Bulgarien öppnar Evrosdammen. Det kan bli hela Europas räddning.

EU Migration Politik utrikes

På begäran av de grekiska myndigheterna har Bulgarien öppnat en damm på den bulgariska sidan av Evrosfloden för att höja Evros vattennivå och därmed göra det svårare för olagliga inkräktare att korsa gränsen.

Ivaylovgrad-dammen öppnades på måndagen och vattennivån är nu mycket högre. Att öppna dammen är en förnuftig åtgärd för att underlätta för den Grekiska gränspolisen att vakta den Grekiska gränsen mot illegala som försöker ta sig in olagligt i landet.

Evrosfloden löper nästan helt längs den turkisk-grekiska landgränsen. Det finns bara ett par-tre platser där floden inte löper utmed gränsen.

En sådan punkt är staden Edirne, där gränsen är böjd så att floden går ungefär tio kilometer in på den grekiska sidan.

Det är Edirne som har de värsta upploppen. Anledningen är naturligtvis att staden ligger vid denna gränskrok, och det finns också två motorvägar från Istanbul till Edirne här.

Att öppna en floddamm är en stor sak, och särskilt denna eftersom Evros vanligtvis är en bred och rinnande flod även under den torra delen av året.

När vattennivån har höjts är gränsövervakningen enklare, med bara Edirne och några mindre platser längre söderut att hårdbevaka.

Således kommer den stora mängden illegala att försöka ta sig över gränsen i Edirne, vilket gör det enklare för Grekland att lägga mer bevakningsresurser där, och på de andra två mindre områdena.

Om hela gränsen bara var en landgräns, skulle det vara helt omöjligt att kontrollera gränsen, men nu kan floden Evros bli Europas räddning.

Bulgarien söker stöd från EU

Bulgariens premiärminister Boyko Borissov har sagt att hans land hoppas på 130 miljoner euro från EU för att stärka dess gräns mot Turkiet. Hittills har Bulgarien inte upplevt något tryck vid sina gränser. Sedan 2015 har de skyddat den 259 kilometer långa gränsen med taggtrådstängsel, värmekänsliga kameror och patrullerande gränspolis.

Efter att Turkiet tillkännagav att det inte längre skulle ansluta sig till avtalet från 2016 mellan EU och Turkiet i slutet av februari skickade Bulgarien extra polispatrull för att stärka upp gränsen mot Turkiet.

I början av mars skickade Bulgariens regering 1 000 extra soldater för att hjälpa till att patrullera zonen.

Vid ett särskilt möte i Europeiska rådet, som hölls den 10 mars tillkännagav den bulgariska premiärministern Borissov sin avsikt att be Europeiska kommissionen om 130 miljoner euro för att kunna förstärka polisens resurser i händelse av en allvarlig migrationsvåg. Detta enligt den engelskaspråkig bulgarisk tidningen Sofia Globe.

Bulgarien motsatte sig nytt migrantläger i gränsregionen

Enligt nyhetsbyrån AFP har Grekland föreslagit att ett flyktingläger skulle byggas nära den grekisk-bulgariska gränsen. Detta motsatte sig Bulgarien bestämt på mötet den 10 mars.

Situationen vid den turkisk-grekiska gränsen försämras snabbt.

Situationen vid den turkisk-grekiska gränsen försämras snabbt.

I den här videon från i går kväll kan man tydligt se tusentals migranter som försöker storma den grekiska gränsen och att de använder ett större antal molotovcocktails.

Grekarna svarar med tårgas.


Mot bakgrund av stigande fara kommer Polen och Österrike att skicka över 100 gränsvakter och officerare meddelar rmx-news.

Österrikiska poliser har anlänt och bevakar nu den grekisk-turkiska gränsen med specialbepansrade fordon. Österrike vs Turkiet precis som 1529 och 1683.

1 thought on “Bulgarien öppnar Evrosdammen. Det kan bli hela Europas räddning.

  1. Vi är ju tacksamma för den hjälp vi kan få när det gäller Turkiet som bråkar och hotar. Sanktionera allt som går, Bojkotta semesterresor till Diktatorländer, De har gjortsig förtjänta av Santioner som känns.

Comments are closed.