Leo Kramár skriver öppet brev till Peter Wolodarski: – Vi lever inte på 1930-talet och historien upprepar sig inte.

Politik inrikes Samhälle

Leo Kramár är tidigare företagsledare och ekonom. Han har skickat ett brev till Peter Wolodarski som han öven offentliggjort på sin Facebooksida.

Peter Wolodarski kritiserar Kristersson för hans kontakter med Åkesson och åberopar flitigt Hédi Fried. Så jag mejlar till honom (han kommer knappast att läsa det, men i alla fall)

”Bäste Peter,

jag är lika gammal som Hédi Fried, som jag betraktar som vän och som jag respekterar som en klok kvinna och erfaren psykolog. Jag har liknande bakgrund, men hade större tur än hon och undslapp det värsta. Jag har ändå som tonåring upplevt 1930-talet, 1938 flykt undan tyskarna, sedan sex år av ockupation med falsk identitet, förhör på Gestapo. Min far och ett antal släktingar dödades i Auschwitz.

Jag delar inte Hédis analys av situationen i Sverige och hennes farhågor. Jag har svårt att känna fruktan för en handfull skränande nynassar, ännu mindre för Åkesson och hans parti.
Vi lever inte på 1930-talet och historien upprepar sig inte.

Jag bor granne med Malmö, en stad med uppskattningsvis 50 000 muslimer, de flesta med rötter i Mellanöstern. Varken Hédi eller du kan vara okunniga om i vilken situation judarna i Malmö befinner sig, varför synagogan måste bevakas, varför församlingslokalen ser ut som en fästning, varför judarna inte vågar gå ute med kippa, varför man spottar på rabbinen på gatan, varför judiska lärare blir trakasserade i skolan. Varför Malmöjudar emigrerar.

Alltsedan jag fick huvudet blodigt av kommunistisk polis i februari 1948 har jag inte blivit utsatt för värre våld än för några år sedan I Malmö, då vi vid en demonstration för fred i Mellanöstern blev överösta med stenar och flaskor från en tusenhövdad vrålande mobb med palestinska flaggor. När kabeln till högtalaren hade kapats – det var en folkpartistisk riksdagskvinna som talade då – fick vi under polisskydd genom bakgator utrymma Stortorget.
Att den socialdemokratiska majoriteten i Malmö inte har gjort ett dyft åt antisemitismen i staden är naturligt. Mellan 80-90% av väljarna i invandrartäta områden röstar på S och V.

Så ser judarnas situation i Sverige i dag ut.

Mvh

Leo Kramár
fil. kand. i ekonomi och statskunskap, behörig ämneslärare,
författare till ”Rasismens ideologer. Från Gobineau till Hitler”,
översättare”

1 thought on “Leo Kramár skriver öppet brev till Peter Wolodarski: – Vi lever inte på 1930-talet och historien upprepar sig inte.

Comments are closed.