Frontex hjälper Salvini

Migration Politik utrikes

Det är välkänt hur Frontex, dem Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, istället för att bevaka EU:s gränser ägnat sig åt rena taxiverksamheten av migranter på Östersjön. För varje år blir dessa medhjälpare till flyktingsmugglarna allt fräckare. De går allt närmare kusten tills Matteo Salvini satte stopp för detta.

Trendbrott i Frontex agerande?
Förra veckan upptäckte ett flygplan från Frontex ett misstänkt fiskefartyg som släpade en mindre båt. Båten var tom, men något med båten drog till sig byråns experter. Frontex fortsatte att observera båten i flera timmar, och plötsligt började människor komma ut på båten från undre däck. En man som de misstänkte var en flyktingsmugglare hoppade upp på den mindre båten och uppmuntrar en grupp migranter att följa honom.

När 81 migranter gått ombord på den mindre båten gjorde moderbolaget sig loss och började segla söderut medan den lilla båten började gå mot den italienska ön Lampedusa. Detta var ett tydligt exempel på en ”moderbåt” som används av brottslingar att smuggla en stor grupp migranter över havet mot en destination innan de lastades över på en mindre båt.

Frontex-planet och en drönare fortsatte att observera fisketrålaren och båten med migranter under flera timmar. De varnade italienska och maltesiska myndigheterna. Det italienska nationella samordningscentret inledde en komplex operation som involverade italienska Guardia di Finanza och Guardia Costiera. De lyckades stoppa det större fartyget och arresterade de misstänkta människosmugglarna. De italienska myndigheterna arresterade sju misstänkta smugglare och grep fisketrålaren.

De flesta migranterna kom från Bangladesh, Marocko och Libyen. Flertalet hade inte flytvästar när de lämnades i den mindre båten av flyktingsmugglarna.

De italienska rättsliga myndigheterna har inlett en rättslig process.

Frontex pressrelease med film på flykingsmugglingen

1 thought on “Frontex hjälper Salvini

Comments are closed.