Hjälporganisationer (NGO:s) sägs göda flyktingsmugglare på gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Migration

Hjälporganisationerna är det främsta skälet till att trafiken mellan Turkiet och Grekland lever och växer.

Det framställs i media som om dessa ”frivilliga” bara hämtar upp människor som når Lesbos land, men tvärtom. Många av dessa organisationer organiserar till och med var trafiken och leveransen kommer att ske. Med kikare på utvalda punkter och vid bergstopparna ser de var den grekiska kustbevakningen befinner sig och ger de rätta koordinaterna till sina partners på den turkiska sidan.

Då vet flyktingsmugglarna var det är fri passage så att de kan komma igenom gränsen med migranter.

Vi har över hundra av dessa från NGO-organisationer på Lesbos! Nu har människor fått nog och attackerar dem, och därmed lämnar de ön.

Det spelas upp rena teaterföreställningar på stränderna som organiseras av dessa organisationer. Det är viktigt för dem att hålla verksamheten igång så att de har en grund för sin existens.

I tidsskriften Dokument ger gästskribenten Christos Avgerinos två exempel. Först en bild som serverades i media, och sedan videon av själva inspelningen (vad du inte ser). Sedan den perfekta bild som visas upp, lite Photoshopad dessutom för att verka mer dramatisk.

Lägg märke till att när hon skriker går mannen till höger ner till vattnet för att bli våt (!), så att det kommer att se mer verkligt ut i den slutliga bilden.

Han skriver: ”Jag har sett sådana videor ganska mycket sedan 2015, då parasitorganisationer invaderade min ö.