Xi Jinping reser till Saudiarabien – petrodollarn står på spel

Ekonomi Politik utrikes

Xis första resa på tre år kommer att gå till Saudiarabien, den centrala pelaren i petrodollarn.

Vad står på spel?

Högst upp på agendan kommer nästan säkert att fastställa betalning för Saudiarabisk olja i RMB istället för USD, vilket slår sönder ett bestående prejudikat som har funnits sedan 1974.

Snabb sammanfattning: petrodollarn, den dominerande globala reservvalutan som till stor del upprätthålls genom Saudiarabiens fortsatta vilja att bara acceptera USD för sin oljeexport. Den resulterande globala efterfrågan på USD beror på hur dollarns värde stöds upp.

Både Kina och Saudiarabien har betydande USD-reserver, av vilka många hålls i form av amerikanska statsobligationer.

Under de senaste åren har dock båda länderna nyligen avyttrat i en accelererande takt.

Vad orsakar denna avyttring?

Dels USA:s agerande som svar på kriget mellan Ryssland och Ukraina.

USA:s sanktioner signalerade till världen att valutareserver i USD inte är lika säkra som tidigare. Det är troligt att båda länderna utför en ny kalkyl för att mildrar denna risk.

Men handelspolitiken kommer inte att vara det enda på bordet, eftersom Saudiarabien också är Kinas största leverantör av råolja. Att säkra försörjningsvägar kommer sannolikt att bli ett stort diskussionsämne, särskilt de potentiella sårbarheter som finns, som Malackasundet.

I år gick Kina avsiktligt mot att säkra sin energiförsörjning genom att avvisa USA-ledda sanktioner och öka importen av rysk gas. Byggandet av Power of Siberia 2, en stor pipeline för att ansluta Kina direkt till Rysslands östra gasnät, kommer att påbörjas 2024.

Med tanke på hävstångseffekten Saudi-olja-för-yuan ger båda länderna, varför har det inte hänt tidigare?

Kina har sannolikt bidat sin tid. En sådan åtgärd kommer alltid att skada deras betydande andel i USA och initiera en tektonisk förändring i USA:s relationer.

Saudiarabien har på samma sätt väntat på att genomföra detta, eftersom de är starkt beroende av USA för försvar för att motverka Iran. Nu uppfattar de möjligen ett ledarskapsvakuum under Biden och ser hans administratörers försök att återuppta kärnkraftsavtalet med Iran, kastat åt sidan under Trump, som ett svek.

Men den största nyckeln i pusslet är BRICS, ett nytt förbund som representerar över en tredjedel av den globala BNPn (PPPn). Allt tyder på att Saudiarabien kommer att ansluta sig snart som en del av BRICS plus, och bildar det första blocket i historien med makt att direkt utmana dollarhegemoni.

Så vad kan vi göra av detta?

Är Xis besök en del av de ”allvarliga konsekvenser” som Kina varnade USA för för deras senaste Taiwan-stunt? Är detta drag avsett att vara bestraffande eller är det bara ytterligare ett steg mot en geopolitisk oundviklighet?

Att minska exponeringen mot ett allt mer oberäkneligt USA har varit en del av Kinas långsiktiga strategi ett tag.

Men USA:s senaste provokationer över Taiwan har påskyndat Kinas planer på att säkra en framtid för sitt folk i en värld där USA:s öde blir mer osäkert.

När man läser förutsägelser om dollarhegemonins kollaps kan det vara svårt att förstå vad det betyder i materiella termer:

USD kommer att börja sjunka till sitt verkliga värde.

Men vad är dess ”verkliga värde”?

Trots att de bara står för ~10% av den globala handeln, görs 85% av den globala handeln i USD. Detta skapar en kontinuerlig efterfrågan på USD utöver vad som annars skulle finnas. På detta sätt höjs värdet på dollarn kraftigt i förhållande till andra valutor.

Länder måste hålla en stor del av sina valutareserver i USD eftersom fram till nyligen var man tvungen att köpa råolja i dollat på den internationella marknaden, vilket ledde till framväxten av petrodollarn.

Detta krav att betala för råolja med USD upprätthålls främst genom ett enkelt avtal: i utbyte mot att de sätter tillbaka sina dollar på bankerna på Wall St och Lombard St försvaras OPEC-staterna militärt av USA.

Denna återvinning av petrodollar tillbaka till amerikanska banker är en nyckelmekanism bakom varför USA har kunnat finansiera federala underskottsutgifter i årtionden utan minskning av dollarns köpkraft. Men grunden för detta arrangemang börjar visa sprickor.

Sprickorna i dollarhegemonin materialiseras på till synes vardagliga sätt. De som vill köpa rysk energi nu måste betala i ryska rubel. Kina, genom sitt BRI, strukturerar lån i kinesiska yuan. Det kan verka absurt att världen inte redan fungerade så här.

Den ultimata ironin är att denna förlust av hegemoni påskyndades av USA självt tidigare i år när de olagligt beslagtog Rysslands dollarreserver, vilket definitivt visade för resten av världen att suveräniteten för reserver som hålls i USD är en illusion.

Så om USD verkligen tappar i värde, varför faller Euron mot USD?

Euron faller för närvarande som ett resultat av deras underdånighet till USA i dess proxykrig med Ryssland. EU:s export blir dyrare på grund av skyhöga energikostnader och regeringar runt om i världen balanserar om valutareserven i väntan på annalkande turbulens i EU.

Den ökade efterfrågan på rubel, främst beroende på Rysslands nya insisterande på att få betalt för gas i sin egen valuta, visar dock att den flytkraft som ges till USD genom att tvinga EU:s huvud under vattenytan sannolikt är kortlivad.

Vad är då det ”sanna” värdet på USD? Vilken del av den nuvarande efterfrågan på dollar är ”riktig”?

Vissa uppskattningar tror att detta kan vara så lite som 30% av dess nuvarande värde. Om så är fallet skulle kostnaden för import mer än tredubblas (t.ex. skulle ett importerat fordon på $30 000 nu kosta $100 000).

Med efterfrågan på USD som minskar när valutareserven skiftar till mer varierande korgar av valutor, kommer dollarn att depreciera. Detta kommer att börja gradvis men kan lätt öka, särskilt om det utlöses av en störning av kontinuiteten i den amerikanska regeringen.

En försäljning kommer snabbt att översvämma valutamarknaderna med USD och krascha dess pris. Fed kan ingripa för att förhindra att hela överefterfrågan avdunstar, men i slutändan kommer ett jämviktspris att nås som bygger på verklig efterfrågan på amerikansk export.

Den sänkta USD kan tillfälligt göra USA:s export mer attraktiv, dock är ett stort antal amerikanska exporter starkt beroende av att ha insatser av billiga råvaror och arbetskraft. Och som vi redan sett kommer kostnaden för dessa importerade insatsvaror att öka dramatiskt när dollarvärdet faller.

Proxykriget i Ukraina var ett försök från USA att använda EU:s ekonomi som ett desperat stöd mot erosion av dollarhegemonin. Men ironiskt nog kommer detta drag bara att leda till en mer dramatisk kollaps, eftersom USA i allt högre grad isolerar sig genom sanktioner.

Omvänt främjar sanktionerna också direkt en förstärkning av handeln mellan länder utanför den västerländska hegemoniska strukturen.

Det verkliga värdet av valutor i en global ekonomi efter hegemoni efter USD kommer att bestämmas av efterfrågan på varor/tjänster som de producerar.

Så hur mycket kommer en enhet västerländskt arbete att värderas i förhållande till arbete i det globala syd när den största mekanismen för imperialistisk exploatering faller sönder?

För att ha råd med en tvättmaskin behöver den genomsnittliga lankesen arbeta i fyra månader. Det tar den genomsnittliga personen i USA en halv vecka.

USA:s nya jämviktspunkt kommer antingen att involvera socialism eller kommer att innebära en historisk kollaps av levnadsstandarden. Det finns inget tredje alternativ.

Efter hundratals år präglade av kolonialism och imperialism går vi in ​​i en tidsålder där enskilda länders unika bidrag till det globala ekonomiska nätet äntligen kommer att återspeglas i deras valutor, vilket leder till mer rättvisa värdeförråd.

USA:s militära skydd av OPEC-länder kom naturligtvis med en viktig varning: försök INTE under några omständigheter skapa ett alternativ till petrodollarn!