Tony Sjöberg: Inse nu alla att smittan i Sverige från början härstammar från Iran.

Politik inrikes

Tony Sjöberg: Inse nu alla att smittan i Sverige från början härstammar från Iran och fick spridning via moskéerna. Spridningen via exempelvis alperna kom senare.

Och stod inte högern på barrikaderna och krävde att flygen från Teheran skulle stoppas då sanningen om smittspridningen i Iran nådde pressen?

Mullorna och UD gjorde allt i sin gemensamma makt för att dölja sanningen. Det kunde ju gynna SD om det visade sig att folk som flytt för sitt liv semestrade i hemlandet och därtill tog med sig smittan till Sverige.

En framtida objektiv smittspårning och analys kommer att belysa Iranresenärernas betydelse för den snabba smittspridningen.

Den kommer också att belysa att regeringens flathet och rädsla att spä på rasismen och reta handelspartnern Iran ledde till att Sverige fick en ohyggligt större smittspridning än resten av norden.

Observera att det inte bara är svenskar av alla nordbor som far till alperna och skidar.

Process:

Från Iran med folk som flytt för sitt liv som nu semestrat i hemlandet, ut i förorterna och spridning via moskéerna och därifrån ut till äldreboende via hemtjänsten.

Smittan från alperna kom nästan en månad senare. Tystats ner? Bara förnamnet.

Tony Sjöberg är samhällsdebattör. Du hittar hans Facebooksida här.

°°°

Minns ni vad som hände i februari och mars?

Aftonbladet skriver den 29 februari: Ashkan och hans mamma har under veckan lidit av feber, hosta och ömma kroppar. Då mamman är på besök från Iran misstänker Ashkan coronavirus – men trots upprepad kontakt med vården har de ännu inte testats. Ashkans mamma landade i Sverige lördagen 22 februari.

Vad gjorde andra länder?

Den 23 februari stoppar Kuweit alla flyg från Iran. Förenade Arabemiraten stoppar flyg från Iran den 25 februari. Georgien stoppar flyg från Iran den 25 februari.

Irans regim är inte kända för öppenhet och transperans. Den som är intresserad av vad som händer i landet måste därför söka andra nyhetskällor än de som styrs av Irans regim.

Vad berättade utländsk media om vad som hände i Iran?

BBC-reportern Bahman Kalbasi skrev den 28 februari:

Där rapporterade att 210 personer då hade dött av covid-19 på olika sjukhus i Iran. Länk till artikeln i persiska BBC här.

Vad skrev svensk msm?

Jag antar att våra myndigheter följer utländsk press, men även om de inte gör det borde de åtminstone läsa Aftonbladet.
Amir Hosseini intervjuades för Aftonbladet den 28 februari. Amir följer flera persiska nyhetskanaler. På torsdagen publicerade ett regimkritiskt Instagramkonto en ögonvittnesberättelse där coronasituationen i Teheran beskrivs som ”katastrofal”.

I ljudinspelningen, som förmodligen är gjord i den krypterade meddelandetjänsten Telegram, berättar en anonym kvinnlig anställd på Shohadaye Yaftabad-sjukhuset i Teheran om situationen där i måndags. Kvinnan säger:

Nu riskerar jag mitt liv och lämnar det här röstmeddelandet. Det jag sett med mina egna ögon är att situationen är mycket mer katastrofal än våra statliga medier berättar. När jag jobbade på sjukhuset i går dog 17 personer av coronaviruset”.

Kvinnan, som ska vara anställd vid sjukhuset men oklart i vilken befattning, konstaterar att myndigheterna samma kväll meddelade att åtta personer hade dött av viruset i hela landet sedan den 19 februari.

I ljudinspelningen uppger kvinnan också att sjukhusets huvudläkare, doktor Tabarsi, i måndags sade att mellan 50 och 60 procent av de som dittills smittats i landet hade dött.

– En katastrofal epidemi pågår. När ska doktor Tabarsi berätta för det iranska folket, och stoppa det som händer? säger kvinnan i den tre minuter långa inspelningen.

Kanske stod det och vägde någon gång i mitten av februari. Det fanns gott om signaler om allvaret.

Den 25 februari hade redan Irans grannländer stängt gränsen mot Iran och alla skolor och universitet hade stängt. Detta meddelade Middle East Forum.

Samtidigt meddelar Tegnell på Folkhälsomyndigheten i Sverige den 25 februari att – Sådana åtgärder har inte visat sig effektiva, när han tillfrågas varför flygningarna inte stoppas.

Plan från Iran stoppades först måndagen den 2 mars efter att Folkhälsomyndigheten meddelat Transportstyrelsen att Iran inte har kontroll över spridningen. De bad då Transportstyrelsen att dra in tillståndet för flygbolaget Iran Air.

Så lägligt. Dagen efter att Stockholms sportlov var över.

Regeringen meddelade den 2 mars att de via UD skulle ta hem de med svenskt medborgarskap som befann sig i Iran. Enligt Radio Sweden befann sig 2 000 – 3 000 svenska medborgare i Iran vid den tidpunkten.

Svenska ambassaden i Teheran arrangerade bland annat en flygning för svenska medborgare som vill ”hem” från Iran, genom att kringgå reglerna med en mellanlandning i Barcelona.

Hölls flyglinjen Iran – Sverige öppen för att Hazarerna skulle hinna till Sverige?

Befann sig för många av de som hävdar att de är så kallade ensamkommande migranter som ännu inte har svenskt medborgarskap i Iran och hälsade på släkten?

Tog Folkhälsomyndigheten andra hänsyn än sådana som har med smittskydd för vårt lands befolkning att göra när de inte stoppade planen från Iran förrän den 2 mars?

Myndigheterna nämner aldrig Iran som ett av de länder där smittan kom ifrån in till Sverige. De pratar bara om de resenärer som hade varit på semester i italienska och österrikiska alperna.

De pratar om sportlovsveckan för Stockholm, det vill säga vecka 9 (24 februari – 1 mars) som avgörande och då pratar de om Italien och Österrike.

Vad beror tystnaden om smitta från Iran på?

Varför är sportlovsresorna av hazarer från Iran så tabubelagda av myndigheten? Inser de att vi då lägger ihop ett och annat och förstår att förhalningen av flygstoppet från Iran hör ihop med att dessa hazarer inte är svenska medborgare och därför inte kan räddas hit av UD?

Det var troligen bestämt att dessa skulle hinna tillbaka till Sverige innan inskränkningar av flyg från Iran infördes.

Därefter tog ju UD endast med sig svenska medborgare och använde fuskrutten via bland annat Barcelona för att kringå flygstoppet från Iran.