Storbritannien är på väg att säkra ett handelsavtal med Amerika, säger utrikesminster Dominic Raab.
Utrikesministern säger att samtalen med USA har utvecklats väl och lovar att avtalet värt flera miljarder pund kommer att ge en enorm möjlighet att skapa jobb och att driva företag i Storbritannien.
Nyheten kommer bara några dagar efter att Storbritannien ingått ett handelsavtal med Japan till ett värde av 15 miljarder pund. Boris Johnson säger att avtalet mellan Storbritannien och Japan kommer att vara en språngbräda för Storbritannien för en renässans inom global handel.
Raab talade tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo under ett besök i Washington igår onsdag och sa att de båda hade gjort framsteg med förhandlingarna om frihandelsavtal och att de diskuterade vikten av en motståndskraftig ekonomisk återhämtning efter covid-19.
Han sa: ”Precis som Mike är vi villiga att förhandla, jag tror att det finns en enorm möjlighet till en vinn-vinn-affär. Vi är övertygade om att vi kan komma dit. ”
Mike Pompeo avfärdade påståenden att USA kommer att blockera alla handelsavtal på grund av premiärministerns planer på att ändra Brexit-utträdesavtalet med EU.
Kritiker hävdar att ändringarna i Brexitavtalet kommer att äventyra långfredagsavtalet (Nordirland/Irland).
Demokraten och talmannen Nancy Pelosi har uttalat att Storbritannien kan glömma ett handelsavtal med USA om de bryter internationellt fördrag, vilket de anser att Storbritannien gör om de ändrar i Brexitavtalet.
Storbritannien hävdar att de inte bryter internationella lagar, se tidigare artikel här.
Men Mike Pompeo sa: ”Vi litar på Storbritannien. Jag är övertygad om att de kommer att få detta rätt.
”Vi har klargjort vikten av långfredagsavtalet.
”Vi känner till komplexiteten i situationen.
”Vi har gjort vad vi kan för att ge hjälp där vi kan.
”I slutändan kommer detta att vara ett beslut för Storbritannien att ta och jag har stort förtroende för att de kommer att få detta rätt.”
Den brittiska regeringen håller på att förhandla om ett handelsavtal med EU som kommer att träda i kraft när övergångsperioden avslutas den 31 december.
Andra stora avtal är också på gång med Australien, Kanada och Nya Zeeland.
Premiärministern talade till kontaktkommittén igår onsdag och sa att han är övertygad om att Storbritannien kommer att trivas utanför EU.
”Vi hade en fantastisk presentation i regeringen häromdagen av Liz Truss från International Trade Secretary om listan över handelsavtal som hon nu kan göra som inte var öppna för detta land tidigare och som kommer att öppna marknader, stimulera handel, hjälpa medborgare och konsumenter.
Viktigt frihandelsavtal både för USA och Storbritannien
USA:s handel med Storbritannien med varor och tjänster uppskattades till 261,9 miljarder dollar 2018. Exporten var 140,4 miljarder dollar; importen var 121,5 miljarder dollar.
Storbritannien var USA:s femte största varuexportmarknad och USA:s sjunde största leverantör av varuimport 2018.
Storbritannien har redan säkrat avtal med 48 länder
Från och med den 1 augusti 2020 hade Storbritannien säkrat 19 handelsavtal med 48 länder, några med hjälp av ett mutatis mutandis- koncept, för att snabbt replikera de befintliga överenskommelserna mellan EU och dessa länder. De behövde bara förhandla och avtala om de mindre avtalsområden som skiljer. Detta gjorde att vissa avtal kunde reduceras till cirka 40 sidor från originalets omkring 1400.
Bland dem finns betydande ekonomier – efter nominell BNP – som Sydkorea, Schweiz, Israel och Sydafrika.
Karta över de länder som Storbritannien (i rött) har förhandlat fram handelsavtal med (mörkgrönt), de länder som de diskuterar löpande överenskommelser (ljusgröna) med, avtalen som diskuteras (lila) och de i fördiskussion (gula).
Läs mer om Storbritanniens utrikespolitik och försvar i Ui Landguiden.
Express – Storbritannien på gränsen till USA:s handelsavtal som Vita huset och Downing St ’kommer att göra’
Wikipedia – Storbritanniens frihandelsavtal