Orban: Vad är meningen med EU när den inte längre verkar för fred och välstånd?

EU

Orban: EU föddes med två mål och två uppdrag: fred och välstånd. Idag har vi krig och ekonomi på nedgång.

Om det inte kan uppfylla sitt ursprungliga uppdrag, vad är då meningen med Europeiska unionen?

 

Den senaste kontroversen mellan USA/EU och Ungern är att Budapest (tillsammans med Aten) blockerar EU:s elfte sanktionspaket mot Ryssland.

Både Ungern och Grekland vill att några eller alla av deras länders företag tas bort från en lista över ”krigssponsorer” sammanställd av Kiev.

En sådan begäran har visat sig vara kontroversiell med kritik från alla håll, exemplifierat av att Tysklands stridslystna utrikesminister Annalena Baerbock ageterade mot den ungerska utrikesministern vid ett nyligen genomfört möte i Bryssel.

°°°

EU-parlamentet röstade idag torsdag igenom en resolution – som inte är bindande – utan närmast ses som en signal, där man ifrågasatte Ungerns lämplighet att leda EU i rollen som ordförandeland 2024.

Bland andra uppgifter representerar det land som innehar ordförandeskapet EU:s regeringar i förbindelserna med andra internationella organisationer och planerar och leder möten med EU:s regeringsministrar och andra organ.

Tyskland nämnde Ungerns bristande stöd för krigsinsatsen i Ukraina som skäl för sina tvivel.

Ungern har länge varit i strid med EU i en mängd frågor, och Ungern har blivit ännu mer av en outsider i EU för att ha vägrat att delta i det magiska tänkande som dominerar Ukraina frågan.

Förra veckan begick Ungerns premiärminister Viktor Orban brottet att säga det uppenbara när han berättade för en folkmassa i Doha att det finns noll chans för en ukrainsk militär seger. Från

Daily News Hungary:

”Det här kriget är diplomatins misslyckande. Det borde aldrig ha hänt, säger han. Huvudfrågan är inte ”vem invaderade vem” utan att rädda de liv som skulle gå förlorade om kriget fortsätter, sa Orbán. Efter att en vapenvila har förhandlats fram borde frågan om en ny ”säkerhetsarkitektur på den europeiska kontinenten” också vara på dagordningen, sade han.

Orban går också så långt som att ifrågasätta hela syftet med EU nuförtiden:

°°°

Ungerns premiärminister Orban ifrågasatte behovet av EU: Europeiska unionen, den moderna formen av europeiskt samarbete, föddes med två mål och två uppdrag: fred och välstånd. Idag befinner vi oss i krig och den ekonomiska situationen och utsikterna blir allt mer oroande och dystra. Om det inte kan uppfylla sitt ursprungliga uppdrag, vad är då meningen med Europeiska unionen?

Det här är frågan som Historiemästaren har skrivit med sitt varnande finger i skyn, och om vi inte hittar ett svar på den frågan så kommer dagarna med underbara traditioner och stora program som Europas kulturhuvudstad att vara räknade.

°°°

Det är svårt att inte hålla med Orbans logik. Det finns också en inrikespolitisk vinkel till att Orban och andra ungerska politiker sparrar med Bryssel och Washington.

Som vi har sett på andra platser som Turkiet, ju hårdare västvärlden trycker på, desto mer minskar deras popularitet i detta land. Stödet till EU ligger nu på bara 39 procent (en minskning från 51 procent bara förra året) i Ungern – en av de lägsta nivåerna i EU.

Varför rasar antalet ungrare som stödjer EU? Enligt regimtrogen media i väst måste det vara Orbans fel och kan omöjligt ha något att göra med att EU har blivit en isolerad grupp som drivs av människor som alltmer är frånkopplade från verkligheten och som insisterar på att Ungern ska göra detsamma. Från Bloomberg:

”Detta är oerhört betydelsefullt och skrämmande med tanke på hur snabbt attityderna förändras”, säger Daniel Hegedus, en stipendiat vid German Marshall Fund i Berlin. ”Det är otroligt hur effektiv Orbán är i att förstöra Ungerns pro-europeiska attityd…

I Bryssel tillskrivs nedgången till stor del Orbáns grepp om media. Faktum är att pendlare i Budapest är vana vid att se politiska skyltar som en del av Orbáns attacker mot vad han ser som fiender till staten.

Men det greppet är tydligen inte så allomfattande, eftersom Bloomberg nämner följande i slutet av artikeln:

Medan den proeuropeiska kampanjen leds av ALDE, paraplygruppen för liberala partier i EU, är USA också inblandat i motoffensiven. Nya annonser finansierade av den amerikanska ambassaden bär parollen ”Ryssar åk hem”, ett samlingsrop som användes mot den sovjetiska invasionen av Ungern 1956, överfört på Rysslands nuvarande attack mot Ukraina.

”Eftersom regeringen kontrollerar mycket av media i Ungern kommer USA att fortsätta att nå ut direkt till ungrare”, sa en ambassadtalesman i Budapest. Kabinettminister Gergely Gulyas sa den 12 april att skyltarna visade att USA redan förde en direkt kampanj i Ungern.

Enligt de senaste amerikanska underrättelseläckorna kallade Orban USA för en ”huvudmotståndare” i en politisk strategisession, som CIA kallade ”en upptrappning av nivån på anti-amerikansk retorik i hans diskurs.”

Samtidigt ägnar sig USA:s ambassad i Budapest åt att publicera följande videoquiz, där tittarna ska gissa om uttalanden gjorts av Orbán och hans anhängare eller Putin:

°°°

Under de senaste veckorna har flera höga ungerska regeringspersoner och regeringsfinansierade kommentatorer gjort hårda antivästerländska och antiamerikanska uttalanden. Ungern och USA är allierade. Eftersom rysk aggression hotar oss alla måste vi stå tillsammans, inte komma längre ifrån varandra.

°°°

På andra sidan uteslöt Biden-administrationen Ungern från årets och det senaste demokratitoppmötet, och USA sanktionerade den ryskkontrollerade internationella investeringsbanken (IBB) i Budapest i april; Ungern tvingades dra sig tillbaka en dag senare.

USA ska enligt uppgift överväga att sanktionera individer nära Orban och den ungerska regeringen.

Enligt Center for European Policy Analysis är det som krävs av IBB:s sanktioner (mer av samma sak – att försöka mobba alla till underkastelse) är vad som krävs:

Som Daniel Hegedus, analytiker vid den tyska Marshallfonden i USA, noterade, visar Ungerns agerande att de reagerar på påtryckningar, eller åtminstone påtryckningar från USA (eftersom EU:s agerande verkar ha väckt liten respons.)

Mer av den pressen fortsätter att byggas på för att Budapest inte bara komma ombord med sanktioner, utan att också skära av dess energiförbindelser med Ryssland.

Ungerns nyvalde president Katalin Novák hälsades ohövligt under sitt första besök i Polen förra året.

Enligt VSQUARE liknade mötet med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki mer ett förhör.

Polackerna kontrollerade till exempel – och fann tveksamma – påståenden från den ungerska regeringen och MOL, Ungerns statligt anslutna oljebolag, om den exakta tiden det skulle ta att byta oljeraffinaderier från rysk olja av Uraltyp till andra typer av olja.

Det ungerska argumentet var att det skulle ta mellan två och fyra år och hundratals miljoner dollar.

Men den polska premiärministerns experter drog slutsatsen att detta kunde uppnås på mycket kortare tid än vad ungern hävdar.

Morawiecki konfronterade också Novák med det faktum att även om ryssarna skulle stänga av gasledningen (Druzhba), skulle Ungern inte kollapsa, eftersom Ungern skulle kunna ersätta den förlorade oljan genom Adriatiska pipelinen från Kroatien.

Den polske premiärministern och hans personal förberedde sig i förväg på ämnet naturgas också. Morawiecki föreläste för sin gäst om de olika sammanlänkningarna och alternativa gasvägar som, enligt hans experter, skulle kunna hjälpa Ungern att gradvis avvänja sig från rysk gas om man ville.

Han nämnde också att den ungerska regeringen tecknade ett långsiktigt gaskontrakt med ryska Gazprom hösten 2021, vilket inte heller pekade i riktning mot att minska det ryska energiberoendet.

Banden mellan Warszawa och Budapest, som en gång var några av de starkaste i EU, är nu så dåliga att den ungerska ambassaden i Polen är platsen för demonstrationer, tar emot dödshot.

Ungerns vägran att sluta importera energi från Ryssland ökar utsikterna för att rörledningen ska få Nord Stream-behandling.

Zelensky vill tydligen spränga pipelinen, enligt nyligen rapporterad rapportering från Washington Post om Discord-läckorna, som fortsätter att sippra ut. Var just denna rapport bara ett tecken på Zelenskys galenskap eller var det också en varning till Budapest?

Europeiska kommissionen förnekar rapporter om att Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen föreslog Kiev att de bara skulle stänga av rörledningen eller åtminstone hota med att göra det som ett sätt att pressa Budapest.

Ungern tar emot det mesta av sin olja via Druzhba-ledningen som går från Ryssland genom Ukraina. Den ryska regeringen rapporterade tidigare att 4,9 miljoner ton olja transporterades till Ungern genom rörledningen 2022.

Olja transporteras också från Ungern till Slovakien och Tjeckien. I april ändrade Ungern också ett naturgasavtal med Ryssland på vänskapliga villkor. Detaljer från Associated Press:

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto meddelade vid en nyhetsbriefing i Moskva att det ryska statliga energibolaget Gazprom hade gått med på att tillåta Ungern, om det skulle behövas, att importera mängder naturgas utöver de mängder som överenskommits i ett långsiktigt kontrakt som ändrades förra året.

Priset på gasen, som skulle nå Ungern genom Turkstream-ledningen, skulle begränsas till 150 euro (163 USD) per megawattimme, sade Szijjarto.

Varför är Ungern så envisa? Ungerska tjänstemän har förklarat många gånger;

här är en färsk sammanfattning från utrikesminister Péter Szijjártó som talar vid EU-Centralasiens ekonomiska forum. Från Daily News Hungary:

Han berättade för de församlade, som fokuserade på sätt att förbättra det regionala företagsklimatet, att världen tyvärr hade börjat röra sig mot bildandet av block. ”Detta är de värsta tänkbara nyheterna” för Centraleuropa, sade han och hävdade att historien hade visat att regionen alltid förlorade på konflikter mellan öst och väst.

När Ungern argumenterar för uppkoppling och ”civiliserat” samarbete mellan öst och väst beror det inte på att landet är någons vän eller spion utan för att ”vi är medvetna om våra egna nationella intressen och vi är medvetna om vår egen nationella erfarenhet.” la han till.

Men EUs trädgårdskult kunde inte bry sig mindre. Det har pratats om att Ungerns brist på entusiasm att begå ekonomiskt självmord för sakens skull så småningom skulle kunna leda till en ”Huxit”.

°°°

”Återigen, Ungern utpressar EU …låt Orbán lämna EU:s värdegemenskap och föra in Ukraina så snabbt som möjligt!”

°°°

EU har för närvarande inte makten att sparka ut ett medlemsland, men de kan göra livet så surt för Ungern att Budapest skulle kunna välja att lämna. En sådan väg skulle vara extremt osannolik – åtminstone inom en snar framtid.

Orbán har upprepade gånger förkastat varje sådan idé och sagt att det inte skulle vara meningsfullt att lämna på grund av hur sammanflätat Ungern är med EU.

Nästan fyra femtedelar av dess export går till EU-marknaden, och dess ekonomi stöds av investeringar från tyska företag som Mercedes-Benz och BMW.

Det är i grunden samma situation som med Turkiet-situationen. Medan Turkiet är med i Nato och inte i EU, driver de på samma sätt västerländska tjänstemän till vansinne genom att vägra välja sida och drar nytta av att försöka hitta en medelväg (Budapest har också anslutit sig till Ankara med att blockera Sveriges försök att gå med i Nato), men försöker stanna kvar. Vänskapliga relationer med båda sidor blir allt tyngre.

Även om Moskva och Peking respekterar en sådan position och inte pressar länder att välja sida, kan detsamma inte sägas om västvärldens nuvarande med-oss-eller-emot-oss-attityd.

Som Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock nyligen sa till sin kinesiska motsvarighet: ”Neutralitet innebär att ta angriparens sida.”

När EU blir allt mer konfronterande mot Kina, leder det bara till fler oenigheter med Budapest.

Ungern och Kina är på samma sida när det gäller behovet av en förhandlad fred i kriget i Ukraina, och de arbetar också för att öka handelsbanden.

°°°

FM Szijjártó: Ungern säkrar ytterligare 3 miljarder euro i kinesiska fordonsinvesteringar, vilket ytterligare befäster deras position som den främsta investeringsdestinationen i Centraleuropa. Investeringarna, som syftar till att betjäna tyska biltillverkare, kommer att stärka den europeiska bilindustrin. Ungern lovar fortlöpande stöd för kinesiska investeringar och betonar vikten av samarbete och uppkoppling. Ömsesidig respekt måste ligga till grund för samarbetet mellan EU och Kina, där Ungern argumenterar emot att behandla Kina som en risk eller införa restriktioner för kinesiska företag.

°°°

Ungern planerar att blomstra på den nya sidenvägen medan resten av Europa förfaller i ekonomisk ruin.