Visshet om förändring – Ljus i dagens mörker av massdumhet

Ekonomi Politik utrikes

Det är trevligt att se att under tider av mörker och massdumhet utan moraliskt ledarskap bland så många en gång stora centra av den västerländska civilisationen, finns det några lysande exempel på storhet med i spelet.

Det finns inte bara exempel på storhet, utan i vissa fall har dessa exempel kommit till uttryck i korridorer av verklig makt som formar konturen av mänsklighetens framtid.

Så är fallet med dagens Ryssland, som har kommit mycket långt sedan Perestrojkans mörka dagar när den ryska ekonomin, militären, kulturen och människorna brutalt urröjdes av utopiska fantasier från ideologer från slutet av historien som försvarade uppkomsten av En ny världsordning (NWO).

Under detta post-nation stadium, denna post-sanning logik, var det meningen att jordens uråldriga civilisationer skulle återställas som ett gigantiskt videospel, chockbehandlas och omarbetas som traumatiserade blanka blad till en ny syntetisk ”typ” av avfolkad mänsklighet sammansatt av drönarliknande zombies utan all kvarvarande förorening av familje-, nationella eller religiösa traditioner.

Det Sorosägda Ryssland på 1990-talet var givetvis tänkt att vara förebilden för resten av världen.

City of London-kontrollerade sociopatiska ryska oligarker skapades på kort tid som krigsherrar för den en gång mäktiga ryska staten när den privatiserades och balkaniserades till en liberal håla av framtidslöst galenskap.

CIA-agenter hade kontor på de högsta kontoren för Rysslands militära och underrättelsetjänster, medan banksystemet, läkemedelsindustrin och mycket mer föll under kontroll av västerländska teknokrater och monetaristiska galningar.

Trots det faktum att strider fortfarande måste utkämpas, och femte kolonnare över många sektorer av det ryska livet ännu inte har tagits bort, är det ett obestridliga faktum att under Putins ledning har nationen återigen funnit sig stå upp med värdighet som en viktig kraft i historien.

Västerländska regimförändringsoperationer över nationer som Syrien, Venezuela, Kazakstan och fler har omintetgjorts sedan 2014:s Pentagon-orkestrerade Maidan-kupp, och CIA-frontgrupper i Ryssland som en gång dominerade det ryska ”civilsamhället” har till stor del övervunnits. Soros har själv varit utestängd från Ryssland de senaste 8 åren.

Ryssland har integrerat den eurasiska ekonomiska unionen med Kinas Bält- och väg-initiativ sedan 2015, och många nationer i Sydostasien och Afrika ser i allt högre grad till detta eurasiska partnerskap som den enda gångbara vägen till en framtid värd att leva i.

Irans deltagande i denna nya säkerhetsarkitektur grundat på win-win-samarbete har varit en game changer med jordskakande konsekvenser.

Kanske ännu viktigare för de nuvarande omständigheterna, Ryssland har lyckats avslöja en rad defensiva hypersoniska leveransteknologier sedan 2018 som har gjort det vansinniga programmet med ”fullspektrumdominans” värdelöst.

Idén om en möjlighet att vinna ett kärnvapenkrig genom en första anfallskapacitet troddes en gång möjlig av tankesmedjafanatiker vid Rand Corp och Pentagon men har nu bevisligen visat sig bedrägliga.

Men trots detta faktum tror vissa geopolitiska aktörer i väst att det fortfarande är 1992, och tror uppriktigt att deras föråldrade New World Order-manus fortfarande är relevant.

Som Putin och ledande strateger från den växande multipolära alliansen har visat genom konsekventa policyer och tal, är ett sådant tänkande lika vanföreställande som det är farligt.

På grund av den historiska karaktären av talet den 30 september 2022 som hölls av presidenten i samband med anslutningen av de nya medlemmarna i Ryska federationen, och eftersom det till och med nu är det nästan omöjligt att hitta hela Putins tal helt och utan spinn i mediekanaler, tyckte jag det var lämpligt att dela videon nedan så att du kan uppskatta den fulla vikten av idéerna och budskapet på dina egna villkor. Det är fullt värt de 40 minuterna att ta in detta.

Putins tal ocensurerat (Odysee)

Länk

Du hittar också hela texten på engelska länkad under videon. Texten är Rysslands officiella översättning av Putins ord.

Den amerikanska dollarns fall – början till världens befrielse

Sedan Bretton Woods-avtalet från 1944 har européer och andra länder klagat över den amerikanska dollarns orimliga privilegium och tyranni. Som den föredragna valutan för global handel och valutareserver skänker USD extraordinär makt och rikedom till amerikaner.

Men i sin desperation att upprätthålla denna orättvisa fördel har amerikanska eliter beväpnat dollarn och de tillhörande finansiella systemen som SWIFT.

Nu gör världen uppror – inklusive till och med allierade – och framtiden för dollarn ser dyster ut. Demokratiseringen av finanserna och ett system med verklig frihandel håller på att växa fram.

Makten att sanktionera och förlama länder och företag

Alla råvaror i världen är prissatta – och säljs mestadels – i amerikanska dollar. Detta innebär att länder måste få tag i och samla på sig amerikanska dollar (som kommer att hållas i amerikanska banker). Till exempel behöver Indien amerikanska dollar om de vill köpa olja från Saudiarabien eller elektronik från Kina. Detta är den så kallade Petrodollarregimen.

Under decennierna har USA missbrukat denna makt för att utvidga sitt imperium. Om du inte böjer dig för Amerika kommer du att bli sanktionerad och du kan inte handla med andra länder.

Iran, Venezuela, Nordkorea etc. är goda exempel, men USA sanktionerar också människor och företag från hela världen, även europeiska. Till exempel, när EU-banker hjälpte EU-företag att arbeta med Iran med hjälp av euro, sanktionerades dessa banker och bötfälldes av USA! (Men det omvända kan inte hända – du ser inte andra länder diktera Amerika).

Och om ett land hittar vägar eller ens funderar på att släppa dollarn, kommer den amerikanska underrättelsetjänsten att arrangera en kupp eller så kommer den amerikanska militären att börja släppa ”frihetsbomber”. Fråga Saddam Hussein, som började sälja olja för euro år 2000. Ett år senare kopplade USA honom felaktigt till attacken den 11 september, och resten är historia. Libyen och Syrien är också liknande offer för att ha vägrat böja sig för USA.

Att stjäla valutaväxlingskurser och guld

USA och Nato fortsatte att beväpna Ukraina tills Ryssland inte hade något annat val än att invadera. Sedan, med det som en ursäkt, stal USA och EU ryska valutareserver till ett värde av cirka 400 miljarder dollar. Väst har gjort detta mot många andra länder. Ibland stjäls också guldet, eftersom det ofta förvaras i valven i New York eller London som ”säkerhet”.

Morötter för ledare

Men allt är inte hot. Ledare runt om i världen – särskilt de i utvecklingsländer – får kanalisera alla sina svarta pengar till västerländska banker i till exempel Schweiz, Karibien, Panama, London och New York. Så en afrikansk eller latinamerikansk ledare som säljer gruvor av litium eller guld till västerländska företag för slantar på dollarn kan stuva undan tiotals miljoner i amerikanska dollar på banker i andra länder. Eller så kan det vara indiska ledare som låter USA monopolisera e-handel och tekniksektorer.

Naturligtvis, om ledarna ”missköter sig” senare, kommer deras tillgångar i dessa offshore-banker att beslagtas. Det är därför ledare runt om i världen ställer sig bakom USA:s diktat och sällan säger upp dem.

Skuldfälla

Medan USA har klagat högljutt om Kinas skuldfälla, är det de västerländska bankirerna som bemästrat internationella skuldfällor. Man kunde se det i de senaste händelserna i Sri Lanka, Pakistan och Argentina. När fattiga länder går igenom en ekonomisk chock slår gamarna på Wall Street ner på dem och förstör deras valutor och statsobligationer.

Sedan tvingas dessa länder att gå och tigga till IMF och Världsbanken, som kommer och säger: ”Du behöver reformer. Det innebär att minska statliga utgifter, bli av med arbetskraftsskydd, påtvinga människor åtstramningar och privatisera landets naturresurser, industrisektorer och finansiella system.

Med andra ord,” sälj ditt land till utländska företag med rabatt.” Det är så den amerikanska dollarn möjliggör modern kolonialism. Denna nyliberala chockterapi tillämpades till det yttersta i Ryssland på 1990-talet för att medvetet ödelägga landet.

USA-tryckta dollar

Den största av alla travestier är att USA kan printa ut pengar, medan andra måste tillverka saker för att tjäna dollar.

Fattiga länder måste sälja sina naturresurser och/eller arbetskraft för att tjäna dollar, som kommer att användas för att köpa väsentliga varor som olja eller till och med mat. Och länder som Saudiarabien, Kuwait och Qatar, som samlar på sig en massa dollar är också ockuperade/koloniserade av USA!

Varför? För att se till att dessa arabiska nationer inte blir för rika. Därav återvinningen av dollar – dessa länder ger tillbaka sina dollar till USA genom att köpa amerikanska skulder, köpa amerikanska vapen och betala för amerikanska militärbaser. I gengäld ”skyddar” den amerikanska militären dem – mycket likt maffians skyddsupplägg.

Medan utvecklingsländer måste växa ihärdigt och skydda sina valutareserver, har USA ingen valutaväxling! Det kan skapa biljoner dollar ur tomma luften. Intressant nog sjunker inte värdet på dollarn mycket; eller som under COVID – när FED tryckte 5 biljoner dollar – gick dollarns värde faktiskt upp! Voodoo ekonomi.

Vad händer nu?

Den här dollarns tyranni fungerade bra så länge som USA hade många andra saker att erbjuda, till exempel varor som människor behöver. Men tack vare att många andra länder har klättrat upp i värdekedjan fungerar det allt sämre. Om man vill köpa till exempel kläder, hushållsapparater, elektroniska prylar, bilar, smartphones och solpaneler, är USA inte det första valet längre.

Kina, till exempel, kan göra i stort sett vad som helst som USA gör eller brukade göra. I allt högre grad tillverkar Kina saker som USA inte kan göra i stor skala eller inte kan göra alls.

Tänk på att Eurasien – Europa + Asien – som nu står för 75% av den globala handeln. Amerika blir mer irrelevant för varje dag.

Det är därför USA underblåste kriget i Ukraina. Att dela på Ryssland och Europa är av stor prioritet. Att dela på Indien och Kina är också mycket avgörande för USA:s hegemoni.

Världen utanför USD och SWIFT

Men USA:s machiavelliska strategier börjar slå tillbaka. Det extraordinära ekonomiska kriget mot Ryssland har till exempel påskyndat de-dollariseringen.

Ryssland säljer nu olja och naturgas för yuan och rubel; på den ryska valutamarknaden handlar folk med Yuan mer än USD; Ryska banker tillåter företag att öppna Yuan-konton för enkel handel med Kina; och Yuan har blivit den dominerande valutan i Rysslands valutamarknad. Till och med Indien köper ryskt kol med Yuan.

Tack vare teknik – inklusive blockchain – har Ryssland och Kina etablerat sina egna alternativa system för att kringgå SWIFT. De ryska och kinesiska systemen är kända som SPFS respektive CIPS.

Många länder i Asien – Malaysia, Indonesien, Singapore och Thailand – använder också lokala valutor för att handla med varandra.

Indien driver handel med rupier med oljeexportörer som Förenade Arabemiraten.

Ett annat sätt att undvika den amerikanska dollarn är det gamla bytessystemet – olja för mat, naturgas för läkemedel och så vidare.

Den största chocknyheten var när Xi Jinping åkte till Saudiarabien tidigare denna månad och sa till tjugo arabiska ledare att de kan sälja olja för Yuan! Även om det bara kommer att ske i små steg, kommer Petroyuan att försvaga Petrodollaren avsevärt. Kina är trots allt världens största importör av olja.

Redan nu accepterar järnmalmsföretag i Brasilien och till och med Australien Yuan för betalningar. Faktum är att 15% av Kinas varuhandel nu sker i Yuan.

För varje sådant steg eroderas dollarns makt över världshandeln – och än viktigare USA:s minskade möjligheter att införa ekonomiska sanktioner (som ödelägger länders ekonomier och formligen svälter ihjäl människor) och starta krig.

Kina har appar som AliPay och WeChat Pay som möjliggör snabba och enkla gränsöverskridande transaktioner, vilket kommer att uppgå till 40 biljoner yuan i år. Det är 6 biljoner dollar förlorade dollartransaktioner för USA.

Kina är det största handelslandet – det är världens största exportör och största importör. Och Kina är också den främsta handelspartnern för 135 länder.

Föreställ dig om Kina dumpar den amerikanska dollarn och flyttar till Yuan, även om det bara sker delvis – säg för hälften av alla affärer. Effekten kommer att vara seismisk i geopolitik och global finans.

Ett annat alternativ är att BRICS-gruppen expanderar till att omfatta länder som Saudiarabien och som sedan skapar en korg med valutor.

De kan till och med lägga till lite guld, olja och vete i den här korgen för att skapa en kombinerad korg av fiat och råvaror för att ge stabilitet.

Slutsats

Amerika hyperventilerar om frihet och demokrati men praktiserar varken eller i utrikespolitiken. USA talar också om ”regelbaserad ordning”, men ingen har sett dessa regler. Det amerikanska imperiet är framför allt den moral och de regler som det predikar.

Den amerikanska dollarn dominerar fortfarande den globala handeln och valutareserven. Tänk dock på hur Facebook ersatte MySpace eller hur TikTok har överträffat Instagram och YouTube.

Valutavärlden är ungefär som sociala medier med en Catch-22-utmaning. Ingen vill använda en valuta som ingen använder; och alla vill ha en valuta som alla använder.

I det här fallet letar alla efter en ny lösning på ett gammalt problem.

Gnistan har startat och det kommer snart att vara en brand som kommer att uppsluka dollarhegemoni. Den amerikanska dollarn kommer inte att försvinna men det amerikanska tyrannin kommer att försvinna.

Rothschild-tidningen Economist förutspådde 1988 att det kommer att finnas en världsvaluta 2018.

De hade rätt angående den eventuella avsättningen av US-dollarn men missade totalt uppkomsten av en multipolär värld.