Boris Johnson lovar lägre migration och tuffare regler för arbetskraftsinvandrare om han vinner valet

EU Politik utrikes

Den brittiska premiärministern Boris Johnson lovar lägre invandring om han vinner makten i valet som hålls på torsdag. Han säger också att han inte är fientligt inställd till att låta utlänningar arbeta och bo i Storbritannien på en övergripande nivå. Han vill att de invandrare som kommer till Storbritannien ska bidra till landet och kunna skapa sig bra liv där.

Storbritannien har allmänna val den 12 december. Resultatet av detta val kommer att bestämma Brexit öde. Det är ett val mellan Johnson som har en marknadskonservativ inriktning och det socialistledda oppositionspartiet.

”Antalet invandrare kommer att minska eftersom vi kan styra systemet,” sade Johnson till Sky News och hänvisar till den inriktning de vill införa. ”Det jag inte tycker är rätt är att ha en okontrollerad invandring.

Johnson har lovat ett poängbaserat system för att kontrollera invandringen. Han säger att hans fokus är att kraftigt skära ned på okontrollerad migration, men att det ska finnas utrymme för högutbildade och andra arbetare att komma till Storbritannien.

Johnsons föreslagna ”australiensiska” poängsystem för att minska invandringen har kritiserats med att de inte ha förstått hur viktiga jobb med låg och medelhög kompetens är för den brittiska ekonomin.

Programmet är tänkt att dela in framtida invandrare i tre nivåer. En för personer med hög efterfrågad kompetens, en för yrkesarbetare med ett jobberbjudande och en för okvalificerade som ingår i ett system med uppehållstillstånd som löper på kort tid.

” Jag är inte fientlig till invandring … Jag tror på att låta människor komma till detta land och jag tror att om de har talanger och de vill göra saker och skapa sig ett liv i Storbritannien och de kan bidra till vårt land – då är det fantastiskt, säger Boris Johnson