Sverigedemokraternas Charlie Weimers står på kvinnornas sida mot förtryckande slöja.

EU Politik utrikes

28 september 2019

Aldrig mer svenska politiker i slöja för mullornas skull, säger Weimers i Europaparlamentets debatt om resolution där EU fördömer Irans behandling av kvinnor som vägrar bära slöja.

Vi måste stå upp för våra västerländska traditioner i mötet med islam och frihetshatande regimer som kväver kvinnors frihet och livsglädje till den grad att en ung kvinna nyligen brände sig själv till döds utanför domstolen. Brottet som hon riskerade sex månaders fängelse för var att hon ville se sitt fotbollslag live, säger han.

Brott mot hijabtvånget straffas hårt.

Enligt FN har minst 32 personer gripits och minst 10 fängslats för att ha protesterat mot hijabtvånget sedan 2018. Iranska människorättskämpar frihetsberövades på internationella kvinnodagen tidigare i år efter att kvinnorna utan huvudduk fredligt protesterat mot Irans lagar om slöjtvång medan de delade ut blommor i Teherans tunnelbana.

Irans kvinnor kämpar

Sedan en tid tillbaka har motståndet mot hijabtvånget växt i Iran. Kvinnor tar av sig hijaben och filmar det. I Iran är sådan handling staffbar och mycket modig.