Boris Johnson drar Brexitfrågan till domstol.

EU Politik utrikes

16 september 2019

Premiärminister Boris Johnson kommer att trotsa den nya lag som syftar till att hindra honom från att tvinga Storbritannien ut ur EU utan ett avtal nästa månad. Han kommer att låta kampen avgöras i domstol.

Enligt en högre tjänsteman i den brittiska regeringen har Johnson beslutat sig för en hård linje när han förbereder sig för de första förhandlingarna öga mot öga med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på måndag.

Premiärministern har lovat att göra allt han kan för att säkerställa ett avtal med EU och ratificera det i parlamentet innan fristen för att lämna löper ut den 31 oktober. Han kommer att meddela Juncker att det bara återstår en månad för att slutföra avtalet och att han inte kommer att be om förlängning om förhandlingarna visar sig vara fruktlösa.

Johnson kommer att säga att han kommer att avvisa varje förlängning av tidsfristen om sådan erbjuds av EU:s övriga 27 ledare vid toppmötet nästa månad. Han kommer att ignorera den nya brittiska lag som kräver att han ber EU om att Brexit ska skjutas upp. Han kommer också att meddela att han förbereder sig på att slåss mot sina motståndare – inklusive oppositionspartiets ledare Jeremy Corbyn – i domstol.

– Låt er inte luras av Corbyn och de andra ledarna – å ena sidan säger de att jag inte vill ha ett avtal och å andra sidan vill de tvinga mig att förlänga respiten, säger Johnson i ett uttalande. ”Båda har fel. Jag anstränger mig för att få en överenskommelse men jag kommer också att sätta stopp det här osäkra läget och ta oss ur EU den 31 oktober.”

Johnson säger att han vill ha ett avtal. Samtalen låser sig fortfarande i den omtvistade frågan om den irländska gränsen, den så kallade backstop, som vi berättade om i en artikel den 5 september.

Premiärministern kommer att flyga till Luxemburg på måndag för ett första viktigt möte med Juncker tillsammans med flera tjänstemän inklusive David Frost och Stephen Barkley.

David Frost är premiärministerens Europarådgivare och chefsförhandlare för Brexit sedan 2019. Frost var tidigare verkställande direktör för London Chamber of Commerce and Industry. Johnson utnämnde honom i juli som ersättare för Olly Robbins, som var Theresa Mays chefsförhandlare.

Stephen Barclay är statssekreterare för Brexit sedan 2018. Han är medlem i det konservativa partiet och har varit ledamot av parlamentet (MP) för North East Cambridgeshire sedan 2010.