Pentagon släpper sanningsenlig information för att avvärja krig med Ryssland

Politik utrikes

Joe Lauria: Två läckta berättelser från Pentagon avslöjar mainstreammedias lögner om hur Ryssland bedriver Ukrainakriget i ett försök att motverka propaganda avsedd att få Nato in i konflikten.

Pentagon är engagerad i strid med det amerikanska utrikesdepartementet och kongressen för att förhindra en direkt militär konfrontation med Ryssland, vilket kan släppa lös det mest ofattbara skräckscenario.

President Joe Biden är fångad mitt i striden. Än så länge ställer han sig på försvarsdepartementets sida och säger att det inte kan upprättas en Nato-flygförbudszon över Ukraina som bekämpar ryska flygplan eftersom ”det kallas tredje världskriget, okej? Låt oss vara klara över det här, killar. Vi kommer inte att utkämpa tredje världskriget i Ukraina.”

”President Biden har varit tydlig med att amerikanska trupper inte kommer att slåss mot Ryssland i Ukraina, och om man upprättar en flygförbudszon, för att upprätthålla den flygförbudszonen, måste man angripa ryska flygplan. Och återigen, det skulle försätta oss i krig med Ryssland”, sa USA:s försvarsminister Lloyd Austin tidigare denna månad. (Administrationsplanen är att ta ner den ryska regeringen genom ett markuppror och ekonomiskt krig, inte ett direkt militärt.)

Men pressen på Vita huset från kongressen och presskåren är obevekliga att vårdslöst föra Nato direkt in i kriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, hyllad som en virtuell superhjälte i västerländska medier, har vacklat mellan öppenhet för att förhandla en fredsuppgörelse med Ryssland och att uppmana Nato att ”stänga himlen” över Ukraina. För att rädda sitt land verkar han villig att riskera att utsätta hela världen för fara.

Samtidigt rapporterar västerländsk media, nästan uteslutande grundat på ukrainska källor, att Ryssland håller på att förlora kriget, med sin militära offensiv ”avstannad” och i frustration medvetet riktat in sig på civila och att ödelägga städer.

Biden har köpt in sig på den här delen av historien och kallat Rysslands president Vladimir Putin för en ”krigsförbrytare”. Han har också sagt att Ryssland planerar en ”falsk flagga” med en kemisk attack på Ukraina.

Men på tisdagen tog Pentagon det djärva steget att läcka två berättelser till reportrar som motsäger dessa berättelser.

”Rysslands uppträdande i det brutala kriget berättar en annan historia än den allmänt accepterade uppfattningen att Vladimir Putin är inriktad på att riva Ukraina och tillfoga maximal civil skada – och det avslöjar den ryske ledarens strategiska balansgång”, rapporterade Newsweek i en artikel med titeln, “Putins Bombplan kan ödelägga Ukraina men han håller tillbaka. Här är varför.”

Stycket citerar en icke namngiven analytiker vid Pentagon’s Defense Intelligence Agency (DIA) som säger: ”Kievs hjärta har knappt berörts. Och nästan alla långdistansanfall har varit inriktade på militära mål.”

En pensionerad amerikansk flygvapenofficer som nu arbetar som analytiker för en entreprenör för Pentagon, tillade: ”Vi måste förstå Rysslands faktiska beteende. Om vi ​​bara övertygar oss själva om att Ryssland bombar urskillningslöst, eller att det misslyckas med att tillfoga mer skada för att dess personal inte klarar uppgiften eller för att den är tekniskt oduglig, så ser vi inte den verkliga konflikten.”

Artikeln säger:

”Från och med den senaste helgen, under 24 dagar av konflikt, har Ryssland flugit omkring 1 400 anfallsorter och levererat nästan 1 000 missiler (jämför med USA som gjorde fler flyganfall och levererade fler vapen under den första dagen av 2003 års Irakkrig).

En del av dessa anfall har skadat och förstört civila strukturer och dödat och skadat oskyldiga civila, men nivån på dödsfall och förstörelse är låg jämfört med Rysslands kapacitet.

”Jag vet att det är svårt … att svälja att blodbadet och förstörelsen kunde vara mycket värre än det är”, säger DIA-analytikern. ”Men det är vad fakta visar. Detta antyder åtminstone för mig att Putin inte avsiktligt attackerar civila, att han kanske är medveten om att han måste begränsa skadorna för att inte utesluta förhandlingar.”

En annan pensionerad US Air Force officer säger:

” Jag är frustrerad över den nuvarande berättelsen – att Ryssland avsiktligt riktar in sig på civila, att det river städer och att Putin inte bryr sig. En sådan förvrängd syn står i vägen för att hitta ett slut innan en verklig katastrof inträffar eller kriget sprider sig till resten av Europa. Jag vet att nyheterna hela tiden upprepar att Putin riktar sig mot civila, men det finns inga bevis för att Ryssland avsiktligt gör det. Jag skulle faktiskt säga att ryssarna skulle kunna döda tusentals fler civila om de ville.”

Dessa Pentagonkällor bekräftar vad Putin och det ryska försvarsministeriet har sagt hela tiden: att istället för att ”stoppas” genomför Ryssland en metodisk krigsplan för att omringa städer, öppnar humanitära korridorer för civila, lämnar civil infrastruktur som vatten, elektricitet , telefoni och internet intakt, och försöker undvika så många civila offer som möjligt.

Fram till dessa Pentagonläckor var det svårt att bekräfta att Ryssland helt och hållet talade sanningen och att media publicerade fabler som kokats fram av Ukrainas propagandamaskin.

Den andra artikeln undergräver direkt Bidens dramatiska varning om en kemisk attack med falsk flagg.

Reuters rapporterade: ”USA har ännu inte sett några konkreta indikationer på en förestående rysk kemisk eller biologisk vapenattack i Ukraina men övervakar noggrant strömmar av underrättelser, sade en hög amerikansk försvarstjänsteman.”

Den citerade Pentagontjänstemannen sa: ”Det finns inget som tyder på att det är något överhängande i det avseendet just nu.”

Varken The New York Times eller The Washington Post publicerade Reuters-artikeln, som istället publiceras i den mer alternativa U.S. News and World Report.

Låt aldrig fakta komma i vägen för en bra historia – även om det kan leda till de mest förödande konsekvenserna i historien.

Författaren Joe Lauria är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för The Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar, inklusive The Montreal Gazette och The Star of Johannesburg.

Han var undersökande reporter för Sunday Times i London, finansreporter för Bloomberg News och började sitt professionella arbete som en 19-årig stringer för The New York Times.

Pentagon Drops Truth Bombs to Stave Off War With Russia