Dr Whistleblower i DGS-Tv. Om man har en helt okänd virussjukdom som drabbar lungorna som gör att man kvävs till döds så borde ju syrgas vara absolut nummer ett, två och tre, skulle jag vilja påstå, säger Dr. Jon Tallinger.

Samhälle

Dr Whistleblower Jon Tallinger medverkar i DGS-tvs Coronapanelen.

Han berättar att de har fått en video från Jönköpings läns landsting, vilket är det landsting som hans vårdcentral tillhör. Det är Stockholms sjukhem som har producerat videon.

Vårdplanering görs rutinmässigt. Nu skickar de alltså ut en video om vårdplanering av just coronapatienter riktad till primärvården.

I videon från Stockholms sjukhem beskrivs hur specifikt Covid-19 patienter ska palliativvårdsbehandlas i primärvården. Du hittar den videon längre ner i artikeln.

Dr Jon Tallingers intervju hittar du 25.20 in i programmet.

I videon påpekas hur viktigt det är att vårdplanera och hur man ska lägga vårdplaneringen om patienterna får coronavirus.

Vårdplanering görs rutinmässigt. Nu skickar de alltså ut en video om vårdplanering av just coronapatienter riktad till primärvården.

När Dr Tallinger tittar på videon så ser han att första behandlingen som beskrivs är morfininjektion och att man kan öka på med morfin och så pratar de om att man kan använda lugnande medel.

Han tittade till slutet av videon och konstaterar till sin förskräckelse att ingenstans nämns det att man även skulle kunna prova syrgasbehandling, eller för den delen intravenös antibiotikabehandling.

Patrik Engellau frågade om det inte är så att coronapatienter som får sjukdomen riktigt allvarligt får svårt att andas.

Ja, om man har en helt okänd virussjukdom som drabbar lungorna som gör att man kvävs till döds så borde ju syrgas vara absolut nummer ett, två och tre, skulle jag vilja påstå, säger Jon Tamlinger.

Morfin minskar det som driver andningen. Man andas mindre och får mer syrebrist. Visserligen blir man lugn av det, men det skyndar på döden.

Dr. Tallinger kan inte hitta en förklaring till hur det är tänkt att primärvården ska vårdplanera de här patienterna som är rimlig i hans huvud.

Engelau frågar om de har syrgas på äldreboenden som de kan ge. Tallinger har inte varit på något äldreboende där de kunnat ge syrgas. Alla sjukhusavdelningar har dock syrgas så de hade kunnat ligga på vilken avdelning som helst.

Vill landstingen inte att primärvården skickar de coronasjuka från äldreboenden till sjukhus?

Om de inte hade skickat en instruktionsvideo specifikt om coronapatienter så hade Dr Tallinger gjort som innan, det vill säga fortsatt att skicka coronapatienter som har svårt att andas till sjukhus.

Engerlau funderar över om det skulle kunna vara så att de är rädda för att för många skickas till sjukhusen och att de därför ger instruktion om att ge de här patienterna på äldreboenden annan vård än de skulle få någon annanstans på grund av det.

Det är en skrämmande tanke att landstingen instruerar läkarna på vårdcentralerna att ge allvarligt sjuka som har svårt att andas morfin. Hade jag andnöd så vore det förstås syre jag skulle vilja ha, inte lugnande som dessutom påskyndar min död.

Hjälper verkligen syrgas vid covid-19?

Dr. Jon Tallinger skriver: Jag förväntar mig nästan att SVT lyckas hitta nån ”expert” med titel som säger att syrgas har ”begränsad effekt” vid palliativ vård. Jag har hört det innan.

Detta gäller dock INTE om man har syrebrist av covid-19. Vid covid-19 blir väggen i lungblåsorna så inflammerade och tjocka så syrgas inte kan passera passivt ut till de små blodkärlen. Det enda som hjälper då är att öka syrgashalten i luften från 21% till 100%. Detta är ett unikt tillstånd kallat ARDS som inte finns i normal palliativ vård. Efter några dagar när svullnaden lagt sig kan man sluta med syrgas. Var väldigt försiktiga när ni läser SVT.

Syrgas vid covid-19 är väldigt viktigt vare sig man är i livets slutskede eller inte. Vetenskapen dikterar detta. Sunt förnuft dikterar detta. Alla experter i världen vet detta och ger syrgas till så många man någonsin kan som har andnöd vid covid-19. Men inte Sverige.

De som argumenterar för att man inte ens ska försöka detta vid infektion med ett virus som vi inte har erfarenhet av i vårdsverige får helt enkelt uppdatera sina gamla kunskaper i sitt fält.

Videon som det pratas om i inslaget är producerad av Stockholms sjukhem som du kan se här:

https://youtu.be/2aGXr-q7YU0

Medverkande i dagens avsnitt av DGS-tv:

Patrik Engellau, författare, näringslivsperson och
samhällsdebatör. Patrik är även styrelseorförande i
tankesmedjan Stiftelsen Den Nya Välfärden.

Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi vid
Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska sjukhuset
samt ekonomie doktor vid Linköpings universitet.

Olle Isaksson, professor i endokrinologi och f.d.
prefekt vid institutionen för invärtesmedicin vid
Sahlgrenska akademin.

Mats Eriksson, docent i anestesi och intensivvård.

Mikael Fjällid, överläkare i anestesi och intensivvård,
senior medicinsk konsult.