Det är inte dig det är fel på, felet är att du styrs av skitstövlar

Samhälle

 

Caitlin Johnstone

Stress, ångest och depression ökar, och det har de gjort i flera år. Studier har funnit att ökade levnadsomkostnader har mycket att göra med denna försämring av mental hälsa, medan andra har kopplat den till utbredd användning av sociala medier, och de ekonomiska och sociala stressfaktorer som följer av regeringens Covid-restriktioner har verkligen inte hjälpt.

Vad ingen tycks göra någon forskning alls för att undersöka är möjligheten att alla dessa psykiska problem har något att göra med det faktum att vi styrs av tyranner som pressar vanligt folk hårdare och hårdare samtidigt som de ständigt dunkar in en massa skadliga psyops in i folks sinnen.

William Gibson sa ”Innan du diagnostiserar dig själv med depression eller låg självkänsla, se först till att du faktiskt inte bara är omgiven av skitstövlar.”

Och av personlig erfarenhet är detta ett fantastiskt råd; Jag har märkt att många av de problem som jag tidigare tillskrivit brister i mig själv och nödvändiga svårigheter som är inbyggda i människans natur snabbt försvann ur mitt liv samtidigt som skitstövlarna gjorde det.

Men ännu mer värt än att påpeka att många av dina antagna psykiska problem har mer att göra med att vara omgiven av rövstövlar är att överväga möjligheten att du faktiskt styrs av skitstövlar. Av tyranner som gör livet onödigt svårt för vanliga människor samtidigt som de misshandlar dem psykiskt till att tro att deras situation är normal och lämplig.

En populär YouTuber som heter Second Thought har en bra ny video som heter ”You’re Not Immune To Propaganda”  (du är inte immun mot propaganda) undersöker ämnet från en annan vinkel än du kanske är van vid. Second Thought betonar den vardagliga karaktären hos propaganda i vårt samhälle i motsats till de mer glänsande, mer kända exemplen av dess användning, som till exempel samtyckes-skapandet för Irak-invasionen; hur de manipulerar vår förståelse av vilka vi är och vilka våra värderingar bör vara så att vi kommer att skylla vår kamp på oss själva istället för de ”nyliberala” förtryckssystemen som krossar människors anda i hela den västerländska civilisationen.

Tänk på vilka konsekvenser det skulle få för den mentala hälsan att ständigt bombarderas med meddelanden om att du måste fortsätta arbeta som en maskin under vilka förhållanden som din arbetsgivare än anser vara lämpliga att tillhandahålla, för vilken kompensation din arbetsgivare än anser vara lämplig att erbjuda, och att om du inte kan trivas i denna själskrossande miljö, ligger problemet hos dig och inte hos systemet som tillåter en sådan exploaterande relation. Tänk sedan på möjligheten att det är precis vad som händer.

Detta nonstop propagandameddelande förstärks ytterligare av det felaktiga antagandet om den rättvisa världen, en kognitiv fördom som får människor att felaktigt anta att om något dåligt händer någon så är det för att de förtjänade det.

Detta vanliga fel i mänskligt resonemang uppstår på grund av människors behov av att känna att de har kontroll över sina liv; de får den känslan av kontroll genom att hålla fast vid den felaktiga uppfattningen att så länge människor alltid fattar sunda förnuftiga beslut, kommer inget dåligt någonsin att hända dem.

Som en Twitter-anhängare vid namn Joe Ligato nyligen påpekade för mig, får detta misstag människor att skylla sig själva för problem i sina liv som faktiskt existerar på grund av exploaterande system.

Vissa människor undrar varför det är så vanligt med psykiska tillstånd, medan jag förundras över det faktum att de inte är mycket värre. Det är faktiskt fantastiskt att någon överhuvudtaget fungerar i en civilisation som styrs av exploatörer och psykiska misshandlare som dominerar världen med hjälp av psykologisk manipulation i stor skala.

Det är ett bevis på mänsklig motståndskraft att någon alls är förnuftig. När allas sinne hela tiden fylls med meddelanden om att det är något fel på dig om du inte kan trivas under våra nedtryckande system, att du är felaktig om du inte ser, tänker och agerar på ett visst sätt, att fattigdom är normalt och militär mass-slakt är acceptabelt. Det är konstigt att vi inte alla blivit tokiga.

När allas medvetande ständigt förvrängs och förvrids för att passa de mäktigas agendor och få oss alla att tänka, tala, arbeta, shoppa och rösta på ett sätt som främjar deras intressen, är det förvånande att vi inte ser fler självmord, fler masskjutningar, mer missbruk, mer klinisk depression och ångest.

I en totalitär dystopi som hålls samman av psykologisk misshandel i massiv skala, är det helt rimligt att människor finner sig överväldigade av förtvivlan, utanförskap, depression och ångest.

Allt verkar falskt, meningslöst och onödigt svårt för att det är det. Detta är inte ett uttalande om den mänskliga naturen eller livet som det naturligt existerar, det är ett uttalande om de artificiellt konstruerade systemen vi lever under för närvarande. System som byggdes av människor och underhålls av människor. Mänskliga konstruktioner kan också förändras och omstruktureras av människor.

Under tiden, var vänlig mot dig själv. Om du kämpar för att klara dig, lägg inte på dig själv extra problem genom att slå dig själv för det också. Om du känner dig bristfällig för att du inte kan leva upp till de standarder för framgång och värdighet du anslutit dig till, kanske ta lite tid och fundera över vem dessa standarder kan gynna.

Om de är den sortens standarder som hjälper till att förvandla befolkningen till produktiva enheter för den vinstdrivande maskinen, är de förmodligen inte den bästa mätaren för att mäta din framgång som person.

Det finns ingen verklig anledning till att livet behöver vara så svårt. Det finns på riktigt ingen anledning till att vi inte skulle kunna försörja alla samtidigt som tekniska framsteg ger oss alla mer och mer fritid.

Det finns ingen anledning till att vi inte kan lära oss att leva i samarbete med varandra och med vårt ekosystem istället för att konkurrera till förmån för några få ultrarika i toppen. Allt som krävs är att tillräckligt många av oss bestämmer att vi inte ska gå med på det längre.

Tiderna är svåra och de blir svårare, men vi kan vända det här. Var snäll mot dig själv under tiden.

Du hittar information om  Caithlin Johnson här.

°°°

Jag håller med Caitlin. Var snäll mot dig själv. Vi vänder det här – när vi slutar piska oss själva för att vi inte är tillräckligt lyckade i detta sjuka system. När vi inser att det är finansmaffian som är vår gemensamma fiende – inte vanliga människor med andra politiska åsikter.

Allt gott. /Maya

 

SveaNyheter finns på Substack, prenumerera gärna på våra artiklar, så får du dem bekvämt i din mailbox.

Maya’s Newsletter

Nyheter
By Maya Persson

Du kan också läsa våra artiklar på vår webbplats, där du har tillgång till Googles översättningsfunktion till de flesta språk.

www.sveanyheter.com

Vi har även artiklarna på WordPress där vi har ett härligt gäng som diskuterar och delar artiklarna inom WordPress-communityn.

https://sveanews.wordpress.com/