Karlsten kritiserar Lamotte när han svarar med samma mynt.

Säkerhet Samhälle

Trolljägarna jagar enskilda privatpersoner som inte är offentliga personer för att de uttryckt sig kritiskt till regeringens politik och följderna av den. En av dessa äldre rädda heter Elsa, som jag berättade om i en artikel 24 september i år. Nu tycker Karlsten att en frontfigurerna för Trolljägarna ska behandlas med silkesvantar. Lamottes fru har blivit kontaktad på sitt arbete. Det om något är ett övertramp. Inte Lamottes reaktion.

Emanuel Karlsten har idag på Twitter gjort ett synnerligen ogenomtänkt Facebookinlägg:

”Var går Joakim Lamottes gräns?

Det ska först sägas: Joakim Lamotte gör en hel del bra saker. Jag tror att han är viktig för många som känner sig svikna av ett etablissemang och samhälle de förlorat kontakt med eller förståelse för. Jag tror också att Lamotte drivs av ett genuint patos och vill göra rätt.

Men Lamotte gör så många fel, passerar så många gränser. Åtminstone om han vill fortsätta kalla sin verksamhet för journalistik.

Jag skriver detta nu, inte bara för att han nyss använde mig som exempel för sina 196 000 följare, utan för att jag därmed också blivit en del av hans företags-maskineri. Jag tycker det är viktigt att tydliggöra.

Joakim Lamottes företag gjorde förra en vinst på 1 290 000 kronor. Inte omsättning, utan vinst. Det är en tredubblad vinst från året innan.

Det är inte dåligt att tjäna pengar (jag tjänar också bra med pengar, om än inte lika mycket som Lamottes), men det finns några anledningar till att jag tar upp det: Lamotte driver bolaget tillsammans med sin fru. Deras gemensamma bolag gör både föreläsningar, naprapati och får donationer från Facebookföljare som läser inlägg – som det om mig.

Att bolaget drivs tillsammans med makan är viktigt, eftersom det senaste inlägget Lamotte gör handlar om att journalisten Robert Aschberg sökt Lamotte för programmet Trolljägarna. Tydligen vill Lamotte inte radera kommentarer, oavsett dess lämplighet, vilket fått Aschberg att söka Lamotte. När Lamotte inte gått att nå, har Aschberg sökt övriga i bolaget, den ordinarie ledamoten, tillika Joakims fru.

Trots det presenteras just det tillvägagångssättet som ett grovt övertramp. Att Aschberg gått så långt som att ”ringa min fru”.

För detta straffas Aschberg med uthängt telefonnummer – och ett gott ”råd” om att inte ge sig på Lamottes familj.

Budskapet till de swishgivare, som redan känner sig distanserade från all typ av etablissemang, är tydligt: Lamotte är utsatt. Attackerad av de med makt. Till den grad att de nu ger sig på hans fru. Då _känns_ straffet rimligt, då _ska_ de hängas ut.

De hot Lamotte tidigare (och kanske fortfarande) tar emot är fruktansvärda och jag kan inte föreställa mig hur pressad man måste vara om man har barn som också varit utsatta. Kanske är det så man ska förstå hans reaktion?

Men nej, det ursäktar inte och förklarar inte hans tidigare övertramp. Det är i bästa fall aktivism klätt i journalistiska kläder och det behöver sägas:

En modell som bygger på att nå ut genom Facebooks algoritmer kräver ett högt tonläge. En affärsmodell som bygger på samma sak, kräver ännu högre tonläge.

Lamotte bemästrar detta bättre än någon annan. Och därför är han också ett exempel på det han själv säger sig förakta: Journalistik som förvränger händelser för egna syften. ”

Karlsen jobbar på statsfinansierad regimtrigen media som journalist, krönikör och programledare för P1.

Bakgrunden är att Aschberg ville göra en intervju med Lamotte, vilket Lamotte tackat nej till. Aschberg kontaktar då Lamottes fru på hennes arbetsplats. Detta kan inte anses vara god journalistik. Lamotte har små möjligheter att få samhällets hjälp mot övertramp. Han har bland annat ignorerats av polisen för de allvarliga hot han utsatts för, vilket jag redogjort för i artikel 31 juli i år.

Det Lamotte gjort nu, som Karlsen tycker är ett så stort övertramp, är att Lamotte offentliggjort Aschbergs telefonnummer. Han anser att om Aschberg utsätter andra för dessa metoder, så får Aschberg acceptera att dessa metoder även används emot honom själv.

Lamottes Facebookinlägg efter att Aschberg kontaktat hans fri på hennes arbetsplats:

Lamottes svar till Karlsen.