Tomas Åbergs förlikningsersbjudande.

Okategoriserade

Av Para§rafs Redaktion 2020-01-20

I fredags skrev vi på Para§raf om förtalsmålet där en kvinna dömts för att ha delat en text av Joakim Lamotte. Nu har målsägande Tomas Åberg, som är projektledare för Näthatgranskaren, kommit med ett förlikningsförslag. Detta brev har tidigare skickats till Lamotte. Para§raf har fått möjlighet att publicera brevet i sin helhet.

Erbjudandet innebär en möjlighet för Joakim Lamotte att hjälpa dem som delat hans text att slippa undan framtida skadestånd. Han får också en chans att ekonomiskt stötta våldsutsatta kvinnor.

Den som önskar en tydligare beskrivning av ärendet kan läsa Andreas Magnussons text från 2020-01-16, Delade Lamottes text – dömd för förtal

Nedan återges i sin helhet Tomas Åbergs brev med erbjudandet om förlikning:

Hej Joakim!

Med tanke på utfallet i domen i Göteborgs tingsrätt där en person dömdes för att ha delat en text av dig som du publicerat 2018-09-24 vill jag nu erbjuda en slags lösning mellan dig och mig.

Flera stycken i din text bedömdes som förtal och som du vet har jag tidigare polisanmält din text. Åklagaren valde dock att inte inleda en förundersökning, utan hänvisade till att det är ett enskilt åtal vilket jag får driva själv. Detta är något som jag nu överväger att göra.

Jag ser att du hedervärt nog erbjuder dig att betala eventuella skadestånd för de som har dömts för att ha delat din text. Mitt förslag är att vi istället ska lösa detta utan att behöva belasta rättsväsendet. Inte minst med tanke på att över 1000 personer delat texten skulle det kunna bli synnerligen dyrt i slutändan.

Jag har än så länge bara stämt sex stycken som delat ditt inlägg. Jag har i dagsläget inte bestämt om jag ska lämna in fler stämningar.

Jag vill också ge dig rådet att innan du svarar på mitt erbjudande så är det alltid bra att anlita ett juridiskt ombud som kan ge dig råd i denna fråga.

Erbjudande om lösning.

Nedan följer en beskrivning av de förbindelser vi ingår om du och ditt juridiska ombud väljer att lösa detta på föreslaget sätt.

Du förbinder dig till följande:

  1. Att radera samtliga dina texter om mig, då de alla innehåller förtalspåståenden. Det står dig dock självfallet fritt att framöver granska och skriva om den organisation jag jobbar för, samt om mig och mitt jobb för organisationen.
  2. Att på din Facebook-sida publicera en lämplig ursäkt till mig.
  3. Att betala 100 000 kronor till organisationen Kvinna till kvinna. Det är en organisation som hjälper våldsdrabbade kvinnor världen över och som verkligen behöver pengar för sitt viktiga arbete.

Jag förbinder mig till följande:

  1. Att dra tillbaka alla de stämningar eller de delar av stämningarna som rör ditt inlägg som jag gjort fram till dagens datum, i de ärenden där det ännu inte kommit en dom.
  2. Att inte stämma ytterligare någon annan för att ha delat inlägget. Möjligheten att ytterligare dela inlägget försvinner också i och med att du tar bort det.
  3. Att inte bedriva någon juridisk process mot dig gällande de texter du skrivit om mig fram till 2019-01-15. Skulle du i framtida texter skriva nya förtalspåståenden så ligger det såklart utanför denna uppgörelse.

Jag hoppas att du ser det konstruktiva i denna lösning. Det är ett försök att få till en smidig lösning som vi båda kan vara nöjda med. Om du skulle vilja ingå en förlikning på detta sätt så kommer jag snarast att be den advokatbyrå som företräder mig att skicka ett avtal enligt ovan.

Med vänlig hälsning
Tomas Åberg

Joakim Lamotte erbjuds förlikning