Afghansk kvinna vädjar. Vi behöver männen här mot talibanerna.

Migration Politik inrikes

26 september 2019

Kära ni som försöker hjälpa de ensamkommande pojkarna från Afghanistan. Ni menar väl men som afghansk kvinna kan jag berätta att ni är en förbannelse. Vi behöver dessa män i Afghanistan för att besegra Talibanerna som utgör ett stort hot mot Afghanistans kvinnor.

Den afghanska kvinnan är anonym, men hennes vädjan är många kvinnors vädjan i Mellanöstern.

Det finns inga bevis för att regeringssidan rekryterar minderåriga. De som är under 18 år som flyr till Sverige gör det snarare för att undvika rekryteras av regeringsstyrkor när de väl fyller 18. Denna undanflykt är en katastrof eftersom regeringen behöver fler soldater för att stoppa Talibanernas framfart.

Så pass många potentiella soldater från regeringssidan har lämnat Afghanistan att Talibanerna vinner mark och andra länder blir åter tvungna att rycka in, vilket inte är bra. Vi vet med erfarenhet att när västerländska trupper tågar in i Mellanöstern eller Centralasien så leder det till följdkrig, terrorism och mer lidande. Det leder också till en fortsatt känsla av att väst invaderar muslimska länder. Detta i sin tur stärker Talibanernas ställning och ökar risken för terrorattacker både i väst och i Mellanöstern och Centralasien. Nej, vi afghaner måste få sköta detta själva.

Vi lider med de män som tvingas bära vapen men ni gör Afghanistan och särskilt afghanska kvinnor en björntjänst när ni tar emot våra blivande soldater i väst. Tänk på att det som vanligt blir afghanska kvinnor som kommer få lida mest när Talibanerna återvinner mark.