Georgiska demonstranter äventyrar omedvetet sin nations överlevnad

Politik utrikes

Färgrevolutionen pågår i mars: Vad händer i Georgien?

Frågan att ställa till de unga som ropar på gatorna är om de vill förvandla Georgien till ett nytt Ukraina i USAs tjänst.

För USA vill öppna en ny front mot Ryssland, och Georgien passar bra för det ändamålet. USA vill skapa instabilitet i länder runt Ryssland. Georigias ungdomar tror att USA är deras vän, att de ska gå med i Nato och EU.

Som Scott Ritter skrev i sin senaste utmärkta artikel igår, USA bryr sig inte om Georgien, de använder Georgien för sina syften och när de är färdiga med Georgien, så spottar de ut landet och överger det, som de har gjort med alla andra länder de använder. Sorgligt men sant.

Det märkliga är att Georgia inte ser vad som har hänt i Ukraina, och tar lärdom av det.

De väststödda aktivisterna, som gick ut på gatorna med EU-flaggor mot lagförslaget om ”utländska agenter”, marscherade faktiskt mot den georgiska versionen av en lag som antogs av USA 1939.

Georgia upplevde historiska dagar den här veckan – igen. Anti-regeringsprotester hölls i hela landet, särskilt i huvudstaden Tbilisi, och hårda sammandrabbningar ägde rum med säkerhetsstyrkorna.

Det var anmärkningsvärt att aktivister sjöng antiryska paroller tillsammans med anti-regeringsparoller och bar USA:s, Europeiska unionens och Ukrainas flaggor.

När denna lag antogs befann sig president Salome Zurabishvili i USA, och hon meddelade att hon var emot lagen, stod på aktivisternas sida och skulle lägga sitt veto mot den.

När aktivister marscherade mot lagen under slagorden ”Nej till rysk lag”, reagerade det kollektiva väst snabbt på lagen i fråga. EU:s höge representant Josep Borrell sa att lagen är ”oförenlig med EU:s värderingar och Georgiens EU-mål”.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesman Ned Price sa å sin sida att Washington-administrationen inte har ignorerat möjligheten till sanktioner mot den georgiska regeringen till följd av lagen. Dessutom gjorde de amerikanska och tyska ambassadörerna i Tbilisi också uttalanden mot lagen.

USA:s ambassadör Kelly Degnan i Tbilisi sa att hon trodde att lagförslaget skulle ”stigmatisera det civila samhället, som hon gjorde i Ryssland, och tysta oberoende medier och avvikande röster”. USA:s ambassad i Tbilisi sa också att lagen är ”influerad av Kreml”. Den tyske diplomaten Peter Fischer sa också att lagen är ”oförenlig med europeiska värderingar”.

Tidigare USA:s ambassadör i Ukraina, John Herbst, förklarade att han ser lagen om ”utländska myndigheter” som ”det senaste i en rad steg som tydligt har flyttat Georgien bort från en demokratisk omloppsbana”:

”Det är precis som rysk lagstiftning. Det ser precis ut som den ryska lagstiftningen. De har försökt snygga till det lite, men inte på ett sätt som döljer dess verkliga syfte. Georgien var i spetsen för före detta sovjetländer som rörde sig i rätt riktning tillsammans med de baltiska staterna. De har helt klart tagit ett steg tillbaka. Tillräckligt många saker har nu satts på plats för att Georgien har mer än en auktoritär prägel. Men landet och samhället är på väg mot varandra.”

Sammanfattningsvis, de väststödda aktivisterna, som gick ut på gatorna med EU-flaggor mot lagförslaget om ”utländska agenter”, marscherade faktiskt mot den georgiska versionen av en lag som antogs av USA 1939, och trots detta skrek de slagord mot Ryssland.

Dessutom gäller den amerikanska versionen av lagförslaget inte bara för juridiska personer utan även för individer.

Protesterna mot lagförslaget hade aspekter som mycket liknar dem från Maidan-kuppen i Ukraina 2014. Den frekventa användningen av den ukrainska flaggan i demonstrationerna i Tbilisi och uppspelningen av Ukrainas och Europeiska unionens hymner förstärker också denna likhet.

Under rosenrevolutionen som ägde rum i Georgien 2003, ”bortfördes” president Eduard Shevardnadze av den väststödda oppositionen ledd av Saakasjvili, Saakasjvili och hans anhängare gick in i parlamentsbyggnaden med röda rosor i händerna under Shevardnadzes tal, Det hade blivit en symbol för Georgiens förändrade kurs.

Georgien och Ukraina har ett särskilt samband, på nivån med färgrevolutioner. En av höjdpunkterna i denna speciella anslutning är att John Tefft, som var USA:s ambassadör i Tbilisi under ”roserevolutionen”, snabbt utnämndes till Kiev före Maidan-kuppen 2014.

Som ledare för Roserevolutionen hade Saakasjvilis turbulenta politiska liv – som har en äventyrlig tidslinje – äntligen hamnat i ett fängelse i sitt eget land:

Avgång från det georgiska kontoret, utredningarna, att vara en fristad i Porosjenkos Ukraina och få medborgarskap, ”regerande” dagar i Odessa, uppror mot sin gamla vän Porosjenko, fråntagande av medborgarskap, återupprättande i ukrainsk politik genom Zelensky…

Det är förstås ingen slump att Georgien och Ukraina, två före detta sovjetländer, har likheter inom områden som färgrevolutioner och krig med Ryssland. Båda dessa länder befinner sig i ”bältet av färgrevolutioner”.

2003 Rose Revolution, 2004 Ukrainska Orange Revolution, 2008 Sydossetiens krig mellan Georgien och Ryssland, 2014 Maidan, 9 år av Donbass konflikter…

Som ett ”naturligt” resultat av detta omfamnade den ukrainske ledaren Zelensky omedelbart protesterna i Georgien.

https://strategic-culture.org/news/2023/03/13/colour-revolution-on-march-whats-going-on-in-georgia/