Lega överväger att lämna Euron om de vinner nästa val.

EU Politik utrikes

Italiens största parti Lega, under ledning av Matteo Salvini, har meddelat att de överväger att gå ur euron om de kommer till makten.

Partiets högsta ekonomiska rådgivare Claudio Borghi, som också är ordförande för budgetutskottet i parlamentets underhus, sa i en TV-intervju med programföretaget Rai 3 att det inte ska vara otillåtet att diskutera att lämna den gemensamma valutan. Han säger att det skulle vara möjlig om Legas inställning till detta stöds av 25 – 30 procent av väljarna.

Italien har varit i konflikt med EU om Italiens årliga budgetunderskott sedan bildandet av koalitionsregeringen mellan Lega och Femstjärnerörelsen i maj 2018.

Lega är fortfarande det mest populära partiet i landet och har cirka 34 procent av väljarsympatierna trots att de inte ens ingår i den nuvarande regeringen.

I augusti drog Matteo Salvini sig ur koalitionen med Femstjärnerörelsen i hopp om att utlösa ett allmänt val. En förtroendeomröstning om den italienska premiärministern Giuseppe Contes regeringen ägde rum den 20 augusti. Regeringen bestod av Salvinis Lega och Femstjärnerörelsen. Lega ville fälla sin egen regeringen för att få till ett nyval. De hade tillsammans med högerpartiet Fratelli d’Italia och det konservativa Silvio Berlusconis Forza Italia begärt omröstningen. Lega hoppades kunna gå fram stort i ett efterföljande nyval sedan de fått ett ökat stöd i opinionsundersökningar och i EU-valet.

En av de övervägande orsakerna till att regeringen ville ha nyval var att de hade svårt att få igenom viktiga och verkningsfulla lagar i migrationsfrågan med det mandat de fick vid valet 2018. Eftersom både Salvini personligen och hans parti Lega hade stort förtroende i opinionsundersökningar ville de se om de genom ett nyval kunde skapa bättre förutsättningar för att styra Italien i en positiv riktning.

Avgående premiärminister Conte (PD) fick istället uppdraget att bilda en ny regering av president Sergio Mattarella. Tanken var att PD skulle bilda regering tillsammans med Femstjärnerörelsen för att undvika nyval. Detta gjorde de sedan också, vilket ledde till att den nya vänsterkoalitionen öppnade upp Italiens hamnar för migranter igen, som Salvini framgångsrikt hade lyckats minska radikalt. Detta skrev jag om i en artikel 3 september.

Borghi sa till Rai 3: ”Jag tror inte att något ämne ska vara tabu. Mina idéer om euron är välkända men jag diskuterade dem inte under hela året i regeringen eftersom vi tecknade ett regeringsavtal med Femstjärnerörelsen där man inte skrev med att Italien skulle lämna Euron. Det blir politiskt möjligt om viljan att lämna Euron delas av ett tillräckligt många människor, låt oss säga 25 – 30 procent. Han frågar retoriskt reportern: ”Tycker du då att det ska vara förbjudet att lägga fram dessa människors önskningar?”

Borghi har varit en stark motståndare till euron, särskilt de senaste månaderna. I en intervju med den italienska dagstidningen Il Fatto Quotidiano i augusti sa han: ”Att gå ur euron skulle vara positivt för Italien. Jag skulle göra det om jag hade stödet att göra det, till exempel genom att vi får 50 procent i ett val.”

Under de senaste veckorna har Salvini ökat sitt motstånd mot eurozonen. Både Salvini och Borghi för fram att den föreslagna reformen av räddningsfonden skulle ställa Italien under hårda villkor för att få ekonomiskt stöd.

Till och med rivalen Femstjärnerörelsen hotar att blockera ratificeringen av reformeringen av räddningsfordon, trots att de båda partierna blev bittra politiska motståndare när deras regeringskoalition revs upp i somras.

Femstjärnerörelsens ledare Di Maio, som också är utrikesminister, och försöker vända sitt partis nedgång i opinionsmätningarna, har skapat inre motsättningar i regeringen genom att kräva förändringar av reformen.

I mitten står premiärminister Giuseppe Conte med sitt EU-positiva parti som partner i den nuvarande regeringen med Di Maios Femstjärnerörelse.

Conte kommer att närvara i parlamentet på måndag för att svara på förslaget. Han bröt mot krav i Italiensk lagstiftning när han träffade en överenskommelse om EU-fonden vid ett toppmöte i EU i juni.

”Det Conte har gjort skadar italienarna,” berättade Salvini för reportrar förra veckan, och anklagade premiärministern för att ha accepterat förändringarna i hemlighet.

”Låt Salvini lämna in en anmälan, så ska jag stämma honom för förtal,” svarade Conte på ett besök i Ghana.

På onsdagen försökte den italienska finansministern Roberto Gualtieri övertala kollegorna från euroområdet att återuppta förhandlingarna om förändringarna i fördraget.

Borghi lade mer bränsle på elden när han svarade en av Politicos journalist som frågade om han officiellt startar om en utträdeskampanj ur EU för Italien. Borghi svarade: ”Blir ni journalister inte trötta på att köra samma trick hela tiden? Vår position förändras inte.” Han hänvisade sedan till ett skriftligt dokument som anger partiets officiella ståndpunkt.

Han tillade att alla idéer som stöds av en stor grupp människor kommer också att övervägas. ”Det är naturligtvis en stor skillnad mellan att säga att något borde diskuteras och att nå en majoritet för det.”, tillade han.

EU:s ledare är beredda att ta ett enhälligt beslut om en slutgiltigt plan för att reformera ESM i Bryssel den 12 – 13 december, men italienska medier rapporterade på lördag att Conte kan komma att begära att senarelägga beslutet och försöka införa några förändringar.

Gualtieri har förberett ett förslag till ändringar i ett reformutkastet som skulle göra det möjligt att ta beslut utan dröjsmål och ändå respektera Di Maios begäran om förändringar, rapporterade La Repubblica på söndagen.

Ändringarna som nu ligger på bordet är tänkta att ge ESM större befogenheter, inklusive att låta den fungera som livlina för Eurons krisfond för banker.

Debatten har kommit att handla om en genomgående kritik av ESM och dess förfarande. ESM inrättades av länderna i euroområdet 2012 efter den årslånga finanskrisen för att lösa ut länders statsskulder i utbyte mot strikta reformer.

”Vi har väckt en debatt om ESM. Äntligen har italienarna nu fått information om det, och det bara tack vare Lega”, sa Salvini på lördagen.

Det är bra att Di Maio äntligen vaknade till; vi räknar med kohandel mellan Femstjärnerörelsen och demokraterna.

Conte har å sin sida sedan länge slutat försvara Italiens nationella intressen.”