Tallinger intervjuar visselblåsare på Löwenströmska sjukhuset: De stänger in dem på rummen med konstaterad covid-19. De ger dem troligen inte syrgas och sätter in plastpåsar i patientutrymmena.

Samhälle

Dr Jon Tallinger intervjuar visselblåsaren som är 35 år och jobbar på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.

Han har fått höra sånt som han inte skulle höra egentligen, säger han.

Han berättar att på en av avdelningarna, avdelning 36, är de intagna patienterna i karantän. De ska sitta i karantän på sina rum i sex månader.

I torsdags var det fem personer på avdelning 36 med konstaterad smitta i karantän på ”vinge 1” och tre personer på avdelning 35 med konstaterad smitta varav ingen under extra karantän, berättar han.

De är inlagda med rättspsykriatisk tvångsvård. De ska isoleras på sina rum i sex månader. Avdelning 36 har suttit i två veckor nu. Han vet inte om någon har dött.

De som är sjuka och har andningsbesvär får troligen ingen syrgas. Det har nämligen inte kommit någon beställning under dessa 2 veckor och de två syrgastuber som finns på avdelning 36 i vårdrummet (en på akutvagn och en i reserv) stod orörda i torsdags 23 mars, säger han.

Lyssna på hela Jon Tallingers och visselblåsarens samtal här:

Artikeln har uppdaterats med mer fakta efter att visselblåsaren kontaktat Svea.

Han berättar att det faktiskt verkar som att de uppmuntrar patienterna att ta livet av sig. Det är det han reagerar starkast på.

– Sex månaderna i karantän är ett samtal jag överhörde mellan översjuksköterska och läkare på telefon medan jag arbetade i medicinrum, vårdrum och reception. Översjuksköterskan var upprörd, med rätta, tillägger han.

– De plastpåsar jag upptäckt fanns att tillgå i dagrummet, på den första toaletten samt i matsalen. I dagrummet samt matsalen satt patienter helt utan uppsyn utav personal. På ”vingarna” och dess toaletter var det fortsatt papperspåsar. Vad gäller patienternas/de intagnas rum vet jag inte.

Normalt har man papperspåsar i patientutrymmena för att de inte ska kunna kväva sig. Nu har de bytt ut alla papperspåsar till plastpåsar. Rakhyvlar får de normalt bara låna för att raka sig, sedan ska de vara inlåsta. Visselblåsaren har hittat rakhyvlar liggandes på avdelningen framme. Det finns en toalett på avdelningen som ska ha låst dörr. Toalettsitsen sitter löst och är tung och dörren står öppen.

Han är mycket bekymrad över det här. Dr Jon Tallinger ber honom fråga sina kollegor på sjukhuset om någon är beredd att anonymt eller öppet är beredd att prata med honom för att han ska få förstahandsuppgifter gällande den allvarliga situationen på avdelningarna han har berättat om.

Vad är Löwenströmska sjukhusets avdelning 35 och 36 för avdelningar?

Löwenströmska sjukhuset tillhör Stockholms läns sjukvårdsområde som erbjuder hälso- och sjukvård i Region Stockholms regi, sektion nord.

3 mars flyttade avdelningarna 16 och 18 från S:t Görans sjukhus, till avdelning 36 på Löwenströmska sjukhuset.

10 mars flyttade avdelning 16 in på avdelning 35. I och med denna flytt byter avdelning 16 namn till avdelning 35 samt avdelning 18 till 36. Båda avdelningarna bedriver rättspsykriatisk vård.

Tidigare artiklar i ämnet:

Dr. Whistleblower: Alla har rätt till syrgas vid covid-19. Jag tänker inte vårdplanera på det sättet.

Dr Whistleblower i DGS-TV. Om man har en okänd virussjukdom som drabbar lungorna som gör att man kvävs till döds så borde ju syrgas vara absolut nummer ett, två och tre skulle jag vilja påstå.

Dr Whistleblower Jon Tallinger skriver öppet brev till Stefan Löfven. Låt oss nu få rädda liv.

Dr Jon Tallinger vädjar till världen. Vi behöver hjälp utifrån.

Dr Tallingers budskap ratat av SVT, men nu sitter en tf överläkare i SVT och pratar om hur bra syrgas är för covid-patienter – i u-länder