biprodukterna av detta krig är att även när den Nato-tränade och utrustade ukrainska armén har ödelagts, har den ryska armén förvandlats till den enskilt mest erfarna armén på planeten.

Onödigt att säga att detta inte är vad USA/Nato-strateger hade för avsikt att uppnå. Men det förklarar varför vi nu ser dem fördubbla ansträngningarna att förlänga detta krig – både för att (förhoppningsvis) försämra den ryska förmågan, och för att köpa tid för sig själva för att bestämma vad de ska göra härnäst.

Du förstår, om Nato var tvungen att gå i krig i dag mot Ryssland, och alla deras trupper och utrustning kunde teleporteras på ett magiskt sätt till slagfältet, skulle de helt enkelt inte kunna upprätthålla högintensiv konflikt i mer än ungefär en månad, som denna analys från Rusi visar:

Denna verklighet borde vara en konkret varning till västländer. Industrikrigföringens återkomst väst inte kan matcha.

https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/return-industrial-warfare

De okunniga kommer utan tvekan att svara: ”Men den fantastiska amerikanska flygstyrkan skulle förstöra dem från himlen.”

Den genomsnittlige Call of Duty-krigaren tror på sådant nonsens, men jag garanterar att väldigt få i Pentagon har sådana vanföreställningar.

Tvärtom, de förstår mycket väl att det ryska effektiva luftvärnet skulle rädda försök till luftangrepp från USA/Nato. Det skulle bli en massaker, vars resultat även efter de första 48 timmarna skulle få klokare huvuden att uppmana till en omedelbar vapenvila.

Inte bara det, utan även försök, men katastrofalt misslyckade Nato-flyganfall mot Ryssland skulle resultera i en massiv serie av motanfall mot Natos baser och krigsfartyg på avstånd som aldrig setts i tidigare krig.

Uppställningsplatser i Polen och Rumänien skulle drabbas hårdast, men attacker skulle nästan säkert sträcka sig över hela Europa och Medelhavet. Ryska missiler och ubåtar skulle sänka flera fartyg inom några timmar, inklusive, nästan säkert, ett amerikanskt transportföretag.

Detta är naturligtvis mardrömsscenariot – ett som mycket tänkbart riskerar en eskalering till kärnvapenkrig.

Men det förutsätter också att Ryssland skulle stå passivt när Nato koncentrerade styrkor i regionen tillräckligt för att starta ett krig.

Enligt min uppskattning skulle ryssarna inte luta sig tillbaka och se USA/Nato metodiskt genomföra en ökenstormliknande uppbyggnad under loppet av ett år (eller mer) – vilket är hur lång tid det skulle ta att samla en styrka som är tillräckligt stor för att starta ett krig mot Ryssland.

Precis som de föregick ukrainska planer på att återta Donbass och Krim, skulle de också slå till mot Natos styrkor långt innan de nådde en styrka som var tillräcklig för att genomföra operationer mot Ryssland.

En sista observation om hela denna uppfattning om att USA/Nato för krig mot Ryssland:

Människor försummar att beakta det faktum att amerikanska styrkor är utspridda över hela världen, i över 800 utländska baser av varierande storlek och strategisk betydelse.

Med andra ord, de flesta misslyckas med att uppskatta det faktum att USA:s militära makt är väldigt utspridd, och det enda sättet att eventuellt koncentrera en styrka som är tillräcklig för att ta sig an ryssarna skulle vara att bokstavligen evakuera nästan alla betydande amerikanska baser på planeten.

Japan, Korea, Guam, Syrien, Afrika, Turkiet, etc. Ett massivt maktvakuum skulle skapas över hela världen och skulle utgöra en oemotståndlig frestelse för ”fientliga makter” att utnyttja.

Det skulle innebära slutet på det amerikanska globala imperiet och dess hegemoni.

 

 

https://threadreaderapp.com/thread/1542973048483000320.html