Informellt möte om migration. Italien och Malta uteslutna

EU Migration Politik utrikes

Den italienska populäre inrikesministern Matteo Salvini har förklarat att hans land inte längre kommer att emot alla dessa migranter som anländer till Europa i ett brev till den franska inrikesministern Christophe Castaner.

Enligt France Info har Salvini meddelat sin franska motsvarighet inrikesministern i Frankrike att de val som gjorts i Paris och Berlin får stå för dem. Italien är inte längre villiga att acceptera alla invandrare som anländer till Europa.

”Frankrike och Tyskland kan inte besluta om migrationspolitik genom att ignorera kraven från de mest utsatta länderna som oss och Malta,” tillade han.

Brevet skickades dagen före måndagens möte den 22 juli 2019 mellan EU:s inrikesministrar och utrikesministrar i Paris där 14 medlemsländer gick med på en ny ”solidaritetsmekanism” för att tillåta att nya migranter skickas till olika medlemsländer efter ankomsten till EU.

Frankrikes president Emmanuel Macron tillkännagav det nya avtalet och sa: ”Slutsatsen av mötet är att i princip 14 medlemsländer, i detta skede, har uttryckt sitt samtycke med innehåller i det fransk-tyska dokumentet.” enligt Reuters. Macron kommenterade inte detaljerna.

Av dessa 14 ska åtta – Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg, Portugal, Litauen, Kroatien och Irland – ha enats om att aktivt delta i samarbetet. Vilka de övriga sex länderna som uttryckt sitt stöd för initiativet meddelades dock inte enligt Europaportalen.

Salvini var inte närvarande vid mötet och har tidigare betonat vikten av att säkra den yttre EU-gränsen för att förhindra massinvandring av olagliga migranter.

Vid ett tidigare möte i Helsingfors föreslog både Italien och Malta att man skulle skapa tillfälliga mottagningscenter i länder som gränsar till de länder som migranterna hade lämnat och sade att det skulle vara utgångspunkten för alla nya förhandlingar.

Mötena har initierats för att antalet migranter som försöker korsa Medelhavet har ökat. Det är också orsaken till ökad aktivitet från migranttransportorganisationer som Sea Watch, vars kaptener Carola Rackete och Pia Klemp båda är föremål för Italiens rättsväsende efter att de aktivt underlättat olaglig invandring alternativt bedöms vara flyktingsmugglare.

Båda är tyska medborgare och har fängelsestraff på upp till 20 år att vänta om de döms vara skyldiga till människosmuggling av olagliga migranter.

Migranttransportorganisationens kapten Carola Rackete har krävt att Europa tar in alla asylsökande från Libyen, ett antal som tros vara över en halv miljon människor.

Seas Watch-kaptenen sa till tyska medier att hon ville se att Europa tar in alla migranter som för närvarande befinner sig i Libyen, enligt den tyska tabloiden Bild och sa: ”Vi har en halv miljon människor i händerna på smugglare eller i libyska flyktingläger som vi behöver få ut. ”

Rackete, som för närvarande är föremål för förundersökning i samband med olaglig migration i Italien, arresterades och släpptes sedan efter att ha fört sitt fartyg, Sea Watch-3, in på italienskt territorialvatten utan tillstånd och rammat en patrullbåt under processen.

”När det gäller olyckan var ingen i dödlig fara, det var en mindre teknisk kollision. Men politiker bör inte bedöma det händelseförloppet utan enbart experter. All spänning i händelsen kunde ha förhindrats om Italien hade stöttat oss,” sade Rackete.

Hon fortsatte med att säga att Europa också borde ta in så kallade ”klimatflyktingar” och hävdade att ”asyl inte har någon gräns!”. I vissa afrikanska länder, orsakade av industriländer i Europa, förstörs livsmedelsbasen. ”

Enligt Rackete har europeiska stater som Tyskland ett ”historiskt ansvar” gentemot Afrika på grund av deras koloniala förflutna. ”Det finns ett historiskt ansvar att ta emot flyktingar som inte längre kan bo i sina länder på grund av maktbalansen eller klimatsituationen,” sade hon.

Salvini har uttalat sig mot Rackete och hennes handlingar upprepade gånger sedan hon greps. Han uttalade sig även när hon tilldelades en medalj och dessutom fick pengar av staden Paris.

– Paris kommun förärar Carola Rackete, åtalad i Italien, med en medalj. Det här är samma person som körde en båt, bröt mot lagen och krossade en av Guardia di Finanzas patrullbåtar mot bryggan i Lampedusa, sa Salvini.

Som ett resultat av hans kommentarer inledde Rackete en talan om förtal mot Lega-partiets partiledare och har begärt att Salvinis mediaplattformar på Facebook och Twitter skulle tas bort.

Rackete kommenterade kortfattat stämningen i sin intervju med: ”Jag tror att man kan klara av allt. Han har spridit falskheter och osanningar och jag vill att han ska radera dessa på Twitter och Facebook. Och också att en domare säger till honom: ”Du får aldrig säga det igen!”