Boris Johnson beställer utredning av olaglig utländsk finansiering av anti-Brexit-kampanj som gått via Open Society Foundation ägd av Soros

EU Politik utrikes

Storbritanniens regering har inlett en brådskande utredning av den vänsterliberala miljardären George Soros. Den globalistiska finansmannen misstänks ha gett anti-Brexit-kampanjen miljoner för att blockera Brexit och få bort den brittiska premiärminister Boris Johnson.

Soros, känd globalt som ”mannen som knäckte Bank of England”, misstänks för att olagligt via sin stiftelse pumpat in drygt 35 miljoner kronor i en anti-Brexit-kampanj som syftar till att få bort premiärminister Johnson från makten.

Den konservativa regeringen har begärt en brådskande utredning av valkommissionen av George Soros amerikanska organisationen Open Society Foundation (OSF). Orsaken är ett avslöjande som The Mail on Sunday gjort som avslöjar att OSF gett enorma summor till en kampanj för att försöka blockera Brexit vid valurnan.

Soros New York-baserade stiftelse skickade pengarna till pro-EU-gruppen Best for Britain (BfB)

Finansieringen skickades till gruppen via en mellanhand i London för att kringgå det brittiska förbudet mot utländska donationer till politiska organisationer.

BfB har gjort en webbplats som berättar för folk hur man taktiskt röstar för kandidater som, om de lyckats, skulle omöjliggöra Johnsons majoritet i parlamentet, enligt Mail.

Utvecklingen kommer efter att Liberal Democrats, Green Party och Plaid Cymru bildade en ”Unite To Remain”-pakt för att inte konkurrera inbördes om de 60 platser, som de bedömde var möjliga att besätta med remain-politiker. Detta för att optimera för den kandidat som hade bästa chansen att kommer in. BfB beskriver sig själva som en ”medresenär” till den alliansen.

Soros hjälpte till att bygga upp sin förmögenhet genom att satsa mot det brittiska pund sterling på Black Wednesday 1992, vilket orsakade panik i John Majors regering. Globalisten Soros säger att hans kärlek till Storbritannien ledde honom till att stödja kampanjen mot det ”tragiska misstaget” att lämna Europeiska unionen.

Han sa nyligen att de medel som han har gett för anti-Brexit-aktiviteten ”inte användes för valkampanjen eller valet. De användes för att utbilda den brittiska allmänheten.”

Sedan 2017 har BfB fått mer än 35 miljoner kronor av stiftelsen. Beloppen har avslöjats i räkenskaperna för stiftelsens Londonfilial som delar en kontorsbyggnad i Westminster med andra anti-Brexit-organisationer, inklusive Open Britain och Europarrörelsen.

Båda dessa grupper har spelat en kritisk roll i People’s Vote-kampanjen som drivit frågan om en andra folkomröstning om Brexit.

Facebook ser ut att ha varit ett viktigt slagfält i valet. BfB har investerat kraftigt i reklam på plattformen och har spenderat totalt 7,5 miljoner kronor sedan oktober 2018.

Bara under de senaste 30 dagarna har BfB spenderat närmare 1,7 miljoner kronor på 165 olika sponsrade annonser.

Nästan en av fyra väljare sa att de hade för avsikt att rösta taktiskt detta val, vilket motsvarar nästan 7,8 miljoner röster. Dessa röster hade kunnat bli avgörande vid ett resultat med små marginaler.

BfB:s taktiska omröstningsverktyg GetVoting.org förutspådde att om 30 procent av de väljare som röstar använder sin röst på detta sätt skulle det att förhindra att de konservativa får majoritet, baserat på en opinionsundersökning av 46 000 personer i Storbritannien.

Unite To Remain, under ledning av Heidi Allen hävdade att åtminstone 44 av de 60 platserna är möjliga att vinna om taktisk omröstning används.

I söndags förra veckan sa Andrew Percy, Tories: ”Jag uppmanar valkommissionen att snarast utreda huruvida ett brott har begåtts mot reglerna om utländska bidrag. Reglerna är tydliga: utländska donationer i denna skala får inte ske till en valkampanj. Vi behöver ett rättvist politiskt system och det innebär att se till att hårdföra lobbygrupper som försöker hindra den brittiska demokratins vilja inte lyckas. Utländska pengar ska inte påverka val i detta land.

BfB har besvarat anklagelserna:” Våra finansiella rapporter har lämnas in på lämpligt sätt och gör klart att vi har fått pengar från Open Society Foundation. Under tidsperioder som är reglerade, som valperioder, använder vi tillåtna brittiska donationer för reglerad kampanjaktivitet för att följa valkommissionens regler. Inga pengar från utländska donationer används för att finansiera detta. Vi ser fram emot att valkommissionen bekräftar att detta är fallet. Med tanke på de skador som en Johnson-regering och en hård Brexit skulle orsaka landet har vi fått ett stort antal donationer från hela Storbritannien.”

Frågan är om det verkligen är så lätt att kringgå reglerna om utländsk finansiering att det räcker att man använder utländska donationer mellan valen och brittiska donationer i valtider. I så fall är det en relativt tandlös regel.