Vad händer nu? Den globala finansiella revolutionen är här.

Politik utrikes

Inget land har framgångsrikt utmanat den amerikanska dollarns globala hegemoni – förrän nu.

För utländska kritiker har det orimliga privilegiet med den amerikanska dollarn som global reservvaluta skavt länge. USA kan ge ut den här valutan uppbackad av ingenting annat än ”tilltron till Förenta staternas fulla trovärdighet och kredit.”

Utländska regeringar som behöver dollar, accepterar den inte bara i handeln utan köper amerikanska värdepapper med den, vilket effektivt finansierar den amerikanska regeringen och dess utländska krig.

Men ingen regering har varit kraftfull nog att bryta det arrangemanget – förrän nu.

Hur gick det till och vad kommer det att betyda för de amerikanska och globala ekonomierna?

Den amerikanska dollarn antogs som den globala reservvalutan vid Bretton Woods-konferensen 1944, när dollarn fortfarande stöddes av guld på globala marknader. Överenskommelsen var att guld och dollar skulle accepteras omväxlande som globala reserver, dollarn skulle kunna lösas in i guld på begäran till $35 per uns. Växelkurserna för andra valutor fastställdes mot dollarn.

Men den affären bröts efter att president Lyndon Johnsons ”vapen och smör”-policy utmattade den amerikanska ekonomin genom att finansiera krig i Vietnam tillsammans med hans ”Great Society” sociala program på hemmaplan.

Frankrikes president Charles de Gaulle, som misstänkte att USA hade slut på pengar, växlade in en stor del av Frankrikes dollar mot guld och hotade att lösa in resten; och andra länder följde efter eller hotade att göra det.

1971 avslutade president Richard Nixon konvertibiliteten av dollarn till guld internationellt (känd som ”stängning av guldfönstret”) för att undvika att tömma amerikanska guldreserver.

Värdet på dollarn rasade sedan i förhållande till andra valutor på globala börser. För att stödja dollarn gjorde Nixon och utrikesminister Henry Kissinger en överenskommelse med Saudiarabien och OPEC-länderna om att OPEC endast skulle sälja olja i dollar, och att dollarn skulle sättas in på bankerna på Wall Street och City of London.

I gengäld skulle USA försvara OPEC-länderna militärt. Ekonomiforskaren William Engdahl presenterar också bevis på ett löfte om att oljepriset skulle fyrdubblas. En oljekris utlöst av ett kort Mellanösternkrig gjorde att oljepriset fyrdubblades, och OPEC-avtalet slutfördes 1974.

Affären höll till år 2000, då Saddam Hussein bröt den genom att sälja irakisk olja i euro. Libyens president Muammar Gaddafi följde efter. Båda presidenterna blev mördade och deras länder decimerades i krig med USA.

Den kanadensiska forskaren Matthew Ehret konstaterar:

Vi bör inte glömma att alliansen Sudan-Libyen-Egypten under det kombinerade ledarskapet av Mubarak, Gaddafi och Bashir, hade planerat att etablera ett nytt guldstött finansiellt system utanför IMF/Världsbanken för att finansiera storskalig utveckling i Afrika.

Hade inte detta program undergrävts av en Nato-ledd förstörelse av Libyen, upphuggningen av Sudan och regimförändringar i Egypten, då skulle världen ha sett uppkomsten av ett stort regionalt block av afrikanska stater som formar sina egna öden utanför de riggade spel med angloamerikanskt kontrollerad finans för första gången i historien.

Petrorubelns uppgång.

Den första utmaningen från en stormakt mot vad som blev känt som petrodollarn kom år 2022.

Under månaden efter att Ukrainakonflikten börjat införde USA och dess europeiska allierade tunga ekonomiska sanktioner mot Ryssland som svar på den militära invasionen.

De västerländska åtgärderna inkluderade att frysa nästan hälften av den ryska centralbankens 640 miljarder US-dollar i finansiella reserver, stänga flera av Rysslands största banker ute från det globala betalningssystemet SWIFT, införa exportkontroller som syftar till att begränsa Rysslands tillgång till avancerad teknik, stänga av deras luftrum och hamnar till ryska flygplan och fartyg och inför personliga sanktioner mot höga ryska tjänstemän och högprofilerade oligarker.

Oroliga ryssar skyndade sig att ta ut rubel från sina banker, och värdet på rubeln sjönk på globala marknader precis som den amerikanska dollarn gjorde i början av 1970-talet.

Förtroendet för den amerikanska dollarn som global reservvaluta, uppbackad av ”förtroendet för Förenta staternas fulla tilltro och kredit”, hade äntligen brutits helt.

Den ryske presidenten Vladimir Putin sa i ett tal den 16 mars att USA och EU hade brutit mot sina skyldigheter och att frysningen av Rysslands reserver markerar slutet på tillförlitligheten för så kallade förstklassiga tillgångar.

Den 23 mars meddelade Putin att Rysslands naturgas endast skulle säljas till ”ovänliga länder” i ryska rubel, snarare än de euro eller dollar som användes för närvarande.

Fyrtioåtta nationer räknas av Ryssland som ”ovänliga”, inklusive USA, Storbritannien, Ukraina, Schweiz, Sydkorea, Singapore, EU-länderna, Norge, Kanada och Japan.

Putin noterade att mer än hälften av världens befolkning fortfarande är ”vänliga” mot Ryssland. Länder som inte röstar för att stödja sanktionerna inkluderar två stormakter – Kina och Indien – tillsammans med den stora oljeproducenten Venezuela, Turkiet och andra länder i den ”globala södern”.

”Vänliga” länder, sa Putin, kunde nu köpa från Ryssland i olika valutor.

Den 24 mars sa den ryske lagstiftaren Pavel Zavalny vid en presskonferens att gas kan säljas till väst för rubel eller guld och till ”vänliga” länder för antingen nationell valuta eller bitcoin.

Energiministrar från G7-länderna avvisade Putins krav och hävdade att det bröt mot gasavtalsvillkor som kräver försäljning i euro eller dollar.

Men den 28 mars sa Kremls talesman Dmitrij Peskov att Ryssland inte är ”engagerat i välgörenhet” och kommer inte att leverera gas till Europa gratis (vilket det skulle göra om försäljningen var i euro eller dollar som det för närvarande inte kan använda i handeln). Sanktionerna i sig är ett brott mot avtalet om att hedra valutorna på globala marknader.

Bloomberg rapporterade den 30 mars att Vyacheslav Volodin, talman för det nedre ryska parlamentets hus, i ett inlägg på Telegram, föreslog att Ryssland ska utöka listan över varor som de kräver betalning från väst i rubel (eller guld) till att omfatta spannmål, olja, metaller med mera.

Rysslands ekonomi är mycket mindre än USA:s och Europeiska unionens, men Ryssland är en stor global leverantör av viktiga råvaror – inklusive inte bara olja, naturgas och spannmål, utan timmer, gödningsmedel, nickel, titan, palladium, kol, kväve och sällsynta jordartsmetaller som används vid tillverkning av datachips, elfordon och flygplan.

Den 2 april stoppade den ryska gasjätten Gazprom officiellt alla leveranser till Europa via Yamal-Europe-rörledningen, en kritisk artär för europeisk energiförsörjning.

Den brittiske professorn i ekonomi Richard Werner kallar det ryska draget för en smart repris av vad USA gjorde på 1970-talet.

För att få ryska råvaror kommer ”ovänliga” länder att behöva köpa rubel, vilket driver upp värdet på rubeln på globala börser precis som behovet av petrodollar stöttade upp den amerikanska dollarn efter 1974.

Den 30 mars hade rubeln redan stigit till där den var en månad tidigare.

Ryssland följer USA inte bara när det gäller att koppla sin nationella valuta till försäljning av en kritisk vara utan i ett tidigare protokoll – det som amerikanska ledare från 1800-talet kallade det ”amerikanska systemet” av suveräna pengar och krediter.

Dess tre pelare var (a) federala subventioner för interna förbättringar och för att vårda landets nystartade industrier, (b) tullar för att skydda dessa industrier och (c) enkel kredit utfärdad av en nationell bank.

Michael Hudson, en forskningsprofessor i ekonomi och författare till ”Super-imperialism: The Economic Strategy of American Empire” bland många andra böcker, noterar att sanktionerna tvingar Ryssland att göra vad det har varit ovilligt att göra själv – minska beroendet av import och utveckla sin egen industri och infrastruktur.

Effekten, säger han, är likvärdig med skyddstullarna. I en artikel med titeln ”The American Empire Self-destructs” skriver Hudson om sanktionerna mot Ryssland (som faktiskt går tillbaka till 2014):

Ryssland hade förblivit alltför hänfört av frimarknadsideologin för att vidta åtgärder för att skydda sitt eget jordbruk eller sin egen industri. USA gav den hjälp som behövdes genom att införa inhemsk självtillit i Ryssland (via sanktioner).

När de baltiska staterna förlorade den ryska marknaden för ost och andra jordbruksprodukter skapade Ryssland snabbt sin egen ost- och mejerisektor – samtidigt som det blev världens ledande spannmålsexportör.

Ryssland upptäcker (eller är på väg att upptäcka) att man inte behöver amerikanska dollar som stöd för rubelns växelkurs. Dess centralbank kan skapa de rubel som behövs för att betala inhemska löner och finansiera kapitalbildning.

USA:s konfiskationer kan därför äntligen få Ryssland att avsluta den nyliberala monetära filosofin, något som Sergei Glaziev länge har förespråkat, till förmån för MMT (Modern Monetary Theory).

Vad länder inte har gjort för sig själva – att ersätta IMF, Världsbanken och andra armar av amerikansk diplomati – tvingar amerikanska politiker dem att göra.

Istället för att länder bryter sig ur, driver Amerika bort dem, som man har gjort med Ryssland och Kina.

Den eurasiska återställningen.

Sergei Glazyev, som nämns av Hudson ovan, är en tidigare rådgivare till president Vladimir Putin och ministern för integration och makroekonomi vid Eurasia Economic Commission, tillsynsorganet för Eurasia Economic Union (EAEU).

Han har föreslagit att använda verktyg som liknar det ”amerikanska systemet”, inklusive att konvertera Rysslands centralbank till en ”nationell bank” som ger ut Rysslands egen valuta och kredit för intern utveckling.

Den 25 februari publicerade Glazyev en analys av amerikanska sanktioner med titeln ”Sanktioner och suveränitet”, där han sa:

Skadan som orsakats av amerikanska finansiella sanktioner är oupplösligt kopplad till den ryska centralbankens penningpolitik …. Dess väsen kokar ner till en tät bindning av rubelfrågan till exportintäkter och rubelns växelkurs till dollarn.

Faktum är att en konstgjord brist på pengar skapas i ekonomin, och centralbankens strikta politik leder till en ökning av kostnaden för utlåning, vilket dödar affärsverksamheten och hindrar utvecklingen av infrastrukturen i landet.

Glazyev sa att om centralbanken ersatte de lån som drogs in av dess västerländska partners med sina egna lån, skulle den ryska kreditkapaciteten öka kraftigt, vilket förhindrar en nedgång i den ekonomiska aktiviteten utan att skapa inflation.

Ryssland har gått med på att sälja olja till Indien i Indiens egen suveräna valuta, rupier; till Kina i yuan; och till Turkiet i lira. Dessa nationella valutor kan sedan användas till de varor och tjänster som säljs av dessa länder.

Förmodligen borde varje land kunna handla på globala marknader i sin egen suveräna valuta.

En fiatvaluta är ett växlingsmedium som backas upp av folkets överenskommelse om att acceptera den till värde för sina varor och tjänster, uppbackad av nationens ”fulla tro och kredit”. Men den sortens globala byteshandelssystem går sönder precis som lokala byteshandelssystem gör, om en part i handeln inte ville ha den andra partens varor eller tjänster. I så fall skulle någon mellanliggande reservvaluta vara nödvändig för att fungera som växlingsmedel.

Glazyev och hans motsvarigheter jobbar med den frågan. I en intervju publicerad på The Saker sa Glazyev:

Vi arbetar för närvarande med ett utkast till internationellt avtal om införandet av en ny världsavvecklingsvaluta, knuten till de deltagande ländernas nationella valutor och till börshandlade varor som bestämmer verkliga värden. Vi kommer inte att behöva amerikanska och europeiska banker. Ett nytt betalningssystem baserat på modern digital teknik med blockchain håller på att utvecklas i världen, där banker tappar sin betydelse.

Ryssland och Kina har båda utvecklat alternativ till meddelandesystemet SWIFT som vissa ryska banker har blockerats från. Den Londonbaserade kommentatorn Alexander Mercouris gör den intressanta observationen att gå utanför SWIFT innebär att västerländska banker inte kan spåra ryska och kinesiska affärer.

Den geopolitiska analytikern Pepe Escobar sammanfattar planerna för en finansiell återställning i Eurasien/Kina i en artikel med titeln ”Säg hej till det ryska guldet och kinesiska Petroyuan.”

Han skriver:

Det har varit pågång länge, men äntligen avslöjas några nyckellinjer i den multipolära världens nya grunder.

På fredagen den 11 mars, efter ett videokonferensmöte, enades Eurasian Economic Union (EAEU) och Kina om att utforma mekanismen för ett oberoende internationellt monetärt och finansiellt system.

EAEU består av Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Vitryssland och Armenien. De upprättar ett frihandelsavtal med andra eurasiska nationer och kopplar successivt samman det med det kinesiska bälte- och väginitiativet (BRI).

För alla praktiska ändamål kommer idén från Sergei Glazyev, Rysslands främsta oberoende ekonom ….

Helt diplomatiskt tillskrev Glazyev förverkligandet av idén ”de gemensamma utmaningar och risker som är förknippade med den globala ekonomiska nedgången och de restriktiva åtgärderna mot EAEU-staterna och Kina.”

Vad som menas är att eftersom Kina är lika mycket en eurasisk makt som Ryssland, måste de samordna sina strategier för att kringgå USA:s unipolära system.

Det eurasiska systemet kommer att baseras på ”en ny internationell valuta”, med största sannolikhet med yuanen som referens, beräknad som ett index för de deltagande ländernas nationella valutor, såväl som råvarupriser.

Det eurasiska systemet kommer definitivt att bli ett seriöst alternativ till den amerikanska dollarn, eftersom EAEU kan attrahera inte bara nationer som har anslutit sig till BRI utan också de ledande aktörerna i Shanghai Cooperation Organization (SCO) och ASEAN.

Västasiatiska aktörer som Iran, Irak, Syrien och Libanon kommer oundvikligen att vara intresserade.

Har petrodollarn varit ett orimlig privilegium eller en orimlig börda?

Om det systemet lyckas, vad blir effekten på den amerikanska ekonomin? Investeringsstrategen Lynn Alden skriver i en detaljerad analys med titeln ”The Fraying of the US Global Currency Reserve System” att det kommer att innebära kortsiktiga svårigheter, men i det långa loppet kommer det att gynna den amerikanska ekonomin.

Ämnet är komplicerat, men slutsatsen är att reservvalutadominans har resulterat i förstörelsen av den amerikanska tillverkningsbasen och uppbyggnaden av en massiv federal skuld. Att dela reservvalutabelastningen skulle ha den effekt som sanktionerna har på den ryska ekonomin – att fostra inhemska industrier skulle göra det möjligt för den amerikanska tillverkningsbasen att återuppbyggas.

Andra kommentatorer säger också att det är mindre ett orimligt privilegium än en orimlig börda att vara den enda globala reservvalutan. Att förlora den statusen skulle inte göra slut på betydelsen av den amerikanska dollarn, som är för starkt inbäddad i den globala finansen för att kunna förskjutas.

Men det kan mycket väl betyda slutet för petrodollarn som enda global reservvaluta, och slutet på de förödande petroleumkrigen som den har finansierat för att behålla sin dominans.

Den slutsatsen är också själva kärnan i det mycket hårda motstånd mot ett monitärt system utan petrodollarn har mött.

Det finns stora ekonomiska intressen inblandade i att föra krig och all tillverkning av krigsmateriel som följer med krig och hot om krig.

Dessa krafter utmanas nu, vilket för alla folk som drabbas av krig och andra maktspel som petrodollarn har fört med sig på sikt kan vara mycket goda nyheter.

 

https://www.unz.com/article/the-coming-global-financial-revolution-russia-is-following-the-american-playbook/