Turkiet ställer upp 10 villkor för att Finland och Sverige ska gå med i Nato

Politik inrikes Politik utrikes

Turkiet ställer villkor att Sverige och Finland ska gripa terrorister för att bli NATO-medlemmar.

De turkiska myndigheterna har fastställt 10 villkor som Sverige och Finland måste uppfylla för att bli medlemmar i Nato. Detta rapporterar TASS med hänvisning till turkisk media.

”Båda länderna ombads att stödja Ankara i dess kamp mot Kurdistans arbetarparti (PKK) och organisationen av den islamiske predikanten Fethullah Gülen (FETÖ) och dess medlemsförbund.

Sverige och Finland, som är anhängare av terroristorganisationer, måste etablera nödvändiga rättsliga normer och rättslig infrastruktur för att bekämpa terrorism”, understryker budskapet.

Andra förhållanden är också relaterade till gripandet av medlemmar av erkända terroristorganisationer i Turkiet.

Ankara har till exempel föreslagit att man ska stoppa försöken att öppna PKK-kontor i Stockholm och Helsingfors, samt att förbjuda FETÖ:s verksamhet (inklusive att stänga ner sina webbplatser).

Dessutom insisterar den turkiska sidan på frysning av tillgångar och stängning av föreningar associerade med terrorism, utvisning och utlämning av misstänkta medlemmar av extremistiska organisationer som är förbjudna i Turkiet, och att dela underrättelser med Turkiet och häva restriktioner för försvarsindustrin . . mot landet.

Sverige och Finland ansökte om medlemskap i Nato i samband med Rysslands särskilda militära operation i Ukraina. Ankara vägrade att godkänna länders inträde i alliansen, med hänvisning till det faktum att de stöder terrorism.

Svensk lagstiftare bland dem som Turkiet riktar in sig på i utbyte mot att stödja Sveriges NATO-ansökan.

I utbyte mot att Turkiet säger ja till det svenska Nato-medlemskapet har tjänstemän i Ankara begärt att Stockholm ska överlämna eller censurera journalister, politiker och aktivister som stödjer kurdiska terrorister. En av dessa personer, Amineh Kakabaveh, är svensk riksdagsledamot.

I gårdagens misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson röstade Kakavave med regeringen – och berättade efteråt för svensk media (DN) att regeringen hade gett henne löften angående kurderna. Dessa löften, rapporterar svenska medier, krockar med Erdogans krav.

Och ifall statsminister Magdalena Andersson trodde att hon kunde lura Kakabaveh, förklarade den senare efter omröstningen att hon kommer att rösta emot regeringens budget senare denna månad om hennes krav inte uppfylls.

 

Turkey Sets 10 Conditions for Finland and Sweden to Join NATO