Donald Trump varnar att han kan utfärda betydande sanktioner mot Turkiet.

Politik utrikes

President Trump har gett sin administration i uppdrag att införa betydande sanktioner mot Turkiet, sa finansminister Stevens Mnuchin under en presskonferens på fredagen.

Även om administrationen ännu inte har infört några sanktioner mot Turkiet varnade Mnuchin att de är beredda att göra det.

”Det här är mycket kraftfulla sanktioner. Vi hoppas att vi inte behöver använda dem,” sade han. ”Vi kan stänga av den turkiska ekonomin om vi behöver.”

Trump har mött hårda reaktioner den här veckan efter sitt tillkännagivande att USA drar sig tillbaka från nordöstra Syrien. Motståndarna hävdade att beslutet kommer att resultera i en förödande slakt av de amerikanskstödda kurdiska styrkorna och civila som fört kampen mot IS i Syrien.

Många av Trumps viktigaste allierade såsom den republikanska senatorn i South Carolina Lindsey Graham varnade för att det skulle kunna bli det största misstaget i hela hans presidentskap om han inte ändrade sig.

Tidigare i veckan tillkännagav Graham och Marylands demokratiska senator Chris Van Hollen ett lagförslag som skulle straffa Turkiet för deras attacker på kurder. Trump verkar vara med på det förslaget.

– Jag säger slå ner på Turkiet mycket hårt ekonomiskt och med tuffa sanktioner om de inte spelar enligt reglerna! Jag följer det här noga” skrev han i en tweet på torsdagen och i uttalande.