Italien i händerna på EU, Det är svårt att vara nationalist när du inte kontrollerar din ekonomi eller utrikespolitik.

Politik utrikes

En metod EU använder för att öka sin kontroll över medlemsländerna är Euron, och den kontroll över landets ekonomi EU kan skapa sig genom Europeiska centralbanken, ECB.

Det verkar som igår som västmedia var upprörda över att Italiens premiärminister Giorgia Meloni och hennes ”Putinälskande bröder av Italien” (Fdl) skulle marschera Italien direkt ur EU och Nato.

Tyvärr kontrolleras Italiens ekonomi och utrikespolitik av EU respektive Nato, och Meloni visade aldrig någon önskan att vagga båten, och lovade omedelbart trohet till båda så snart Fdl kom fram som föregångare i valet i september förra året.

Problemet för Meloni och landet är att dessa två åtaganden nu arbetar tillsammans för att förstöra italienarnas levnadsstandard – en långvarig process som nu påskyndas.

Natos proxykrig mot Ryssland i Ukraina driver energipriserna i taket. Bensinräkningar för ett italienskt hushåll i median steg så mycket (23,3 procent) i december jämfört med november att National Consumer Union varnade för ”hjärtinfarktsräkningar”. Höjningarna drabbar både konsumenter och industri och får regeringen att dra ner på sina magra sociala utgifter för att skyffla pengar på energiproblemet.

Trots att Natos Ukrainakrig är drivkraften bakom inflationen i euroområdet, är Europeiska centralbanken fast besluten att fortsätta höja räntorna även om det innebär lågkonjunkturer för blockländerna och ytterligare en skuldkris för Italien.

ECB höjde sin referensränta med 50 punkter i december, men signalerade också att fler höjningar skulle följa under de kommande månaderna, vilket utlöste en försäljning av italienska statsobligationer.

Italiens lånekostnader har stigit till över fyra procent och orsakar oro i Rom. Meloni sa att ECB borde undvika att göra ”val som gör saker värre.”

Vice premiärminister Matteo Salvini kallade ECB:s beslut ”otroliga, förbryllande, oroande.” Italiens försvarsminister Guido Crosetto kritiserade ECB och dess president Christine Lagarde för att blint följa ekonomisk teori trots den skada den kommer att tillfoga företag och arbetare.

”Ni måste motivera detta politiskt för era europeiska medborgare. Du är inte en marsbo”, sa han. Crosetto tog sig till och med till att anklaga ECB för att hjälpa Ryssland genom dess räntehöjningar. Situationen för Italien kan förvärras när tillväxten avtar och räntorna stiger ytterligare. Enligt FT:

Den nya italienska regeringen har ”gett liten anledning till oro för investerare för närvarande”, säger Veronika Roharova, chef för euroområdets ekonomi på den schweiziska banken Credit Suisse. ”Men oron kan återuppstå om tillväxten avtar, räntorna fortsätter att stiga och [skuld]emissionen tar fart igen.”

Ekonomer förväntar sig nu allmänt att alla tre av dessa kommer att inträffa. Två tredjedelar av ekonomerna tillfrågade av FT förutspådde att ECB skulle börja sänka räntorna 2024 – troligen efter att Italien och andra stater i EU befinner sig i en lågkonjunktur. Återigen från FT:

ECB kommer att börja krympa sin obligationsportfölj på 5 biljoner euro med 15 miljarder euro per månad från och med mars genom att ersätta endast delvis förfallna värdepapper, vilket kommer att sätta ytterligare press på italienska lånekostnader.

Ludovic Subran, chefsekonom på det tyska försäkringsbolaget Allianz, sa att euroområdet riskerade en upprepning av kollapsen på obligationsmarknaden 2012 ”eftersom finanspolitiska alternativ skiljer sig åt mellan länder utan ECB:s tunga lyft”.

Italiens lånekostnader har redan ökat kraftigt sedan ECB började höja räntorna under sommaren. Den 10-åriga obligationsräntan har klättrat över fyra procent (den nivå på vilken investerare säger att paniken sätter in), nästan fyrdubblat nivån för ett år sedan, och 2,1 procentenheter över motsvarande avkastning på tyska obligationer.

Enligt Bloomberg hotar sådana förhållanden att låsa upp samma Pandoras låda som underblåste eurokrisen 2010-12, när valutablocket nästan splittrades när mer skuldsatta länder stod inför en plötslig, hård åtstramning av finansiella villkor när investerare sålde av sina statsobligationer.”

Meloni och Fdl trodde att de kunde föra politik som gifte sig med Bryssel-föreskriven nyliberalism och konservativ nationalism, men den nuvarande situationen visar hur svår en sådan strategi är.

Det är svårt att vara nationalist när du inte kontrollerar din ekonomi eller utrikespolitik.

Meloni gjorde nästan allt EU ville. Hon förklarade sig trogen EU och Nato, bröt kampanjlöften för att dra ner på magra sociala utgifter och utnämnde pro-EU-atlanticister till nyckelposter som ekonomiminister och utrikesminister.

Hon fortsatte de nyliberala ekonomiska reformerna av sin föregångare, den tidigare vice ordföranden och verkställande direktören för Goldman Sachs International och ECB:s ordförande Mario Draghi. Hon lovade att genomföra ytterligare reformer för att inte äventyra 200 miljarder euro (en summa som ser ynka ut inför den tilltagande ekonomiska stormen) från den europeiska återhämtningsplanen.

Men EU vill alltid ha mer. Bryssel och Rom står återigen i konflikt om reformer av den europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), som inrättades 2012 efter statsskuldskrisen och som syftar till att hjälpa till att rädda länder i utbyte mot strikta reformer (tänk åtstramningar och privatiseringar på Grekland) .

Italien kan snart behöva hjälp från ESM, men reformerna inkluderar ”en starkare roll i framtida ekonomiska anpassningsprogram och krisförebyggande”. Dessutom kommer ansökningsprocessen för ESM:s försiktighetskrediter att bli enklare, och instrumenten kommer att bli mer effektiva.”

Italien är det enda euroområdet som ännu inte har ratificerat ESM-reformen, och många i landet är rädda för att den skulle öka risken för en omstrukturering av Italiens statsskuld, förlusten av den lilla ekonomiska suveränitet som Italien har kvar och en ytterligare försämring av Italiens statsskuld. levnadsstandard.

***

En kort bakgrund om sammansättningen av ESM: den består av en styrelse med representanter från vart och ett av de 19 aktieägarländerna i ESM. Efter det blir det lite krångligt. ESM tillhandahåller denna illustration för att förtydliga saker:

Styrelsen för ESM består av följande:

Pierre Gramegna, före detta finansminister i Storhertigdömet Luxemburg;
Christophe Frankel, tidigare chef för finansmarknaderna på Crédit Foncier de France i Paris;
Rolf Strauch, före detta europeisk centralbankschef vid Generaldirektoratet för ekonomi för finans-, penning- och strukturpolitik och ekonom vid Deutsche Bundesbank;
David Eatough, tidigare investmentbanker på Credit Suisse;
Kalin Anev Janse, en före detta företagsfinansrådgivare på McKinsey & Company och investeringsbankman på JPMorgan;
Sofie De Beule-Roloff, med bakgrund inom hotell- och personalledning;
och Nicola Giammarioli, tidigare ledamot i IMF:s verkställande styrelse.

***

Skulle Italien behöva hjälp från ESM är man tveksam till att lämna över ännu mer av sin ekonomiska suveränitet till en sådan grupp. Meloni-regeringen vill istället att ESM ska bli en fond för att öka investeringar i hela EU och hjälpa till att mildra effekterna av skyhöga energipriser.

Förslaget har fått lite dragkraft med resten av blocket, och konflikten över ESM-reformerna kan bli ganska ful om/när Italien behöver hjälp.

Det är få tragedier som du tänker på i denna röra för Italien. Den första är att Italien under det senaste kvartsseklet har följt Bryssels nyliberala ekonomiska spelbok, vilket bara har förvärrat dess situation. Enligt ekonomen Philipp Heimberger:

De misstag som gjordes för 40 år sedan skedde i en miljö av stigande räntor. Sedan dess har den italienska staten burit på en tung ränteryggsäck. Om vi ​​exkluderar räntebördan, hade den italienska staten konsekvent budgetöverskott från 1992 fram till Covid-19-krisen.

Till och med Tyskland, Österrike och Nederländerna noterade ett jämförbart ”primärt” budgetöverskott mer sällan än Italien. Den italienska staten har inte varit så ”profligate” som ofta hävdas: den har konsekvent samlat in mer i skatt än den har spenderat.

IMF-data visar att Italien genomförde de strängaste finanspolitiska konsolideringspaketen av alla avancerade ekonomier mellan 1992 och 2009, särskilt när det gäller utgiftsnedskärningar.

En flexibilisering av arbetsmarknaden sedan 1990-talet medförde en kraftig ökning av tidsbegränsade anställningar, en pushback mot fackföreningar och en nedgång i reallönerna jämfört med Tyskland och Frankrike. Dessa åtgärder minskade inte bara inflationen under 1990-talet. Billig arbetskraft har ökat arbetsintensiteten i produktionen och därmed minskat företagens incitament för arbetsbesparande investeringar. Privata investeringar är dock nyckeln till att öka produktiviteten och är särskilt avgörande i högteknologiska sektorer. Produktivitetstillväxt är i sin tur grunden för tillväxt och stigande inkomster. Marknadsliberala arbetsmarknadsreformer har därför utan tvekan gjort mer skada än nytta för Italiens produktivitetstillväxt.

Den andra tragedin är att italienska arbetare fortsätter att bli skinnade, vilket också har hänt under det senaste kvartsseklet. År 2000 var levnadsstandarden i Italien jämförbar med den i Tyskland. Idag ligger Italiens inkomstnivåer per capita 20 procent under Tysklands. Under samma tid har Italien blivit ett av de mest ojämlika samhällena i Europa.

Medan rikare italienare (det som ekonomen Stefano Palombarini kallar landets ”borgerliga block”) stöder landets nyliberala övergång och finner en röst i varje italiensk regering, har arbetarklassen övergivits av varje italienskt politiskt parti i 30 år.

Ända sedan det italienska kommunistpartiet – länge ett av de mäktigaste i Europa – slutligen kapitulerade för CIA:s ansträngningar att förstöra det på 1990-talet, har Italiens arbetarklass saknat ett politiskt hem, och det nyliberala projektet fortsätter oavsett vem som sitter i regeringen. Detta faktum har tagit hårt eftersom valdeltagandet i Italiens val i september var det lägsta sedan andra världskriget. Många av dem som inte brydde sig om att gå till valurnorna var arbetarklassväljare.

Meloni och Fdl kunde gå ut som segrare eftersom de kunde, åtminstone tillfälligt, avleda uppmärksamheten från den nyliberala politiken. Stefano Palombarini skriver i Jacobin:

Den hävdar att arbetarklassens levnadsvillkor inte undergrävs som ett resultat av nyliberal politik och reformer, utan på grund av hot mot den nationella identiteten, migrationsvågen, explosionen av brottslighet, modellen för den traditionella familjen som ifrågasätts. , etc. Det säger sig självt att löftet om skydd mot konstfullt skapade och till stor del inbillade fiender är skyldigt att allvarligt göra den socialt svagare delen av högerblocket besviken; trots det har det tillåtit dem att nå makten.

Problemet kvarstår att sedan Bryssel slår skotten i Italiens ekonomi har arbetare fastnat i det enda stora europeiska landet där lönerna har tappat i värde i reala termer sedan 1990-talet. Ett parti som verkade verkligen vilja göra något för Italiens arbetare var Femstjärnerörelsen, som tog makten 2018. I dess förslag till budgetplan krävdes en ökning av det offentliga underskottet, en skatteamnesti för lägre inkomster, en pensionsreform som tillåter förtidspensionering , och en basinkomst för medborgarna.

EU var milt sagt inget fan och hotade Italien med det fruktade förfarandet vid alltför stora underskott. Däri ligger missnöjet: hur tilltalar man en stor del av de italienska väljarna genom att vända nedgången i deras levnadsstandard samtidigt när man förblir i tvångströjan av EU:s regler?

En väg för Fdl var att försöka efterlikna Polens lag och rättvisa parti (PiS), som tog makten 2015 och har legat där sedan dess genom att kombinera nyliberalism och nationalism. Men det kräver fortfarande att man erbjuder arbetarna åtminstone något – något som Fdl inte kan göra eller inte vill prova. Istället blir Melonis regering av med en av fem stjärnor få prestationer (en ynklig medborgarlön som ger arbetslösa i genomsnitt 567 euro i månaden).

Trots kritik av sin konservativa socialpolitik åtnjuter Lag- och rättvisepartiet ett brett stöd från arbetarklassen på grund av sina populära program, inklusive en ökning av pensionsutbetalningar, subventionering av barns skolmaterial och månatliga utbetalningar till familjer per barn, från och med det andra barnet och framåt .

Men även PiS:s kombination av nyliberalism och konservativ nationalism har sina gränser, eftersom Polen också är låst i en strid med Bryssel om frigörandet av EU-medel. Kom ihåg att Meloni och Fdl var mottagare av inte så subtila hot från EU-tjänstemän inför det italienska valet.

Den aristokratiska Ursula Von der Leyen syftade förmodligen på problemen med Ungern och Polens tillgång till EU-medel på grund av deras vägran att följa blockets linje och/eller ECB:s förmåga att skapa en skuldkris i Italien.

Trots sin kampanj som nationalist backade Meloni när hon först bildade sin regering. Vi får se hur hon går vidare nu i sitt motstånd mot EU som vill ha mer kontroll över den italienska ekonomin.